Lounais-Häme

Vahinko ei tule kännykkä kaulassa

Marja- ja sieniaika on sesonkia myös metsään ja soille eksyville. Jonkun sadan metrin kulkemisen ja mättäiden kiertämisen jälkeen voi helposti mennä sekaisin, mistä olikaan tullut.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) Forssan paikallistoimikunnan puheenjohtaja Irma Haavisto ja sihteeri, valmiuskouluttaja Tarja Safonoff kehottavat kaikkia ottamaan kännykkään 112-sovelluksen, joka välittää soittajan tarkan sijainnin hätäkeskukseen automaattisesti.

 

Marjastajan on hyvä kertoa läheisille, minne menee, jos puhelin vaikka lakkaa toimimasta. Puhelin kannattaa ladata täyteen marjametsään lähtiessä. Älykännyköistä voi katsoa kompassia ja karttasijaintiaan.

Kulkemaansa reittiä pitäisi painaa mieleensä tai jopa merkitä.

Jos arvelee eksyneensä, ei pidä hermostua, vaan kuulostella autojen ääniä lähimmältä tieltä. Pahinta on lähteä ryntäilemään eri suuntiin.

Ainakin hätäsoiton jälkeen on pysyttävä aloillaan.

 

Metsään menevällä olisi vapepalaisten mukaan hyvä olla eksymisen varalta mukana myös vettä, jotain syötävää ja kevyt lämpölakana, joka käy alustaksi tai peitoksi. Pieneen reppuun voisi sujauttaa myös jotain vaihtovaatetta, pienen taskulampun ja pillin merkinantoon.

-Ne eivät kauheasti paina repussa. Niitä mahtuu myös vetoketjullisiin taskuihin, Haavisto sanoo.

Värikkäät vaatteet ja punainen ämpäri olisivat hyviä tapoja erottautua metsämaisemasta, mikä auttaisi etsijöitä.

-Kun on kaikki nämä, ei eksy, Haavisto hymähtää.

 

Vapepa auttaa viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnässä.

Mitä vapepalainen tästä saa?

-Kipeät jalat, nauraa Tarja Safonoff mutta tähdentää heti parhaan palkinnon olevan onnistunut etsintä, kun kadonnut löytyy kunnossa.

Haavistosta on palkitsevaa, kun on tehnyt parhaansa.

Safonoff ja Haavisto kiittävät vapepalaisten yhteishenkeä ja huumoria. Purkukeskustelut auttavat, ettei vakavista tehtävistä jää henkistä painolastia.

 

Vaikka hälytyspuhelu tulisi poliisilta kolmelta aamuyöltä, ei Irma Haaviston mieleenkään tule kieltäytyä.

-On pakko päästä mukaan.

-Kyllä se veriin menee. Tätä täytyy tehdä sydämellä, Safonoff lisää.

-Tämä on vastapainoa työlle, eikä tunnu raskaalta.

 

Etsintätehtäviä on Forssan seudulla vaihtelevasti, niitä voi olla vuodessa lähennäs kymmenen tai ei yhtään.

Ennen vapapalaisilla oli soittorinkinsä hälytyksen tullessa, mutta nykyisin tehtävän tiedot kulkevat osallistuville tekstiviesteinä kannettavan tietokoneen kautta.

Maastoetsinnässä suurena apuna ovat Forssan seudun pelastuskoirat.

Vapepalaisten pienenä murheena on aktiivisten osallistujien ikääntyminen. Haavisto toivoo, että myös nuoret kiinnostuisivat Vapepan toiminnasta.

Toiminnasta voi kysyä ja mukaan ilmoittautua osoitteessa vapepa.forssa@gmail.com.

-Tämä on oikein hyvä harrastus, Safonoff vakuuttaa. FL

 

Vapepa avustaa onnettomuuksissa ja kriiseissä
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 52 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään.Vapepan Forssan paikallistoimikunnalla on noin kaksikymmentä jäsenjärjestöä ja hälytyslistalla satakunta ihmistä. Kaikkihan eivät pääse joka kerta mukaan.Vapaaehtoisille auttajille kesä on tapahtumineen kiireisintä aikaa. Talvikausi sujuu lähinnä säännöllisesti harjoitellen ja kokoontuen.Vapepalla on Forssan seudulla kokoontumisia kuukausittain. Niissä käydään läpi ajankohtaisia asioita, tapahtumia ja koulutuksia.Esimerkiksi tänään lauantaina Vapepalla on Tammelan paloasemalla peruskurssi ja seuraavana viikonloppuna 19.–20.8. etsinnän peruskurssi.Lisäkoulutusta voi hankkia vaikka ensihuollon kurssilta ja henkisen tuen kurssilta.Vapapan suurin ensihuoltotehtävä oli kaksi vuotta sitten turvapaikanhakijoiden tullessa. Forssan seudun vapepalaisted näkyvin operaatio oli kadonneen marjastajan etsintä viiden päivän ajan Tammelan Torronsuolta kesällä 2013.Vapapean Forssan toimikunta järjestää 7.10. suositun ja leikkimielisen monitaitokisan, jossa on kymmenkunta tehtävärastia. Kisailevissa ryhmissä on oltava vähintään kolme henkeä. Alaikäraja on 15 vuotta. Ainakin yhdellä ryhmästä pitää olla suoritettuna ensiapukurssi EA1.

Uusimmat

Fingerpori

comic