Lounais-Häme Forssa

Väärin sijoitettu vaalimainos voidaan poistaa – Forssan seudulla ollut yksittäisiä tapauksia

Vaalimainoksia ei voi sijoittaa mihin tahansa taajamassa tai sen ulkopuolella. Forssassa on yksittäisiä vaalimainoksia poistettu valtateiden varsilta turvallisuussyistä.
Vaalimainoksia saa taajama-alueella asettaa katukuvassa ainoastaan kaupungin omiin vaalimainospisteisiin sekä muihin varsinaisiin mainospaikkoihin. Kuva: Tapio Tuomela
Vaalimainoksia saa taajama-alueella asettaa katukuvassa ainoastaan kaupungin omiin vaalimainospisteisiin sekä muihin varsinaisiin mainospaikkoihin. Kuva: Tapio Tuomela

Aluevastaava Krista Uutela Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta kertoo, että Forssassa on poistettu yksittäisiä vaalimainoksia taajamien ulkopuolella.

– Pääosin vaalimainokset on sijoitettu täällä oikein nätisti, mutta ramppialueilta ja eritasoliittymien luota on joitain käyty ottamassa pois. Tilannetta seurataan myös koko ajan, Uutela kertoo.

Uutela kertoo, että ely-keskuksesta reagoidaan heti ja vaalimainokset poistetaan, jos ne on sijoitettu niin, että ne selvästi vaarantavat liikenneturvallisuutta esimerkiksi muodostamalla näköesteen. Sama pätee, jos mainos estää näkyvyyden esimerkiksi liikennemerkkiin tai opasteeseen.

Lain mukaan mainos tulee sijoittaa ja laatia niin, että se ei vaaranna liikenneturvallisuutta, ei aiheuta haittaa tienpidolle ja että se sopeutuu mahdollisimman hyvin ympäristöön.

Puitteet ovat hyvin tulkinnanvaraisia.

Tien varsilla on nähty myös esimerkiksi mainoksia, joissa kokonaisuus muodostuu useammasta kyltistä. Valtatien varrella voi esimerkiksi olla useammassa sähköpylväässä mainoksia, joissa lause jatkuu kyltistä toiseen. Tällaisissa tapauksissa kuljettajan keskittyminen ja katse saattavat harhautua pidemmäksi aikaa tien ja liikenteen ulkopuolelle

– Eniten kiinnitämme huomiota mainokseen sijaintiin. Katsomme tietysti kaikki tapauskohtaisesti. Jos katse kiinnittyy liikaa sivulle, niin se voi olla vaarallista liikenteelle, Uutela sanoo.

Poistetut mainokset ely-keskus ottaa talteen, ja ehdokkaat voivat ne hakea takaisin.

– Mainoksia haettaessa usein annamme vielä tarkemman ohjeistuksen, miten ne kuuluu sijoittaa.

Forssan taajama-alueella varsinaisia vaalimainospisteitä on kuudessa paikassa, joissa jokaisessa on tilaa parillekymmenelle vaalimainokselle. Läheskään kaikki puolueet eivät vielä perjantaihin mennessä olleet omia mainoksiaan tuoneet paikalle.

– Asemakaava-alueella mainoksia saa asettaa ainoastaan näihin pisteisiin sekä katujen varsilla oleville varsinaisille pylväisiin kiinnitetyille mainospaikoille, joissa on vaihtuvia mainoksia ympäri vuoden, Forssan kaupunginsihteeri Matti Pietilä toteaa.

Pietilä kertoo, että taajamassa Forssan kaupunki ei käy heti poistamassa mainoksia itse, vaan ehdokkaalle lähetetään ensin kehotus korjata ne itse.

Jos mainostaja ei itse poista väärin asetettua plakaattia, sen tekevät kaupungin työntekijät keskushallinnon määräyksestä.

– Muutama mainos on ollut väärässä paikassa, mutta ainakaan vielä emme ole yhtään käyneet poistamassa, Forssan kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic