Lounais-Häme Lounais-Häme

Vaaranpaikka liikenteessä tulevina viikkoina – Pidä tuulilasista huolta, jotta kevätaurinko ei yllätä

Tuulilasi tulee pitää ehjänä ja puhtaana. Kuvaaja: Tomi Jokela
Tuulilasi tulee pitää ehjänä ja puhtaana. Kuvaaja: Tomi Jokela

Kevään korvalla liukkaat ja sohjoiset tiet ovat alkaneet olla autoilijoille pienenevä ongelma, mutta auringonpaiste tuo mukanaan uuden riskin tienkäyttäjille. Kirkkaasti ja matalalta paistava kevätaurinko voi nimittäin häikäistä tien päällä – etenkin, jos tuulilasissa on likaa tai naarmuja.

Häikäistymisriskiä voi ennakoida ja ehkäistä yksinkertaisesti putsaamalla ikkunat – niin sisä- kuin ulkopuoleltakin.

– Se on pieni mutta merkittävä turvallisuusteko. Ikkunoiden sisäpintaan on talven jäljiltä pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja korostaa häikäistymistä. Putsausoperaation jälkeen maisematkin näkyvät kirkkaammin, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen kuvailee.

 

Lue myös: THL: Katupölykausi voi alkaa tavallista aikaisemmin – Forssa suolaa ensiapuna pääväylien hiekat

 

Hiekan pöllytessä ja teiden kastuessa on myös syytä tarkistaa pyyhkijänsulan kunto. Jos se ei ole kohdallaan, voivat ne naarmuttaa tuulilasia, mikä taas lisää häikäisyhaittoja. Pyyhkimien kunnon lisäksi on syytä pitää huolta siitä, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi, sillä tähän vuodenaikaan rapa saattaa roiskua.

– Naarmuuntuneen lasin läpi paistaessaan aurinko häikäisee enemmän kuin hyväkuntoisen ja puhtaan lasin läpi. Pyyhkijänsulat kannattaa vaihtaa uusiin, jos ne jättävät lasiin raitoja pyyhkiessään, Savolainen toteaa.

Naarmuuntunut lasi on turvallisuusriski, mutta myös riski sille, ettei auto mene enää katsastuksesta läpi. Viime vuoden toukokuussa voimaan tullut katsastuslain muutos tiukensi tuulilasin kuntovaatimuksia. Korjauskehotuksen sijaan voi olla luvassa hylkäys, jos esimerkiksi kiveniskemästä syntynyt halkeama on näkökentässä eli jo tuulilasin pyyhkimien alueella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic