Lounais-Häme

Vaatteiden kemikaalit ärsyttävät ihoa - allergiaviikon teemana tekstiiliallergia

Tämän kevään Allergiaviikon teemana on tekstiiliallergia.

-Kemikaaliallergioiden määrä on lisääntynyt, Kutomon apteekin proviisori Susanna Mäki tietää.

Syy siihen on muun muassa tekstiileissä, joissa käytetään ihoa ärsyttäviä kemikaaleja.

Allergia- ja astmaliiton tiedotteen mukaan vaatteille tehdään usein mekaaninen tai kemiallinen loppukäsittely.

Jälkikäsittelykemikaaleilla voidaan esimerkiksi estää rypistymistä, auttaa tuotetta pysymään muodossaan tai vaatteesta tehdään likaa ja vettä hylkivä.

Tuontitekstiileihin lisätään usein pitkien kuljetusmatkojen takia kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää homeen kasvu tuotteissa.

-Vaatteissa käytetään homeenestoaineita erityisesti lämpimissä maissa ja silloin, kun vaatteita kuljetetaan pitkiä matkoja, liitosta kerrotaan.

Liitto suositteleekin, että uudet vaatteet pestään ennen kuin niitä käytetään. Liiton mukaan voimakkaasti haisevaa tekstiiliä ei edes kannata ostaa.

Mäen mukaan vaatteiden käsittelyyn ja esimerkiksi hiusten värjäämiseen käytetyt kemikaalit voivat aiheuttaa myöhemmällä iällä puhkeavan allergian.

Akuutit iho-oireet voidaan hoitaa antihistamiinilla ja perusvoiteella, mutta se ei ratkaise ongelmaa.

-Oireen syy täytyy poistaa eli pitäisi olla esimerkiksi käyttämättä oireita aiheuttavia vaatteita, Mäki painottaa.

Iho voi tosin oireilla myös siitepölyallergian takia.

-On tärkeää, että asiakas kertoo myös iho-oireista.

Mäki ei osaa sanoa, onko allergialääkkeiden menekki kasvanut vuosien aikana, mutta siedätyshoitolääkkeitä myydään paljon.

Lääkkeiden menekki riippuu vuodesta; jos siitepölyä on ilmassa tavallista enemmän, myös lääkkeitä myydään enemmän.

Tänä keväänä siitepölytilanne ei vielä ole ollut paha. Mäki muistelee, että muutama vuosi sitten pääsiäisen aikaan allergialääkkeet loppuivat apteekeista.

-Suomenlahden toisella puolella kukkiva pähkinäpensas aloittaa allergiakauden. Ei tarvita kuin yksi lämmin päivä ja herkempien oireet puhkeavat.

Mäen mukaan keväinen aivastelu, silmien kutina ja vuotaminen, nenän tukkoisuus ja kutina sekä iho-oireet kertovat allergiasta.

-Hoitamaton allergia voi kehittyä astmaksi.

Silmäoireiden hoitoon käy antihistamiinisilmätipat, allergisten nenäoireiden hoitoon glukokortikoidisuihke.

-Lääkityksen voi aloittaa pienellä paketilla ja kokeilla, saadaanko oireet kuriin.

Forssan Seudun Astma- ja Allergiayhdistyksen toiminnanjohtajan Sari Jokisen mukaan nenäsumute on tehokas keino oireiden hillitsemiseen.

Jokisella on eläin-, siitepöly- ja pölyallergia, joten lääkkeet ovat aina mukana.

-Jos samassa tilassa on koira tai kissa, nenä menee heti tukkoon eikä henkeä meinaa saada. Nenäsumute on silloin tehokas apu.

Katupölyn aikaan Jokisen olo on tukala.

-Moni vähättelee oireita ja pitää herkkähipiäisenä. Joku voi sanoa, että kai se nyt vähän kestää, Jokinen harmittelee. FL

 

Sileä vaate ei ärsytä ihoa
Herkkäihoisen kannattaa suosia nestemäistä pyykinpesuainetta, sillä se huuhtoutuu jauhetta paremmin pois tekstiilistä.Pesuaineen pitäisi olla hajusteetonta.Pyykki kannattaa kuivattaa sisällä tai kuivausrummussa etenkin siitepölyaikaan.Herkkäihoisen kannattaa silittää vaatteet.Anna pyykinpesukoneen käydä säännöllisesti tyhjillään 90 asteessa; niin koneesta saa poistettua saostumat ja pesuainejäämät.Pesukone pitäisi kuivattaa pesujen välillä luukku auki.Allergiatunnustuotteet eivät sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia.Allergiatunnuksen saaneet pyykinpesuaineet soveltuvat useimmiten myös käsinpesuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic