Lounais-Häme Forssa

Vai tällaista lapsityövoimaa! Lounea kutsui Lapsi mukaan töihin -päivässä jälkikasvun paikalle

Kun yhdeksänvuotias Omelia opetti aikuisille flossausta, niin viisivuotias Vanessa iloitsi upouuden henkilökorttinsa nauhasta.
Vanessa ja seitsemänvuotias Viljami seurailivat äitinsä töitä näyttöpäätteeltä. -Tänään on vapaata koulusta. Kun työpäivä on ohi, niin lapset lähtevät mummilleen loppupäiväksi hoitoon, Sanna-Maija Pasanen kertoo.

Lounean toimipisteissä perjantaina väritettiin ja piirrettiin, kun paikalla vieraili reilut 30 uutta työntekijää. Yritys järjesti suositun Lapsi mukaan töihin -päivän nyt ensimmäistä kertaa.

– Työyhteisöön tämä on mukava aamun piristys, kun täällä on toistakymmentä pientä juoksevaa pellavapäätä. Siinä on hymy herkässä henkilöstölläkin, kertoo henkilöstön kehittämispäällikkö Sakari Syrjälä.

Lasten päivä työpaikalla voi Syrjälän mukaan lähentää työtä ja kotia. Jotkut lapset näkevät silloin ensimmäistä kertaa, mitä työ itsessään on ja millaisia heidän vanhempiensa työpaikat ovat.

Kaikki isoimmat toimipisteet Salosta Sastamalaan ja Forssaan olivat päivässä mukana. Myös pienempiin yksiköihin saapui lapsia yksittäin.

– Meillä on yhteiskuntavastuukampanja, jonka puitteissa teemme kaikkia tämän tyyppisiä juttuja. Haluamme tuoda tätäkin puolta toiminnassamme esille, Syrjälä täsmentää.

 

“Kauhean kiva päivä on ollut, kun aikuisia työkavereita ei saa kutitella.”

 Palveluneuvoja Minna Kivistö

 

Lapsi mukaan töihin -päivän järjestävät yhteistyössä Lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun Keskusliitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Päivää vietettiin kolmatta kertaa perjantaina 23.11., tällä kertaa kansainvälisellä Lapsen oikeuksien viikolla.

“Työpäivä” alkoi klo 8 aamupalan nauttimisella henkilökunnan kanssa. Sitten lähdettiin yhdessä katsomaan paikkoja.

– Otimme yhden Skype-neuvottelunkin Saloon, jotta lapset pääsivät juttelemaan toisten kanssa. Enemmän se oli tosin heiluttelua, jossa näytettiin tehtyjä piirustuksia, Syrjälä naureskelee.

Päivä loppuu klo 12, jolloin osa lapsista siirtyy kouluun, eskariin tai päiväkotiin, osa viettää vapaapäivää muualla. Moni lapsi kävi vanhempien työpisteellä katsomassa vanhempien työtä.

– Isoja lapsia alkaa kiinnostaa jo ehkä enemmän, millaista se on.

Onko tullut jo ehdotuksia, että lapsi haluaa isona vanhempiensa työpaikalle töihin?

– Ei vielä, mutta veikkaan, että niitä saattaa tulla, Syrjälä naurahtaa.

 

Yhdeksänvuotiaat “työläiset” Jonne Penttilä ja Eemeli Tiensuu testasivat kahvitauolla tuolien toimivuutta.

Yhdeksänvuotias Omelia Saarela vieraili nyt ensimmäistä kertaa äitinsä työpaikalla. Omelia ei tiennyt aiemmin, mitä hänen äitinsä työkseen tekee, mutta kuultuaan päivästä hän halusi tulla katsomaan.

– Sinänsä voin näyttää sen, mutta tietosuojan vuoksi en voi näyttää asiakastietoja lapsille, kertoo toimitustiimin päällikkönä työskentelevä Johanna Kalsola-Saarela.

Palveluneuvoja Minna Kivistö kertoo puolestaan sulautuneensa leikkitädin tärkeään rooliin.

– Kauhean kiva päivä on ollut, kun aikuisia työkavereita ei saa koskaan kutitella, Kivistö iloitsee

Omelia on jo ehtinyt opettaa Kivistölle muotitanssi flossausta. Itse hän ei ole vielä varma, miksi haluaisi isona, mutta yksi haave on ollut mietinnässä:

– Olen joskus halunnut kampaajaksi.

Viisivuotias Vanessa Pasanen näyttää ylpeänä henkilökorttiaan, jollaisen jokainen lapsi sai työpäivää varten. Hänen molemmat vanhempansa ovat Forssan toimipisteessä Lounealla töissä.

– Vanessasta on ollut myös kivaa, että hän sai sen mukana oman kaulanauhan, kertoo Vanessan äiti Sanna-Maija Pasanen asiakaspalvelusta.

– Hän tiesi aiemmin, missä työpaikkamme on, mutta lapsille ei tule kuitenkaan yleensä kerrottua mitä työ pitää sisällään. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat