Lounais-Häme Tammela

Vaellus tuo vaihtelua kouluarkeen - Lounais-Hämeeseen kehitteillä uudenlainen luontokeskus

Helsinkiläiskoulun oppilaat pääsivät kokeilemaan lumikenkäkävelyä Saaren kansanpuistossa. Palautteen perusteella Lounais-Hämeen luontopalveluita kehitetään vastaamaan nykypäivän tarpeisiin.
Lumikenkävaellus Saaren kansanpuiston maisemissa toi kaivattua vaihtelua koululaisten arkeen. Ensi kertaa lumikenkäilemään pääsivät Vuoniityn koulun viidesluokkalaiset Joel Nurkkala (toinen vas.) ja Umaya Oloow (neljäs vas.) Kuva: Lassi Puhtimäki

Lumikengät jalkaan, ahkio valjailla kiinni ja menoksi. Retkeilyharrastajalle tai kokeneelle partiolaiselle tämä kuulostaa ehkä tutulta ja yksinkertaiselta. Kaupunkiympäristössä varttuneelle lapselle kyseessä voi olla ainutkertainen elämys.

Vuoniityn koulun 5.c-luokan oppilaat pääsivät kokemaan lumikenkävaeltamisen riemun ja haasteen Saaren kansanpuistossa.

– Luokan lapsilla on keskenään erilaiset etniset taustat ja osin tästä syystä myös luontosuhteessa ja kokemuksissa on vaihtelua, kertoo luokanvalvoja-opettaja Mikko Nieminen.

 

Iloisesta puheensorinasta ja naurusta päätellen kokemus meni nautinnon puolelle.

– Tämä on tosi kivaa ja lopulta aika helppoa. Kenkien kiinnitysten kanssa oli ehkä vähän haastetta, kertoivat viidesluokkalaiset Sumaya Oloow ja Joel Nurkkala, jotka kumpikin sovittivat lumikenkiä jalkaan ensimmäistä kertaa.

Pyllähdyksiltä ja pehmeiltä kaatumisilta ei täysin vältytty tiukassa alamäessä, mutta sisukkaasti lapset nousivat ylös ja jatkoivat matkaa. Oloow ja Nurkkala vakuuttivat, että talvinen ulkoilu maalaismaisemassa toi kaivattua vaihtelua kouluarkeen.

Laskeutuminen jyrkässä alamäessä vaati keskittymistä Valtteri Luukkoselta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kansanpuistossa koululaiset pääsivät lisäksi pelaamaan talvisia pelejä ja veistelemään minijätkänkynttilöitä. Vaellus vei ryhmän laavulle ruokailemaan ja sieltä Caissaniemen leirikeskukseen. Määränpäässä matkalaisia odottivat seuraavat talviaktiviteetit ja sauna.

 

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan koulun viidesluokkalaiset ovat yksi Luonto lisää liikettä -hankkeen neljästä pilottiryhmästä. Metsähallituksen, Eerikkilän urheiluopiston ja Forssan seudun kuntien hankkeessa lapset pääsevät kokeilemaan paikallisten toimijoiden luontoliikuntapalveluita. Mukana ovat vuoniittyläisten lisäksi Tammelan koulukeskuksen, Riihivalkaman koulun ja Tampereen kansainvälisen koulun luokkia, yksi kustakin.

Hämeen luontokeskuksesta aiotaan kehittää lasten ja nuorten luontoliikuntakeskus. Pilottiryhmien avulla kehitetään uudentyyppistä luontokeskusta, joka vastaan nykylasten ja nuorten tarpeisiin.

 

Lapset pääsevät mukaan kyselytutkimukseen, jolla selvitetään kuinka lapset kokevat luontoliikunnan ja miten kokemukset vaikuttavat heidän kiinnostukseensa liikkua luonnossa.

– Kuten tiedetään, lapset ja nuoret liikkuvat entistä enemmän. Tavoitteena on selvittää, millä heidät saataisiin kiinnostumaan entistä enemmän luonnossa liikkumisesta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Päivi Pälvimäki Metsähallituksesta.

Hankkeeseen liittyen vastaavat luontoliikuntapäivät järjestettiin pilottiluokille myös viime keväänä ja syksynä. Syksyllä koululaiset pääsivät muun muassa yöpymään teltassa, mikä oli monelle aiemmin kokematon tapaus.

Luokanvalvoja Mikko Niemisen mukaan lapset olivat odottaneet kovin pääsyä Saaren kansanpuistoon. Valitettavasti kymmenkunta oppilasta sairastui, eikä päässyt osallistumaan.

– Kyllä aamulla sain monta itkuviestiä oppilailta. He olisivat kovasti halunneet päästä mukaan, Nieminen kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic