Lounais-Häme Lounais-Häme

Väestöennusteen karu viesti: Väki hupenee Forssan seudulla

Forssan seudun ennuste on hälyttävä ja koko Kanta-Hämeen huoltosuhde laskee. Forssan Kesäniemi: "Tulevaisuuden ratkaisut eivät löydy peruutuspeilistä."
Alhainen syntyvyys on yksi valtakunnallisista murheenkryyneistä, jolta ei totisesti säästy Lounais-Hämekään. Kuva: Lassi Puhtimäki
Alhainen syntyvyys on yksi valtakunnallisista murheenkryyneistä, jolta ei totisesti säästy Lounais-Hämekään. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tilastokeskuksen tuore väestöennuste on ankara Lounais-Hämeelle. Sen mukaan alueen seitsemän kuntaa menettää kahdessa vuosikymmenessä yhteensä noin 6 600 ihmistä.

Forssan seudun viiteen kuntaan ennustetaan noin 5 000 hengen hupenemaa vuoteen 2040 mennessä.

Väestöennusteet perustuvat havaintoihin syntyvyyden, kuolevuuden ja muuttoliikkeen menneestä kehityksestä.

Forssan väkiluku olisi tuolloin noin 14 500 tuntumassa. Tammelassa kolkuteltaisiin 4 930 paikkeilla ja Jokioisten väkiluku olisi noin 4 060:n tuntumassa. Ypäjäläisiä olisi noin 2 070 ja humppilalaisia noin 1 640.

Somerolaisten määrä olisi Tilastokeskuksen ennusteen mukaan painunut 7 680:een ja Urjalan 4 020:een.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemeä madonluvut eivät yllätä.

– Myös muut viime vuosien ennusteet ovat osoittaneet samansuuntaista kehitystä. Olemme jo kunnissa reagoineet näihin ennusteisiin elinvoimatyöllä. Olemme myös tiivistäneet seudun kuntien yhteistyötä juuri tätä silmällä pitäen.

Kesäniemen mukaan nyt on havahduttava siihen, että seudun tulevaisuus ei näy peruutuspeilistä.

– Vastuullisten virkamiesten ja luottamushenkilöiden on nyt katsottava eteenpäin. Työ on tehtävä itse, sillä valtiolta on turha odotella rahaa.

 

Sen sijaan maakunnan alakuloinen ennuste yllättää Kesäniemen. 20 vuodessa Kanta-Hämeen väestö vähenee ennusteen mukaan noin 15 400:lla noin 169 400:sta.

Maakunta kuuluu eniten työikäisiä menettävien maakuntien joukkoon. Työikäisten osuus laskee kaikilla kolmella seutukunnalla.

Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mukaan ennuste ei kerro koko totuutta.

– Se on laadittu muutaman viime vuoden toteuman mukaan, ja kehityksen on tulkittu jatkuvan sellaisenaan. Tilanne on kääntynyt Hämeessä tänä vuonna parempaan. Olemme saaneet muuttovoittoa maan sisällä. Maakunnan väestö on vähentynyt alhaisesta syntyvyydestä huolimatta vain 188:lla, vaikka ennusteen mukaan vähenemän pitäisi olla yli tuhat henkeä.

Ennusteet Forssan seudulle ovat Ahosen mukaan kuitenkin lohduttomat; käyrät kääntyvät alaspäin eikä merkkejä paremmasta ole näköpiirissä.

– Ne ovat hälyttäviä. Forssan seudulla tulisi nyt ottaa tilanne vakavasti ja taistella ennusteita vastaan. Se vaatii julkisen talouden sopeuttamista ja ennen kaikkea uuden kehittämistä.

Seudun kunnissa viime aikoina tehty yhteistyö on Ahosen mukaan erinomaista.

– Seudun kunnilla tulisi olla myös yhteinen kehittämisresurssi, jossa olisi eri kuntien osaamisen lisäksi myös euroja. FL

 

Lue myös: Vauvakato kiihtyy ja väkiluku putoaa – Vuonna 2035 väkiluku kasvaa enää kolmessa maakunnassa

Lue myös: Kelan perhetutkija: ”Vapaaehtoinen lapsettomuus” yleistyy uutena ilmiönä

Yksi vastaa pian kahdesta

Tilastokeskuksen väestöennuste ennakoi myös tulevien vuosien huoltosuhdetta. Huoltosuhde kertoo kuinka monta huollettavaa on työikäisellä. Työikäiseksi lasketaan kaikki 15–64-vuotiaat.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan työikäisen väestön määrä vähenee ja pudotus kiihtyy 2040-luvulla.

Vaakakuppi keinuu

Lounais-Hämeessä tasapainoillaan huoltosuhteen kanssa.

Somerolla työikäisten ja huolettavien suhde on vuonna 2040 kääntynyt. Ennustelukujen mukaan 3 772 työikäisen rinnalla elää 3 907 lasta ja vanhusta.

Forssassa on 20 vuoden kuluttua 7 522 työssäkäyvää, jotka huolehtivat 7 026 lapsesta tai vanhuksesta.

Humppilassa vastaavat luvut ovat 821 ja 816.

Jokioisilla työikäisiä on 2 090 ja huollettavia 1 968.

Tammelassa suhde on 2 471 ja 2 457.

Ypäjällä elettäisiin 1 094 työikäisen voimin. Lapsia ja vanhuksia olisi 972.

Urjalassa työikäisten määrä on 2 034 ja huollettavia on 1 984.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic