Lounais-Häme

Vähennä lihat puoleen, syö kalaa tai luovu molemmista kokonaan – näin ruokavaliosi vaikuttaisi ilmastoon ja omaan hyvinvointiin

Ruokavalion muuttamisella on vaikutuksia ilmastaaon sekä omaan hyvinvointiin.
Valtioneuvoston raportin mukaan kalaisa ruokavalio vähensi ilmastovaikutusta noin kolmanneksella ja vegaaninen 37 prosenttia verrattuna nykyiseen ruokavalioon. Kuva: Pekka Rautiainen
Valtioneuvoston raportin mukaan kalaisa ruokavalio vähensi ilmastovaikutusta noin kolmanneksella ja vegaaninen 37 prosenttia verrattuna nykyiseen ruokavalioon. Kuva: Pekka Rautiainen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voi vähentää huomattavasti ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Asia käy ilmi maanantaina julkaistusta Valtioneuvoston RuokaMinimi -hankkeen loppuraportista.

Hankkeessa tarkasteltiin neljää vaihtoehtoista ruokavaliota, joista yhdessä vähennettiin lihan syöminen puoleen ja yhdessä kolmasosaan. Lisäksi tarkastelussa olivat mukana kalaisa ja vegaaninen ruokavalio. Vertailukohteena oli ruoankäyttötutkimuksiin perustuva keskimääräinen ruokavalio.

Liha puoleen -ruokavaliossa ilmastovaikutus väheni noin 13 prosenttia, ja kolmasosaan vähennetty lihan syönti leikkasi ilmastovaikutuksia liki 20 prosenttia. Kalaisa ruokavalio vähensi ilmastovaikutusta noin kolmanneksella ja vegaaninen 37 prosenttia verrattuna nykyiseen ruokavalioon.

Ravintosuositusten saavuttaminen haasteellista

Yksikään vertailun ruokavalioista ei täyttänyt ravintosuosituksia täysin. Parhaiten suosituksiin ylsi kalaisa ruokavalio, jossa puutteelliseksi jäivät ainoastaan rasvahappojen määrät. Suositusten mukainen rasvahappokoostumus ei toteutunut täysin missään ruokavalioista.

Muun muassa D-vitamiinin saanti täyttyi ainoastaan kalaisassa ruokavaliossa sekä lihaa sisältävissä ruokavalioissa vanhimmassa ikäryhmässä. A-vitamiinin saanti oli kaikissa ruokavalioissa lähellä suositusten alarajaa. Eroja ravintoaineiden saannissa näkyi sekä sukupuolten että eri ikäryhmien välillä.

Kaiken kaikkiaan eniten haasteita kohdistui vegaaniseen ruokavalioon.

–  Ruokavalio kuitenkin ikään kuin yksipuolistuu, kun sieltä poistuvat eläinperäiset tuotteet, arvioi STT:lle Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Merja Saarinen.

–  Toisaalta monipuolisuutta tulee siitä, että eri kasviksia, palkokasveja ja pähkinöitä käytetään monipuolisesti. Ja tätähän suositellaan myös sekasyöjille.

Päästöjä leikattava rajusti

Keskeinen rooli ruokavalion ilmastovaikutusten vähentämisessä on peltomaiden hiilidioksidipäästöillä. Vegaanisella ruokavaliolla ilmastovaikutukset vähenisivät liki 40 prosentilla, jos peltojen hiilivarasto kivennäismailla saadaan tasapainoon.

–  Tällä hetkellä meidän pelloilta häviää hiiltä eli hiilivarasto vähenee. Se kehitys pitäisi saada toiseen suuntaan, Saarinen sanoi

Vegaaniruokavalion osalta epävarmuutta aiheuttaa, pystyykö sitä vastaava viljely ylläpitämään peltojen hiilivarastoa. Erityisesti viljan ja kasvisten viljely tyypillisesti vähentää hiilivarastoa monipuolista viljelykiertoa nopeammin. Lisätutkimusta kaivataan vielä siitä, riittääkö esimerkiksi palkokasvien määrä takaamaan hiilivaraston säilymisen.

Suomi ja muut EU-maat ovat sitoutuneet vähentämään ilmastopäästöjä vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Vuoteen 2050 mennessä päästöjä pitäisi vähentää jo 80–95 prosenttia.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat