Lounais-Häme

Vaatevallankumous haastaa ajattelemaan

Oli lauantai loppuvuodesta 1968, kun Sirkka Lilja kiirehti Forssassa heti töistä kahdentoista jälkeen kampaajalle. Hiukan hirvitti, kuinka mies ehtii ykkösasussaan iltaviideksi Jokioisten kirkolle, kun tämä joutui vielä jäämään ylitöihin. Tuolloinhan oli vielä voimassa kuusipäiväinen työviikko.

Häävieraita ei paljon ollut, sillä pari melkein karkasi vihille. Sirkka Lilja nauraa, ettei häistä kerrottu edes työkavereille. Asia paljastui sitten maanantaina.

Vajaa 50 vuotta myöhemmin Taruanna Haarlo pukeutuu Sirkan pitkähihaiseen morsiuspukuun ja ihastelee.

– Onpa hohtavanvalkoinen asu.

– Ei sitä ole sen jälkeen käytettykään eikä pesty, naurahtaa Sirkka Lilja.

Malliksi lupautunut Taruanna Haarlo kehuu vanhoja vaateaarteita, joita pääsee esittelemään Tammelan Marttojen järjestämään muotinäytökseen 24.4.

– Olen löytänyt ihania mekkoja, joita voisi hyvin käyttää nykypäivänä.

– On oikein nättejä, erilaisia kuoseja ja naisellisia malleja.

Vaatteiden äärellä martat ovat huomanneet käytännössä, kuinka muoti kiertää kehää. Vaate muutaman vuosikymmenen takaa voi olla mitä muodikkain.

Tammelalaiset martat keräävät kokoon asusteita eri vuosikymmeniltä omaan muotinäytökseensä, jonka malleiksi värvättäviltä vaaditaan soukkaa vartaloa.

– Ovat kaapissa varmaan kutistuneet vuosikymmenten aikana, nauraa Tammelan Marttojen puheenjohtaja Erja-Liisa Lähde.

– Tosi pieniä ihmiset ovat olleet, hän ihmettelee.

Vaatteita on kerätty vintin kätköistä ja kysytty lähisuvulta. Asustekokonaisuuksien suunnittelu on ollut martoista hauskaa yhdessä tekemistä. Näytös muotoutuu lopulliseen asuunsa kenraaliharjoituksen perusteella. Vanhimmat vaatteet ovat 1920-luvun puolelta.

– On tämä haasteellista, ennen kuin on tapahtuma, mutta ei tässä yöunia menetetä, Lähde lupaa.

Joka vuosikymmeneltä näyttäisi vaatteita löytyvän, mutta eniten on tehtävää asukokonaisuuksien yhdistämisessä ja sopivien kenkien etsimisessä. Mutta mistä tavoittaa ne uupuvat miesten vaatteet ja innokkaat mallit? Mikä kumma siinä onkaan, että komerot pullistelevat naisten vaatteita?

Tammelan Martat ry järjestää maanantai-iltana 24. huhtikuuta Vaatevallankumous-tapahtuman, jonka tarkoituksena on innostaa ihmisiä huoltamaan, korjaamaan ja kunnostamaan asusteitaan, lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä ja vähentämään näin tekstiilijätettä. Jokainen suomalainen heittää vuosittain pois toistakymmentä kiloa tekstiilejä, mutta kaatopaikalle niitä ei enää saa viedä.

– Vaatteita kannattaa huoltaa ja korjaa, niitä voi siten käyttää pitkään, muistuttaa Erja-Liisa Lähde ja ihastelee esimerkiksi 1970-luvun pirteää pallomekkoa. Pitkäikäiset vaatteet vähentävät myös ympäristövaikutuksia.

Martat järjestävät kursseja käsitöiden saloihin. Martan ei Lähteen mukaan tarvitse osata kaikkea, mutta innokkuus uuden oppimiseen leimaa toimintaa.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi muotinäytös koostuu eri vuosikymmenten asuista. Tilaisuudessa nähdään myös tulevaisuuden vaatteita, joita lapset ovat luoneet Wahren-opistossa. Tapahtumassa on myös kahvila ja ilmainen vaatteiden vaihtotori, johon jokainen voi tuoda itselleen tarpeettoman vaatteen ja viedä mieleisen mukanaan.

Tilaisuus alkaa Tammelan kunnantalon valtuustosalissa klo 18, mutta vaatteita saa tuoda kierrätykseen jo kello 16.30 lähtien. Tilaisuuden luennoitsijana on Tuunaajamutsi-blogia pitävä Annakaisa Kilpinen ja juontajana piirihallituksen puheenjohtaja Hanna Heikkilä Etelä-Hämeen Martoista. Marttojen yhteistyökumppaneina tapahtumassa toimivat Kulttuuriyhdistys Kuvio, Tammelan kunta ja Intro-työpaja.

Järjestyksessään kolmas Vaatevallankumous-päivä muistuttaa bangladeshilaisen tekstiilitehdasrakennuksen romahtamisesta: Onnettomuudessa 24.4. 2013 yli 1000 ihmistä kuoli ja yli 2000 ihmistä loukkaantui. Erja-Liisa Lähde toteaa, että päivän tavoitteena on saada kuluttajat puntaroimaan, missä maassa ja olosuhteissa kaupan olevat asusteet on tehty. Näin vaateteollisuus saa painetta pitää huolta työoloista ja -palkoista.

Tammelan Martat ry käyttää tulonsa kahviloista, tarjoiluista ja arvanmyynnistä vuoden varrelta toimintansa pyörittämiseen ja vuosittaisiin kotitalousstipendeihin yhdelle seitsemäsluokkalaiselle tytölle ja pojalle. FL

 

Vaatevallankumous leviää diginä
24. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan neljä vuotta siitä, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti Bangladeshissa. 1133 ihmistä kuoli ja yli 2000 ihmistä loukkaantui.Joka vuosi tehdasrakennuksen romahduksen vuosipäivän yhteydessä vietetään Vaatevallankumousta. Kevään 2017 Vaatevallankumous tehdään 24.–30.4.Vaatevallankumouksessa ihmiset eri puolilla maailmaa voivat kampanjoida haluavansa vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä1) Pue 24.–30.4. jokin vaate päällesi nurinpäin, ota itsestäsi ja vaatemerkistä kuva ja jaa se sosiaalisessa mediassa. Merkkaa vaatebrändi postaukseesi ja kysy #whomademyclothes. Liitä mukaan hashtag #vaatevallankumous.2) Haasta oma työpaikkasi, koulusi, harrastusporukkasi tai kaverisi mukaan kampanjaan ja ottakaa someen samoin ohjein ryhmäkuva vaatteet nurinpäin.3) Osallistu Vaatevallankumous-viikon tapahtumiin, joita järjestetään ympäri Suomea.

Uusimmat

Fingerpori

comic