Lounais-Häme

Väittely vahvisti saksalaisen ennakkosuosikin asemia ennen ratkaisevaa äänestystä EPP:n kärkiehdokkuudesta

Helsinki
07.11.2018, 20:47

Kotimaa

EU-komission puheenjohtajuudesta kisaava Manfred Weber piti vahvasti pintansa odotetussa väittelyssä Alexander Stubbia vastaan.
Weber ja Stubb kohtasivat Messukeskuksen lavalla Helsingissä satojen keskustaoikeistolaisten edessä.
Weberotti voimakkaasti kantaa oikeusvaltioperiaatteen puolesta. Euroopan kansanpuolueessa EPP:ssä istuva Unkarin valtapuolue on nostattanut puolueessa turhautumista. Weberin on tulkittu tasapainottelevan, jotta Fidesz pysyisi puolueryhmän riveissä.
Keskiviikon väittelyssä Weber oli selväsanainen. Hän esitti, että EU:n työkaluja vahvistettaisiin sitoviksi, jotta unioni pystyisi puuttumaan tehokkaammin oikeusvaltiorikkeisiin.
EU:lla on jo nyt artikla 7 -menettely, mutta se tuskin johtaa sanktioihin, koska päätös vaatii yksimielisyyden. Unkari ja Puola ovat olleet valmiita tukemaan toisiaan, minkä takia sanktiot eli äänivallan menettäminen ei toimi pelotteena.

Stubb väläytti kielitaitoaan

EPP valitsee huomenna, kummasta tulee ryhmittymän ehdokas EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kärkiehdokas edustaa puoluetta ensi kevään eurovaalikamppailussa.
Weber tuntui keräävän Stubbia enemmän suosionosoituksia väittelyssä, jonka järjestäminen on poikkeuksellista EPP:ssä.
Väittely osoitti, että ainakaan Weberillä ei olisi ollut mitään syytä vältellä kohtaamista lavalla. Stubb briljeerasi kielitaidollaan kiittämällä Weberiä kisasta saksaksi ja lähettämällä terveisiä yleisöön ranskaksi.
Stubb osoitti vahvuutensa, kun hän toi keskusteluun brexitistä omakohtaisen kokemuksensa. Weber taas patisti EU-maita puhumaan vahvemmin yhdellä äänellä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti