Lounais-Häme

Vaaralliset jätteet pois nurkista

Jos varastossa lojuu vanhoja maaleja, jäteöljyjä, käytettyjä loisteputkilamppuja, akkuja tai vaikkapa liuottimia, nyt niitä tullaan melkein kotoa asti hakemaan. Loimi-Hämeen Jätehuolto järjestää jälleen Ekotekotempauksen, jossa vaarallisten aineiden keräysautot kiertävät tänään Ypäjällä ja huomenna Jokioisilla sekä Humppilassa.

Vaarallisten jätteiden tuominen keräykseen ei maksa kotitalouksille mitään. Myös maatilat ja metsänhoitajat voivat tuoda vaaralliset jätteensä keräyksiin maksutta.

Muut alueet kierrettiin jo keväällä, kertoo Loimi-Hämeen Jätehuollon vaarallisten aineiden vastaava ja turvallisuusneuvonantaja Hannu Ranta. Nykyään keräyskierroksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

-Vuosittaisia keräyskierroksia on järjestetty vuodesta 1997. Ne on nyt jaettu keväälle ja syksylle viime vuodesta alkaen, Ranta toteaa.

Vaarallisten jätteiden keräykseen voi tuoda esimerkiksi jäteöljyä ja öljynsuodattimia, bensiiniä, liimoja, lakkoja, torjunta-aineita, tärpättiä ja muita liuottimia, maaleja, kaikenlaisia akkuja ja paristoja sekä loisteputki- ja energiansäästölamppuja.

Vaarallisen aineen tunnistaa vanhoista merkeistä, joissa on musta symboli oranssilla taustalla tai uusista merkeistä, joissa on punareunainen vinoneliö ja musta symboli valkoisella pohjalla. Kaikki nämä aineet voi tuoda keräykseen.

Vaaralliset jätteet pitäisi tuoda keräyksiin aina omissa astioissaan.

-Jos astia on viallinen, kannattaa aina soittaa etukäteen meille jätehuoltoon. Me neuvomme kyllä, miten se suojataan, jotta siitä ei vuoda myrkkyjä ympäristöön, kertoo työnjohtaja Tommi Savo Loimi-Hämeen Jätehuollosta.

Perusperiaatteena on, että jos esimerkiksi bensiinikanisterissa on reikä, viallinen kanisteri sijoitetaan toiseen, isompaan bensiiniastiaan. Voi vaikkapa leikata isosta kanisterista yläosan auki, jotta pienemmän kanisterin saa sisään. Muunlaisiin säilytysastioihin vaarallisia aineita ei kannata laittaa. Kaikki muovit eivät kestä vaarallisia aineita, ja syövyttävät aineet voivat syövyttää muovin lisäksi myös metalliastioita. Säilytysmateriaali on aina ainekohtaista, joten neuvoa kannattaa kysyä.

Loimi-Hämeen Jätehuolto ohjeistaa, että jätteet puretaan kyydistä vasta, kun keräysastiat on nostettu esille. Muuten vanhoista astioista voi vuotaa myrkkyjä. Missään tapauksessa vaarallisia aineita ei saa jättää keräyspisteille odottamaan.

Vaarallisia aineita voi toimittaa myös jätehuollon keräyspisteisiin maksutta ympäri vuoden. Niiden keräys sisältyy ekomaksuun.

Vaarallisten aineiden autoihin ei voi jättää muunlaisia jätteitä, eli esimerkiksi tavanomaiset elektroniikkaromut täytyy edelleen viedä sopivaan keräyspisteeseen.

Tyhjät ja kuivuneet, metalliset maalipurkit voi laittaa tavalliseen metallinkeräykseen. Tyhjentyneet öljy- ja lasinpesunestekanisterit voi laittaa energiajätteeseen. Niitä ei tarvitse tuoda vaarallisten jätteiden keräyksiin. FL

Vaarallisten jätteiden keräys
Ypäjällä kerätään vaarallisia jätteitä tänään.16.00–16.30 Ypäjänkylän seuraintalo, Ypäjänkyläntie 842, Ypäjä17.00–18.00 Ypäjänkylän paloasema, keskustan SEO, Annantie 2, Ypäjä18.15–18.45 Palikkalan levähdysalue, Forssantie 450, YpäjäPerjantaina 1.9. kerätään Jokioisilla ja Humppilassa.16.00–16.30 Vaulammin urheilutalo, Ylä-Mikkolantie, Jokioinen17.00–17.30 Latovainion urheilukenttä, Hiukkonummentie 1, Jokioinen18.00–18.30 Otsolan Hovin parkkipaikka, Otsolantie 20, Humppila19.00–19.30 Seurojentalo, Humppilantie 22, Humppila

Uusimmat

Fingerpori

comic