Lounais-Häme

Vähän niin kuin Tuomas Veturin kyydissä istuisi

On se niin ihmeellinen. Lapset parveilevat höyryjunan ympärillä ja tekevät analyysejaan. Yhden mielestä veturi on asennettu junaan väärinpäin. Toinen huomaa, että juna näyttää ihan televisiosta tutulta Tuomas Veturilta. Kolmas ei keskity junaan ollenkaan, vaan ihmettelee Humppilan asemalla seisovia Otso-karhua ja Jalo-jänistä, jotka vilkuttavat lapsille.

Karhu ja jänis ovat Luonnonvarakeskuksen asuihin pukeutuneet Mannerheimin Lastensuojeluliiton Humppilan osaston puheenjohtaja Katja Ojala ja musiikkileikkikoulun opettaja Heta-Maija Halme. Kaksikko aikoo laulattaa lapsia junassa heti, kun matka alkaa.

Vaunussa on lämmin ja ikkunalasit ovat menneet huuruun. Lapset pyyhkivät ruutuja takinhihaan, jotta näkymä ulos olisi esteetön.

Humppilalaiset kaverukset Simo Kulonsivu ja Väinö Leppäkoski istuvat ikkunan vieressä pitkällä penkillä ja odottavat lähtöä.

-Minun mielestäni pelkästään istuminen on hauskaa, vastaa Simo, kun häneltä kysyy, mikä vanhassa junassa viehättää.

Väinöä kiehtoo se, että ylipäätään matkustetaan jonnekin. Pojat ovat yhtä mieltä siitä, että vanhassa junassa on ainakin pienemmät vaunut kuin nykyjunissa. Väinön mielestä vanhan junan veturi on pyöreämpi kuin uusien junien.

Pienellä aikuisten avustuksella pojat myös keksivät, että vanhan junan piipusta nousee höyry ja juna viheltää. Ne ovat sellaisia piirteitä, joita nykyjunissa ei enää ole.

-Myös Tuomas Veturista nousee sauhu, Simo muistaa.

Suurin osa paikallisista lapsista on ainakin kerran ollut höyryjunan kyydissä. Monet ovat päässeet junamatkalle kerhosta. Väinö sen sijaan käy junan kyydissä joka vuosi. Silti matka viehättää joka kerta yhtä paljon.

Myös Humppilan MLL:n yhdistyksen väki tietää, että museojuna on lasten kestosuosikki. Yhdistyksen alkuperäisenä ajatuksena oli järjestää junakyyti lapsille Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, mutta tilaisuus tarjoutui jo aiemmin.

-Saimme ilmoituksen, että Hämeen lasten säätiö tarjoaa apurahoja lastentapahtuman järjestämiseen. Päätimme järjestää retken museorautateillä sittenkin jo tänä vuonna, Katja Ojala kertoo.

Retkelle ilmoittautui hiukan yli 200 lasta ja vanhempaa. Koko juna tuli täyteen ja viimeisille ilmoittautujille ei enää riittänyt paikkoja.

-Arvasimme, että höyryjuna kiinnostaa, mutta silti osallistujamäärä oli yllätys.

Lasten matka höyryjunalla taittui Humppilan asemalta Minkiöön laulellen ja maisemia ihastellen. Minkiössä MLL paistoi makkarat ja tarjoili mehua.

-Ensi vuonna järjestämme sitten konsertin, puheenjohtaja sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti