Lounais-Häme

Vain harvat luonnonsuojelurikokset etenevät oikeuteen

Poliisin ympäristörikoskatsauksen mukaan luonnonsuojelurikosten määrä laski viime vuonna. Esitutkintaan tuli vähemmän tapauksia kuin aiemmin 2010-luvulla.

Eläinten ohjeelliset arvot saattavat huvittaa ihmisiä. Esimerkiksi satasen kalalokki tai tonnin kangaskiuru saattavat kuulostaa liioittelulta. Ohjeellisille arvoille on kuitenkin suuri tarve lajin suojelutyötä tehdessä.

-Tausta-ajatuksena on saada jonkinlainen arvo myös eläimelle. Yhteiskunnassamme asiat, joilla ei ole rahallista arvoa tuomitaan helposti arvottomiksi, Ympäristöministeriön ylitarkastaja Harry Helmisaari toteaa.

Ohjeellisia arvoja päädytään käyttämään, jos tapahtuu rikos, eli teko on tahallinen tai törkeän huolimattomuuden seurausta, myös huolimattomuus riittää, kun henkilön olisi pitänyt ymmärtää toimivansa luonnonsuojelulain vastaisesti.

Vahingollinen siilin yliajo ei ole rikollista, mutta tahallinen on. Samoin rauhoitetun eläimen ampuminen metsästysreissulla. Ympäristörikoksiin erikoistunut Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Leila Suvantola on tutkinut suomalaisia luonnonsuojelurikoksia pitkältä ajalta.

-Metsästäjän pitää tietää mitä ampuu, sillä aseen laukaiseminen on tahallista. Eräässä tapauksessa metsästäjä tosin ampui rauhoitetun harmaasorsan, mutta syyte hylättiin, sillä lintu on normaalisti hyvin harvinainen alueella, ja metsästäjä ei erottanut sen olevan rauhoitettu.

Eläimen laiton kaato on luonnonsuojelurikos, kun kyseessä on rauhoitettu eläin. Riista- ja petoeläinten kaadot ilman lupaa tai metsästyskauden ulkopuolella ovat metsästysrikoksia. Niitä poliisi tutkii yli 100 joka vuosi.

Jos rauhoitetun eläimen tappo menee käräjille, on sakkorangaistus yleisin rangaistusmuoto. Sakkojen lisäksi eläimen arvo hyvitetään valtiolle.

-Luonnonsuojelurikosten seuraukset ovat usein aika lievät. Keskimääräinen tuomio on noin 46 päiväsakkoa, eli se jää noin tavanomaisen nakkikioskipahoinpitelyn tasolle, Suvantola kertoo.

Rikoksen havaitsemisen vaikeus aiheuttaa myös sen, että lopulta vain harva luonnonsuojelurikos päätyy rangaistavaksi.

Vankeutta luonnonsuojelurikoksista on tuomittu vain muutamassa tapauksessa. Suuren laittoman linnunmunakokoelman kerännyt pohjalaismies sai käräjäoikeudessa vuoden ehdollista vankeutta.

Miehen vankeustuomio koveni neljällä kuukaudella hovissa. Samalla kuitenkin aiemmin vaadittuja 250000 euron korvauksia pudotettiin.

Kainuun käräjäoikeus langetti myös vuonna 2011 kuuden kuukauden ehdollisen vankeuden miehelle, joka ampui luvatta karhun ja kaksi kotkaa. Eläinten hinnaksi tuli yhteensä yli 10000 euroa.

Luonnonsuojelurikoksen kohteena on useimmiten lintu. Aikuisia yksilöitä ammutaan metsästyksen yhteydessä ja pesintää häiritään asettamalla lankoja ja rikkomalla munia.

-Esimerkiksi maakotkat, silkkiuikut, selkälokit, kalasääsket ja valkoposkihanhet ovat olleet tyypillisiä kohteita, Suvantola sanoo.

Vuonna 2015 rikoslakiin tuli myös törkeän luonnonsuojelurikoksen pykälä. Poliisi on tutkinut kahta merimetson pesinnän häirintään liittyvää tapausta törkeinä, mutta oikeuteen asti ne eivät ole edenneet.

Gråsälsbådanin saarella Pohjanmaalla tuhottiin viime vuonna yli 300 merimetson pesät. Munapesye vastaa aikuisen yksilön arvoa, eli tuhoa tehtiin noin 70000 euron edestä.

Nisäkkäitä ja matelijoita tapetaan vuosittain muutamia. Osa on tahallista kiusantekoa.

Hyönteisillä ja perhosilla on myös hintalappunsa. Evon vanhoissa haapametsissä asustava punahärö on liki 1700 euron arvoinen. Lopelle istutettujen harvinaisten harjunsinisiipi-perhosten hinta on sama.

Suvantola ei muista yhtäkään tapausta, jossa rauhoitetun hyönteisen tappo olisi mennyt oikeuteen asti. Harvinaisemmista tapauksista hän muistaa kuitenkin jokihelmisimpukkoihin eli raakkuihin kohdistetun joukkotuhon vuosia sitten.

Lapissa oli avattu satoja raakkuja helmien toivossa. Jokaisen simpukan arvo on nykyrahassa 500 euroa. FL

Luonnonsuojelurikos
Edellyttää tahallisuutta, törkeää huolimattomuutta, tai huolimattomuutta, jos syytetyn pitäisi ymmärtää rikkovansa lakia.Käsittää rauhoitetun lajin tappamisen, elinympäristön tuhoamisen, kuljettamisen ja myymisen.Vuonna 2015 poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli33tutkintaa.Käräjäoikeudessa käsiteltiin10vastaajan tapaukset.Rangaistaan yleensä sakolla. Harvoissa tapauksissa on annettu myös vankeusrangaistus. Eri asia kuin metsästysrikos. Metsästysrikoksessa tapetaan riista- tai petoeläimeksi luokiteltu eläin.Kalleimmat hinnan joutuu maksamaan karhusta ja ahmasta, molempien hinta nousee noin 15000 euroon.Vuonna 2015 törkeä luonnonsuojelurikos lisättiin rikoslakiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic