Lounais-Häme

Vaatekaupassa syyskausi alkaa hiljakseen

Kesämyynnistä kysyttäessä Harald & Fannyn yrittäjä Kirsi Lund jää hetkeksi miettimään.

-Sää on toki osaltaan vaikuttanut, mutta miesten juhlapukeutumiseen alkukesä ei hirveästi vaikuta, hän toteaa.

Liike on keskittynyt paljolti juhlapukeutumiseen, joten säävaihteluilla ei ole suurta vaikutusta heidän sesonkimyyntiinsä. Juhlat vietetään sateella ja paisteella.

-Naisten pukeutumiseen se jonkin verran vaikuttaa. Heinäkuu oli hiukan rauhallisempi t-paitojen ja sellaisten suhteen.

Syksy tulee vaatekauppaan pikkuhiljaa.

-Ei enää ole selkeää syksyä ja kesää. Sesongin tiukat rajat ovat vähän hävinneet, Lund pohtii.

Asiakkaat ovat kuitenkin jo syysvaatteita varovaisesti katsastelleet.

-Miesten puolella mallistot ovat jo saapuneet. Sininen on ollut pitkään suosittu väri, mutta nyt on tulossa ruskea ehkä hiukan myös. Sininen on syrjäyttänyt viime vuosina mustaa, ja miesten pikkutakeissa sininen jatkaa suosiotaan.

Varsinaisia syystakkeja myymälässä ei juuri ole, mutta pikkutakkien lisäksi villakangastakkeja myydään tasaisesti ympäri vuoden.

Uutta on myös materiaaleissa ja kuoseissa.

-Miehillä stretch-materiaalista tehdyt takit ovat olleet nyt suosittuja, hekin ovat päässeet stretchin makuun, kauppias kertoo.

Housuissa joustavaa materiaalia on jo tovin käytetty.

Miesten paidoissa ruutukuviot ovat olleet pitkään suosittuja, mutta nyt suosiotaan nostaa taas yksivärisyys.

Muotiliike Margen yrittäjä Sanna Virta-Hautala myöntää, että kesämyynti jäi vaisummaksi.

-Kyllä heinäkuu oli hiljaisempi, mökkiläispöhinäkin loppui aikaisemmin, kun oli kylmempi ja sateisempi sää. Kesäaikaan mökkiläisiä käy paljon, joten sää vaikuttaa yleiseen fiilikseen. Nyt ei ollut sitä iloista kesämeininkiä.

Osa syysmallistosta on saapunut jo, osa on vielä tulossa. Mallisto ei naistenkaan puolella vaihdu enää kerralla. Syksyä tuodaan valikoimiin rauhallisesti.

-Elokuu on ollut oikeastaan kesän odottelua, ei olla haluttu luopua toivosta. Vääjäämättä syksy sieltä tulee, ja ihmiset alkavat hakea housuja ja pidempihihaisia paitoja. Mekkoja menee kyllä ympäri vuoden.

Virta-Hautala ei ennustele asiakasvirtoja säiden mukaan, vaan kokee, että ihmiset liikkuvat miten milloinkin. Kampanjat kiinnostavat aina, ja siksi niitä pidetäänkin.

-Tämä on nykyään enemmän hetkessä elämistä, eivät alennusmyynnitkään ole enää samanlaisia kuin ennen. Aina meillä on jotain kampanjaa ja kausialea meneillään.

Naisten muodissa hän toteaa, että aina suositun sinisen värin lisäksi viininpunainen ja luumunvärinen on taas palaamassa muotiin, ja niitä ostetaan.

-Myös pitkiä neuletakkeja menee edelleen, varsinkin kevyttä pitkää. Mekkoja on paljon ja haalari on vähän palannut taas, sitä ehkä syksyllä näkee enemmän. Tumma sininen on naisilla ollut pitkään jo suosikki ja se sopii suomalaiselle naiselle. Myös syksyn sävyjen suosio lisääntyy syksyllä: esimerkiksi ruskan sävymaailma, Virta-Hautala summaa.

Moda Villassa myydään myös takkeja ja yrittäjä Mirva Vali kertoo, että niitä on jo ostettu.

-Aamut ovat olleet viileitä ja se heti vaikuttaa. Syystakkeja on tullut jo myyntiin, ja kevyempiä värikkäitä on mennytkin, erityisesti kevytuntuvatakkeja. Myös nahka on taas tulossa muotiin.

Miesten vaatteissa takkeja on mallistossa vasta muutamia, mutta niitä on tulossa lisää.

Naisten mallistossa neuletakit pitävät pintansa ja ovat edelleen suosittuja.

-Neuletakeissa ja neuleissa ovat tänä syksynä frillat näkyvässä osassa. Neuletakit ovat muheloita eli paksuja, ja niissä on pintaa ja struktuuria. Neuletakkeja käytetäänkin pitkään takin asemesta ja muhkea huivi vielä kaulaan, Vali hymyilee.

Neuleissa hihat pitenevät syksyä kohti ja kauden väreiksi kauppias kertoo viininpunaisen ja syvän vihreän.

Kesämyynti ei sanottavasti hiljentynyt säiden takia.

-Juhlia on koko kesän, joten juhlamekkoja menee. Caprit olivat kesän ykköshousut. Emme kuitenkaan myy sortseja, joten helteen puute ei vaikuta.

Mirva Vali arvelee myös, että liikkeen sijainti suuressa kauppakeskuksessa vaikuttaa. Ihmiset saattavat tulla mieluummin ostoksille sateellakin, kun kaikki kaupat ovat saman katon alla. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic