Lounais-Häme

Vähintään 165 vuorokauden urakka alkaa tänään – Parolannummella aloittaa 1340 alokasta

TJ vähintään 165. Kuva: Tomi Kosonen

Armeijan harmaisiin astuu tänään 7. tammikuuta noin 12 500 uutta alokasta. Panssariprikaatissa Parolannummella palveluksensa aloittaa 1 340 alokasta.

– Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa on lähinnä ilmoittautuminen ja varusteiden vastaanottoa, tiedottaja Kirsi Lehto panssariprikaatista kertoo.

Varusmiespalvelus on sen verran suuri elämänmuutos, että perhosia on vatsassa jokaisella jermulla. Lehto toivoo, etteivät alokkaat ota liikoja paineita.

– Mitään ei vaadita ennen kuin asia opetetaan.

– Tärkeintä on asenne ja reipas mieli. Pari ensimmäistä viikkoa on tutustumista. Me kyllä huolehdimme teistä, Lehto lohduttaa.

Alokkaiden tulee olla perillä panssariprikaatissa viimeistään klo 16.

165, 255 tai 347 vuorokautta

Palvelus alkaa kahdeksan viikkoa kestävällä peruskoulutuskaudella. Ensimmäisinä viikkoina varusmiehille opetetaan perusteet toimia turvallisesti yksittäisenä sotilaana ja taistelijaparina.

Peruskoulutuskauden päättyessä määräytyy koulutuksen mukainen palvelusaika: 165, 255 tai 347 vuorokautta. Samalla tehdään lopulliset valinnat miehistökoulutukseen ja aliupseerikoulutukseen.

– Meillä kuuden kuukauden miehiä ja naisia on vähän. Koulutus on sen verran teknistä, Lehto kertoo.

Varusmiesliitto: Varusmiehille tuotava äänestysmahdollisuus varuskuntiin

Valtaosa Kanta-Hämeestä ja Pirkanmaalta

Panssariprikaatin toiminta-alue muodostuu neljästä maakunnasta: Kanta-Hämeestä, Päijät-Hämeestä, Keski-Suomesta ja Pirkanmaasta.

– Valtaosa uusista alokkaista saapuu Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnista, Lehto kertoo.

Palveluksensa aloittavista hieman alle 10 000 aloittaa maavoimien joukko-osastoissa.

Noin 1700 asevelvollista aloittaa sotilasuransa Merivoimien palveluksessa. Loput jakaantuvat Rajavartiolaitoksen ja Ilmavoimien joukko-osastoihin. Ruotsinkieliset alokkaat aloittavat palveluksensa pääosin Uudenmaan prikaatissa.

Panssariprikaati kouluttaa vuosittain noin 2600 varusmiestä ja 3000 reserviläistä. Palkattua henkilökuntaa on noin 650. Varusmieskoulutuksen ohella Panssariprikaati vastaa toiminta-alueellaan viranomaisyhteistyöstä, maanpuolustustyöstä sekä reserviläisten koulutuksesta. Lisäksi se ylläpitää sotilaallista valmiutta alueellaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic