Lounais-Häme Urjala

Väinö Linnalla riittää meriittejä kansalliskirjailijaksi – Pentinkulman päivillä puhutaan sodasta, toivosta ja tulevaisuudesta

Urjalassa vietetään viikonloppuna Pentinkulman päiviä Elävä Linna -teemalla.
Väinö Linna eli lapsuutensa ja nuoruutensa Urjalassa. Velkalan kylässä on vielä nähtävissä syntymäkodin kivijalka. Kuva: Forssan Lehden arkisto. Kuva: tuntematon
Väinö Linna eli lapsuutensa ja nuoruutensa Urjalassa. Velkalan kylässä on vielä nähtävissä syntymäkodin kivijalka. Kuva: Forssan Lehden arkisto.

Pentinkulman päivillä juhlitaan urjalalaissyntyistä kirjailija Väinö Linnaa, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Tapahtuman teemana on Elävä Linna.

– Satavuotiaaksi Linna on uskomattoman hyvin läsnä edelleen, toiminnanjohtaja Niina Repo sanoo.

Hänestä Linna kisaa kansalliskirjailijan arvonimestä hyvin samoilla viivoilla Aleksis Kiven kanssa. Linnan teoksista varsinkin Tuntemattomalla sotilaalla ja Täällä pohjan tähden alla -trilogialla on yhä paljon lukijoita.

– Kaikki kolme Tuntemattomasta sotilaasta tehtyä elokuvaa ovat myös olleet aikansa katsotuimpia.

Linnan tuotanto elää näytelmäsovituksina kesäteatterilavoilla. Revosta elävyyden merkki on sekin, että taide synnyttää uutta taidetta.

Pentinkulman päivillä nähdään kaksi Linnan innoittamaa esitystä: nuorten sotilaiden äänen esiin tuova Nuoret sotilaat -monologi ja samannimiseen novellikokoelmaan perustuva Toinen tuntematon -esitys, jossa sota-ajan tarinoita kerrotaan naisten silmin.

Näytelmän ovat tuottaneet yhteistyössä Pentinkulman päivät, Väinö Linnan seura ja Turun Kaupunginteatteri.

– Harvana vuonna olemme olleet itse mukana tuottamassa. On hieno tunne saada esittää räätälöity esitys.

Silta tuli yllättäen ja pyytämättä

Väinö Linnan poikkeusoloja kuvaavista teoksista on tullut korona-aikana komean karmivalla tavalla ajankohtaisia.

– Vaikka tämän hetken globaalia häiriötä ei voi verrata sotaan, saimme yllättäen ja pyytämättä sillan aikaan, jolloin yhteiskuntaa rakennettiin uudelleen, Repo pohtii.

Hänestä tuntuu hyvältä, että Pentinkulman päivien ohjelmassakin tulee esiin toivon näkökulma. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina keskusteluun kriisiajan kokemuksista, niistä selviämisestä ja yhteiskunnan uudelleen rakentamisesta.

Keskustelussa ovat mukana kirjailijat Markus Leikola ja Piia Leino sekä Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala.

Kolme päivää ohjelmaa

Poikkeusolojen vuoksi Pentinkulman päivät typistyi tänä vuonna kolmen päivän tapahtumaksi. Ohjelma on aiempia vuosia tiiviimpi, mutta lähes kaikki ydinelementit on saatu mahdutettua mukaan.

– Hiukan sydäntä kirpaisi, että kirkkokonsertit jouduimme jättämään pois.

Turvallisuussyistä tilaisuuksien katsojamääriä on rajattu. Säätiötalolle otetaan yleisöä noin sata ja Kirjan juhlaan yhtenäiskoululle noin 200 henkeä.

Järjestäjät kehottavat yleisöä hankkimaan liput etukäteen, jotta oma paikka tulee varmistettua eikä jonoja synny. Kotisohvilla rajaton katsojajoukko pääsee seuraamaan maksutta striimattuja ohjelmaosioita.

Jos itse tekee mieli esiintymään, Repo vinkkaa saapumaan perjantai-illalla Open mic -tapahtumaan.

– Silloin on mahdollisuus tarttua mikkiin ja esittää omia runoja tai proosapätkiä.

Ilmassa erityisjännitystä

Tapahtuman alla jännittää aina, mutta nyt fiilis on Revon mukaan erityinen.

– Tuntuu siltä, ettei voi varmaksi tietää, miten tututkaan asiat tänä vuonna menevät.

Hän on tyytyväinen, että Pentinkulman päivät päätettiin järjestää, vaikka moni muu kirjallisuustapahtuma on tältä kesältä peruttu.

– Nyt on taas elämisen merkkejä.

Yleisömäärien rajoittaminen ja striimauksen panostaminen tuntuu taloudessa, mutta konkurssi ei Revon mukaan sentään uhkaa Pentinkulman päiviä.

– Urjalan kunnalle ja Väinö Linnan seuralle täytyy olla valtavan kiitollinen, että he tässäkin tilanteessa ovat satsanneet tapahtumaan. FL

Kolme päivää Elävää Linnaa!

31.7. Linnan juhlat: Urjalan Säätiötalolla muistellaan elävää satavuotiasta alustusten, keskusteluin ja Väinö Linnan teoksista poimittujen, näyttelijöiden esittämien lainausten siivin. Katsaus myös Linnaan liittyvään muistitiedon keruuprojektiin. Tampereen Linna -lastenkirja julkistetaan. Illan lopuksi lava on vapaa omien muutaman minuutin mittaisten tekstien esittämiseen.

1.8. Kirjan juhla: Juhlan kynnyksellä E80-seminaarin esikoiskirjailijoiden paneelikeskustelu kirjoittamisesta Urjalan yhtenäiskoululla. Itse juhlassa vieraat puhuvat maailmasta, mielialasta ja Väinö Linnasta. Tapahtuman päättää live-ensi-illan saava näytelmä Toinen tuntematon.

2.8. Sota, kriisi, toivo ja tulevaisuus: Säätiötalolle saapuu näyttelijä Eero Aho alias Antero Rokka. Sota kohdataan ensi-illan saavassa uutuusmonologissa Nuoret sotilaat, jonka jälkeen puhutaan sodasta kokemuksena. Juhlavuosi huipentuu keskusteluun, jossa suunnataan ajatukset tulevaan, uudelleen rakentuvaan yhteiskuntaan.

Turvallisuussyistä tapahtumiin otetaan katsojia vain rajattu määrä, minkä vuoksi liput kehotetaan hankkimaan etukäteen joko Lippu.fi-palvelusta tai Urjalan kirjastosta. Myös ilmaistapahtumiin osallistuvia pyydetään noutamaan lippunsa etukäteen tai tekemään sitovan varauksen sähköpostitse.

Osa ohjelmasta livestriimataan. Tallenteet ovat katsottavissa Pentinkulman päivien verkkosivuilla, Facebook-sivuilla ja YouTube-kanavalla.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic