Lounais-Häme

Vaikka Someron menot kasvavat,tuloveroprosentti säilyy ennallaan

Someron tuloveroprosentti pysyy ensi vuonnakin nykyisellä tasollaan, eli 19,5 prosentissa, päätti kaupunginvaltuusto eilisessä kokouksessaan. Kiinteistöveroprosentit sen sijaan nousevat, mutta vain siksi, että Suomen hallitus nostaa kiinteistöverojen alarajoja.

Someron valtuusto päätti nostaa kaikki kiinteistöverot hallituksen asettamiin minimirajoihin. Yleinen kiinteistövero nousee Somerolla siis 0,8 prosentista 0,93 prosenttiin. Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero nousee ensi vuonna 0,37 prosentista 0,41 prosenttiin. Kiinteistöverojen korotukset tuovat Someron kaupungille 190 000 euroa lisätuloja.

Valtuusto joutui kuitenkin äänestämään rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöverosta. Valtuutettu Jouko Elo (sd.) esitti, että rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistövero nostettaisiin kahteen prosenttiin. Kaupunginhallituksen esityksessä vero on 0,93 prosenttia.

Elo perusteli kahden prosentin kiinteistöveroa sillä, että se saisi tonttien omistajat markkinoimaan rakennuspaikkoja aktiivisemmin.

-Kaupunki rakentaa kiinteistöihin kunnallistekniikat ja tiet, mutta moni tontti vain pysyy rakentamattomana, Elo perusteli.

Elon muutosehdotus kaatui kokouksessa äänin 23-9, ja valtuusto hyväksyi hallituksen esityksen.

Kaupunginvaltuusto antoi eilisessä kokouksessaan hyväksyntänsä myös sille, että sosiaali- ja terveyspalveluihin käytetään tänä vuonna miljoona euroa enemmän rahaa kuin talousarviossa arvioitiin.

Eniten lisämäärärahaa tarvitsevat erikoissairaanhoito ja vanhustyö. Erikoissairaanhoidon uskotaan vaativan tänä vuonna reilut puoli miljoonaa euroa arvioitua enemmän ja vanhustyön noin 400 000 euroa arvioitua enemmän. Myös kehitysvammatyö ja sosiaalityö vaativat hieman lisämäärärahaa.

Yli miljoonan euron määrärahamuutos ei kuitenkaan herättänyt keskustelua valtuuston kokouksessa, vaan asiasta päätettiin yhdellä nuijan kopautuksella.

Kokouksessa nostettiin useampaan otteeseen esille, että Someron taloustilanne on tällä hetkellä hyvä. Valtuuston puheenjohtajan Jani Kurvisen (kesk.) mukaan edes miljoonan euron lisämenot sosiaali- ja terveyspuolella eivät heilauta talouden tasapainoa.

Tulevaisuus on kuitenkin epävarma, ja sekin tuli esille kokouksessa. Antti Kotti (sd.) kysyi kaupunginjohtajan kantaa siihen, miten käy Someron talouden sote-uudistuksen myötä. Sote-uudistus leikkaa ison osan kunnan verotuloista.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen myönsi, että vuoden päästä kunnallisveroasioita katsotaan uusista lähtökohdista. Näyttää siltä, että Someron kaupungilla on painetta korottaa tuloveroprosenttia 0,6 prosenttiyksikköä sote-uudistuksen takia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic