Lounais-Häme Lounais-Häme

Vaarallisten jätteiden lajittelussa parannettavaa vielä Lounais-Hämeessäkin – Väärin lajiteltu voi olla jopa turvallisuusriski

Loimi-Hämeen Jätehuolto on kerännyt reilussa 20 vuodessa yli 8 miljoonaa kiloa vaarallista jätettä. Väärin lajiteltu vaarallinen jäte voi olla jopa turvallisuusriski.
Maalit on yksi yleisimmistä vaaralliseksi luokiteltavista jätteistä, joita Loimi-Hämeen Jätehuolto oy vastaanottaa, viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen kertoo. Kuva: Tapio Tuomela
Maalit on yksi yleisimmistä vaaralliseksi luokiteltavista jätteistä, joita Loimi-Hämeen Jätehuolto oy vastaanottaa, viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen kertoo. Kuva: Tapio Tuomela

Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n jäteasemille ja ekotekotempaukseen on tuotu viimeisen yli 20 vuoden aikana jo yli kahdeksan miljoonaa kiloa vaarallisia jätteitä. Tämä tarkoittaa reilua viittä kiloa jokaista alueen asukasta kohden joka vuosi.

Yksistään kunnissa kiertävän ekotekotempauksen saalis tältä ajalta on lähes 4 miljoonaa kiloa.

Vaikka useimmat ovat jo ottaneet vaarallisen jätteen keräyksen omakseen, ei niiden määrä ole noussut toivotusti. Jätevoimalaan menevästä roskapussista löytyy yhä vaarallisia jätteitä.

– Suuri kiitos niille, jotka jo lajittelevat vaaralliset jätteet. Jo pienikin määrä vaaralliseksi luokiteltua ainetta voi aiheuttaa veden tai muun ympäristön saastumisen tai haittaa eläinten ja ihmisten terveydelle. Viemäristä vaarallisia aineita päätyy lopulta vesistöön, Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen muistuttaa

Kun roskapussin sisältö päätyy jätevoimalaan, vaaralliset jätteet voivat aiheuttaa jopa räjähdysvaaran. Jos vaaralliset aineet on lajiteltu väärin, vaaratilanne voi syntyä myös jäteautoon kipattaessa tai jäteasemilla.

– Oikea lajittelu on meille myös tärkeä työturvallisuuskysymys.

Vaarallisiin jätteisiin kuuluvat esimerkiksi pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, moottoriöljyt ja maalit. LHJ:n alueella yleisimpiä vaarallisia jätteitä ovat ajoneuvojen akut, maalit ja jäteöljy.

– Vaarallisia jätteitä lajiteltaessa on tärkeää muistaa, ettei niitä sekoita niitä keskenään. Helpointa on kerätä ja palauttaa jätteet alkuperäispakkauksessa. Merkitse selkeästi pakkauksen sisältö, jos se on tiedossa ja pakkauksessa ei ole muita merkintöjä.

Paristojen ja pienakkujen lajittelua voitaisiin parantaa vielä reilusti. Vuonna 2017 Suomen markkinoille toimitettiin 3 180 tonnia kannettavia paristoja ja akkuja ja niitä kerättiin 1 370 tonnia. Keräysaste oli 45 prosenttia.

– Lajittelun lisäksi tuomme tänä vuonna esille tapahtumissa sitä, että paristojen ja pienakkujen navat olisi syytä teipata ja rikkinäiset akut pakata lisäksi tiivisti muovipussiin. Erityisesti litiumioniakut ovat aiheuttaneet vaaratilanteita keräyksessä, Kaskinen kertoo. 

LHJ ottaa kotitalouden vaarallisia jätteitä vastaan maksutta keväällä ja loppukesästä kunnissa kiertävässä ekotekotempauksessa sekä ympäri vuoden yhdeksällä jäteasemalla ja viidessä ekotekopisteessä.

Vanhat lääkkeet voi toimittaa apteekkeihin, joista Loimi-Hämeen Jätehuolto oy kerää ne ja toimittaa eteenpäin vaarallisen jätteen käsittelyyn.

Kannettavat paristot ja akut kuten sormi- ja nappiparistot ja kännyköiden akut voi maksutta palauttaa niitä myyviin liikkeisiin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic