Lounais-Häme

Vaihdossa oppii yhtä paljon koulun ulkopuolellakin

-Vasta lentokoneessa taisin tajuta, mitä oli tapahtumassa. Ensimmäiset pari viikkoa oli olo, että mitähän täällä teen, mutta kun koulu ja harrastukset alkoivat, murehtiminen unohtui nopeasti, Forssan Yhteislyseon abiturientti Anniina Arvo kertoo.

Arvo lähti syksyllä 2015 lukion toisen luokan alussa Calgaryyn, Kanadaan, lähes vuodeksi vaihtoon.

-Mietimme yhdessä ystäväni kanssa, että pitäisikö lähteä vaihtoon. Hän meni Yhdysvaltoihin samaan aikaan, kun minä lähdin Kanadaan, Arvo kertoo.

-Kanada oli heti alusta saakka ykkösvaihtoehtoni. Pelaan ringetteä ja ajattelin, että Kanadassa voisin jatkaa harrastusta.

-Olin matkustellut perheen kanssa Saksassa jo aiemmin ja tunsin vetoa maata kohtaan. Saksan opettajani kertoi, että Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton kautta on mahdollista hakea omatoimisesti vaihtoon, Johannes Keskinen kuvailee.

Keskinen opiskeli syyslukukaudella 2016 vajaat kolme kuukautta Saksassa sijaitsevassa Gehrdenissä, jonkin verran Forssaa pienemmällä paikkakunnalla lähellä Hannoveria.

-Kyllähän vaihto jännitti, etenkin alussa ja Suomessa ennen lähtöä. Vieraiden ihmisten luokse meno tuntuu aina oudolta maasta riippumatta. Kaikki lähti kuitenkin hyvin liikkeelle, ja nopeasti vaihto olikin jo ohi, Keskinen kertoo.

 

Arvo opiskeli asukasluvultaan hiukan Helsinkiä suuremmassa Calgaryssa reilun tuhannen oppilaan katolisessa St. Mary’s -koulussa.

Keskisen koulu taas sijaitsi Gehrdenin naapurikaupungissa, Barsinghausenissa. Koulussa opiskelee noin tuhat oppilasta.

Koulunkäynti oli vaihdossa luonnollisesti olennaista, mutta sekä Arvo että Keskinen kokevat, että mukaan tarttui myös tärkeämpiä asioita, joita ei oppinut koulun kursseilla. Yksi suuri kokemus oli, kun Arvo oli jouluna jakamassa kodittomille ruokaa.

-En alun perinkään ajatellut vaihtoa opiskelun kautta. Panostin paljon liikuntaan, pelasin Calgaryssa alle 19-vuotiaiden joukkueessa ringetteä. Halusin matkustella ja saada paljon kavereita, Arvo sanoo.

Arvo kertoo, että oppi paljon myös itsestään. Samalla oppi itsenäisyyttä, kun Calgaryssa joutui hoitamaan esimerkiksi pyykinpesun itsenäisesti.

Keskinen kertoo kielen ja kulttuurin oppimisen olleen hänelle olennainen osa vaihtoa.

-Sen lisäksi sain paljon hyviä ystäviä. Nyt on myös kontaktit maahan, jos haluan joskus sinne töihin, Keskinen miettii.

-Saksa on myös niin lähellä, että siellä on helppo käydä. Olen kerran jo vieraillut siellä uudestaan, ja sieltä käytiin luonamme Suomessa, Keskinen kertoo.

Vaihtoon olisi voinut hakea puoleksi vuodeksi, mutta Keskinen halusi, ettei valkolakin saaminen venyisi. Vuoden kestävä vaihto-opiskelu venyttää lukio-opinnot yleensä neljään vuoteen, kuten Arvon kohdalla.

-Se voi olla monella syy, miksei lukiosta haluta vaihtoon. Ajatellaan, että haetaan vasta myöhemmin, Keskinen pohtii.

-Hetken minäkin sitä mietin, mutta oli vaihto kokemuksena sen arvoinen, että ekstravuosi ei lopulta haittaa, Arvo sanoo.

 

Arvo ja Keskinen uskovat, että opiskelujen venyminen on yksi suuri syy sille, miksei Forssan Yhteislyseosta lähde vuosittain yleensä kuin yksi tai kaksi oppilasta vaihtoon.

-Yllättävän harva lähtee. Vaihdossa käyneiden kokemukset ovat kuitenkin melkein aina positiivisia, Forssan Yhteyslyseon rehtori Simo Veistola sanoo.

Arvo ja Keskinen kummastelevat vaihtomahdollisuuden vähäistä hyödyntämistä. Yksi este monella on luonnollisesti raha, sillä vaihtovuosi maksaa tuhansia euroja.

-Monia varmasti myös pelottaa lähteä yksin kauas pois, Arvo lisää.

Lyseolla vaihtomahdollisuuksista informoidaan opiskelijoita, mutta hakeminen tapahtuu aina itsenäisesti.

-Uskon vaihdon tuovan hyötyjä koulua pidemmälle, elämän varrelle. Nuori oppii vaihdossa itsenäisyyttä, toimimaan erilaisessa ympäristössä ja erilaisten ihmisten kanssa, Veistola sanoo. FL

 

Vaihtoon järjestön tai yrityksen kautta
Suomessa toimii kymmenkunta vaihto-oppilasjärjestöä, jotka tarjoavat lukiolaiselle erimittaisia vaihto-opiskelumahdollisuuksia. Osa matkojen järjestäjistä on yrityksiä.Suomen AFS on Suomen vanhin vaihto-oppilasjärjestö, joka on järjestänyt vaihtoja 70 vuoden ajan. Se on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, jolla on Suomesta yli 50 maavaihtoehtoa.Youth For Understanding (YFU) on toiminut Suomessa lähes 60 vuoden ajan. YFU ilmoittaa olevansa kaupallista voittoa tavoittelematon vaihto-oppilas- ja kansainvälisyyskasvatusjärjestö. Kohdemaita on yli 30.Rotaryn Nuorisovaihto on yksi kansainvälisen palvelujärjestön näkyvimmistä ohjelmista. Kohdemaita on yli 30.Student Exchange Finland on suomalainen vaihto-oppilasjärjestö, joka kuuluu kansainväliseen ASSE Groupiin. Ruotsin opetusministeriö perusti sen vuonna 1976. Kohdemaita on yli 10.EF Education First on useiden eri kansainvälisten koulutusyhtiöiden ryhmä, joka perustettiin vuonna 1965. Vaihto-opiskelukohteita on 50.Explorius on yritys, joka sai alkunsa Ruotsissa vuonna 2002 ja aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2008. Kohdemaita on yli 10.

Uusimmat

Fingerpori

comic