Lounais-Häme

Vain yhtä puuttuu Amerikan Armakselta

Amerikan Armakselta bisnekset luistavat. Ja mukavasti menisi muutenkin, ellei yhden asian kanssa tökkisi. Mutta se mistä tärkeämmäksi osoittautuvasta asiasta miehen onni kiikastaa, selviää Rehtilä-teatterin tämänkeväisessä näytelmässä.

Näytelmän nimiosassa, siis Amerikan Armaksena, esiintyvä Ville Sillanpää ei kuitenkaan näe hahmossaan miltään osin valittamisen aihetta.

-Parhaita rooleja, joissa olen esiintynyt ja oikea toiverooli joka tapauksessa, hän arvioi.

Vertailupohjaa Sillanpää saa näyttämöpraktiikastaan, jota hän laskee kertyneen Rehtilä-teatterista perättäin jo kymmenkuntana edelliskeväänä.

Näyttämölleen uskollisena pysyttelevä tekijäkaarti leimaa kaiken kaikkiaan Rehtilä-teatteria. Malliesimerkkinä Ritva Viitanen.

Viitanen vastaa jälleen esityksen onnistumisesta ohjaajana, aivan kuten on vastannut näyttämön ensiesityksestä lähtien, jonka jälkeen teatteria on syntynyt Rehtilän seuratalolle kappale per huhtikuun viimeinen viikonloppu: Amerikan Armas on järjestysnumeroltaan 19:s.

Viitanen muistaa, että rohkaisevammissakin merkeissä näytännöt olisivat voineet käynnistyä.

-Kappale oli Simo Puupposen eli Aapelin Siunattu hulluus ja ensi-iltaa seurannut yleisö koostui kuudesta henkilöstä. Siinä kysyi itseltään, että mihinhän tässä on joutunut.

Yleisömenestys osoittautui kuitenkin nousujohteiseksi. Toinen näytös keräsi paikalle jo 30 katselijaa. Sittemmin Rehtilä-teatterin esitykset ovat täyttäneet katsomon kerran toisensa jälkeen 130–150-päisellä yleisöjoukolla.

Ahtaimmaksi tilanne muodostui vuosi sitten yhdessä Heikki Luoman kirjoittaman Kahen akan loukussa -näytöksessä, jota seurasi 170 henkilöä.

-Enemmänkin olisi väkeä tullut, mutta emme uskaltaneet päästää sisälle, Ritva Viitanen huomauttaa.

Mitä tyylilajikysymykseen tulee, jatkaa Rehtilä-teatteri omaksumallaan linjalla Simo Perämäen kirjoittamassa Amerikan Armaksessa.

-Olemme pyrkineet valitsemaan hauskoja ja kevyitä kappaleita jo senkin vuoksi, että maailma on nykyisin monessa mielessä aika ankea paikka.

Rehtilä-teatteri vie jälleen näytäntökautensa läpi perinteistä reseptiään kunnioittaen. Se tarkoittaa yhteensä neljää näytöstä eli kerran perjantaina, kerran lauantaina ja kahdesti sunnuntaina.

-Siinä me saamme puhtimme pois. Ja jos joku ei saa, riittää Jokioisilla ja muualla lähiseudulla muita teattereita. Mutta ainakaan tämä ei häiritse kenenkään kesänviettoa, Ritva Viitanen toteaa.

Valmistautumisen huhtikuun viimeiseen viikonloppuun hän kertoo alkavan tekstiin tutustumisella jo syksyllä lokakuun tienoissa.

-Meillä on harjoituksissa aina sanomattoman hauskaa, eikä tällainen vakioporukka oikeastaan mitään ohjaustakaan tarvitse. FL

Rehtilä-teatterin Amerikan Armas Rehtilän seuratalolla 22.4. kello 19, 23.4. kello 15 sekä 24.4. kello 15 ja 19.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti