Lounais-Häme Kanta-Häme

Vähennetäänkö Uudenmaan tarkastuspisteiden valvontaa lähipäivinä? "Resurssit viety äärimmilleen"

"Vastuu omasta toiminnastaan ja lain sekä määräysten noudattamisesta kuuluu kansalaisille itselleen."
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Poliisin viime viikonloppuna aloittama liikkumisrajoitusten valvonta Uudenmaan maakunnan rajoilla on työllistänyt satoja poliiseja useilta poliisilaitoksilta. Operaatio on sitonut merkittävästi poliisin resursseja, mikä on vaatinut muiden tehtävien vähentämistä ja työnvuorojen muutoksia lyhyellä varoitusajalla.

Alkuvaiheessa valvonta on hyvin tehokasta, poliisi tiedotti viime viikolla. Miehitettyjä tarkastuspisteitä on maakunnan rajoilla 30–40 kappaletta. Muuten poliisi valvoo määräyksen noudattamista muiden tehtävien ohella. Pienemmillä maakuntarajan ylittävillä teillä valvontaa tehdään liikkuvasti.

Uudenmaan maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset tulivat voimaan 28. maaliskuuta ja ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. Kysyimme operaatiota johtavasta Helsingin poliisista, jatketaanko valvontaa yhtä kattavasti koko liikkumisrajoituksen ajan.

Onko valvonnan vähentämisestä suunnitelmia, komisario Jarmo Heinonen?

– Suunnitelmia on monenlaisia, mutta päätöksiä ei ole tehty. Alkuvaiheessa valvonta haluttiin saada hyvin näkyväksi, jotta ihmisille tulisi selväksi, millaisilla asioilla rajan ylittäminen on sallittua.

– En kuitenkaan hämmästyisi, jos valvontaa vähennettäisiin. Ponnistus on melkoinen ja poliisin resurssit on viety äärimmilleen.

Heinonen tähdentää, että poliisi ei voi estää ja valvoa kaikkea maakuntarajan ylittävää liikennettä. Vastuu määräysten tottelemisesta kuuluu jokaiselle kansalaiselle.

– Vastuu omasta toiminnastaan ja lain sekä määräysten noudattamisesta kuuluu kansalaisille itselleen.

Heinonen toteaa, että valtiovallan viesti on mennyt hyvin perille.

– Liikennemäärät Uudeltamaalta pois tai maakuntaan ovat vähentyneet merkittävästi normaalista.

Sunnuntaina tarkistuspisteillä pysäytettiin 19 573 ajoneuvoa, joista käännytettiin 397. Junamatkustajia oli 824, heistä 13 käännytettiin.

Maanantain vastaisena yönä maanantaiaamuun kello 9 mennessä tarkistuspisteille oli saapunut lähes 15 000 ajoneuvoa, joista käännytettiin 24.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic