Lounais-Häme

Vahvistamaton mediatieto: Kaksi poikaa pelastettu Thaimaan luolasta - viranomaiset eivät vahvista

Mae Sai
08.07.2018, 15:06

Ulkomaat

Thaimaassa on saatu vahvistamattomien tietojen mukaan pelastettua kaksi luolaan loukkuun jääneistä pojista. Sydney Morning Heraldin mukaan asiasta kertoi thaimaalainen nettiuutissivusto Khao Sod. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.
Sydney Morning Heraldin mukaan Fairfax Media puolestaan uutisoi, että kaksikkoa hoidetaan nyt kenttäsairaalassa lähellä luolaa.
Thaimassa aloitettiin aamulla Suomen aikaa pelastusoperaatio, jossa on määrä tuoda ulos luolasta 12 poikaa ja heidän jalkapallovalmentajansa. Viranomaiset arvioivat aiemmin, että ensimmäiset pojat pääsisivät pois luolasta noin neljältä Suomen aikaa.
Operaatio luolassa loukussa olevien poikien ja heidän valmentajansa pelastamiseksi aloitettiin aamulla. Hankkeen aloituksesta kertoi pelastustöitä johtava kuvernööri Narongsak Osottanakorn lehdistötilaisuudessa varhain sunnuntaina Suomen aikaa.
12 poikaa ja heidän valmentajansa ovat olleet Tham Luangin luolastossa jo kaksi viikkoa. Pojat ovat 11-16-vuotiaita.
Kuvernöörin mukaan pelastusoperaatio saattaa kestää muutamia päiviä.
– Se riippuu säästä, se riippuu veden korkeudesta. Jos jokin muuttuu, keskeytämme, Guardian kertoo kuvernöörin sanoneen.
Eräs pelastusryhmän johtajista arvioi, että kaikkien saaminen turvaan voi kestää 2-3 päivää. Luolaan on lähetetty 18 sukeltajaa. Guardianin mukaan sukeltajista 13 on ulkomaalaisia ja 5 thaimaalaisia.

Veden pinta saatu laskemaan

Guardianin mukaan saattaa käydä niin, että poikien ei tarvitse sukeltaa pelastusoperaation aikana lainkaan. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tätä tietoa.
– Olemme onnistuneet erittäin hyvin, sillä eilen pystyimme madaltamaan veden pintaa (luolastossa) 30 senttimetrillä, Osottanakorn sanoi.
Hän myönsi, että reitillä on joitakin ”hieman vaikeita” osuuksia, joissa on kumarruttava tai ryömittävä.
– Voi silti sanoa, että pystymme kävelemään läpi.
BBC:n tietojen mukaan poikien on kuitenkin paitsi käveltävä, myös kahlattava, kiivettävä sekä sukellettava päästäkseen turvaan. Koko paluureitin varrelle on saatu pelastusnarut.
Mediatietojen mukaan pojat on tarkoitus tuoda ulos yksi kerrallaan. Kutakin heistä avustaa kaksi sukeltajaa.
BBC:n mukaan saattavat sukeltajat kantavat myös pelastettavan happipulloa. Poikien on määrä käyttää koko kasvot peittäviä naamareita, jotka ovat aloittelijalle helppokäyttöisempiä kuin perinteiset sukeltajan naamarit.
Kukin pelastettava kiinnitetään muutaman metrin pituisella narulla edellä kulkevaan sukeltajaan.

Vuoreen porattiin reikiä

Loukkoon jääneiden auttamiseksi luolaston yllä olevaan vuorenkylkeen porattiin lauantaina yli sata reikää. Jotkut rei’istä ovat jopa 400 metriä syviä. Pakotien luomiseksi ei kuitenkaan osuttu lauantaina siihen luolaan, jossa pojat ovat.
Uudenlaista pelastustapaa päätettiin kokeilla siltä varalta, että vesi tulvii myös jalkapallojoukkueen poikien pakopaikkaan eikä heitä saada tuotua turvaan sukeltamalla veden alle jääneiden käytävien kautta.
Painetta pelastusoperaatioon on tuonut muun muassa se, että ilman happipitoisuus alkoi vähentyä uhkaavasti luolassa. Pelastajat onnistuivat kuitenkin vetämään luolaan yhteyden, jota myöten pojille pumpataan ilmaa. Luolaan on myös toimitettu ylimääräisiä happipulloja.
Sääennusteissä on varoitettu, että luolan seudulle Pohjois-Thaimaahan on odotettavissa monsuunisateita tänään illalla.
Viranomaiset ovat käskeneet median edustajia ja muita pelastusoperaation kannalta tarpeettomia ihmisiä poistumaan luolan uloskäynnin lähettyviltä. Viranomaiset kertovat tarvitsevansa tilaa pelastusoperaatioon.

https://www.smh.com.au/world/asia/live-preparations-for-thailand-cave-rescue-begin-20180708-p4zq7a.html
https://www.theguardian.com/world/live/2018/jul/08/thailand-cave-rescue-operation-divers-trapped-boys-live
https://www.bbc.com/news/world-asia-44755452

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic