Lounais-Häme

Vaittisen kone ei hyydy

Forssan Salaman Marko Vaittinen juoksee kovaa kisasta toiseen. Vaittinen voitti kesäkuussa kotikulmilla Suvi-illan, viikonvaihteessa hän oli ykkönen Hämeenlinnan kaupunkimaratonin puolikkaalla.

Vaittinen pisteli puolimaratonin aikaan 1.15.41. Seuraavaksi tullut Juha-Matti Pajulahti hävisi forssalaiselle yli viisi minuuttia.

-Alusta asti sain juosta ihan yksin. Olin ilmoittautunut omaan sarjaani M45, mutta eivät ne nuoremmatkaan kovaa menneet. Viisi minuuttia on iso ero tällä matkalla. Jos tässä pitää itseään vielä kilpajuoksijana, niin eivät ne viisi minuuttia hävinneet kyllä sitä ole, Vaittinen sanoo.

 

Pitkään kilpaillut Vaittinen kertoo huomanneensa, että osallistujien määrä ja taso on viime vuosina pudonnut isoissa juoksutapahtumissa. Nyt 45-vuotiaana kisoista irtoaa voittoja helpommin kuin kymmenisen vuotta sitten. Vaittisen oma vauhti on tosin pudonnut huippuvuosista vain hitusen, vaikka hän on liki puolittanut harjoittelunsa.

-Polkujuoksut, ultrat ja erilaiset extreme-jutut syövät perinteisten juoksutapahtumien suosiota.

Vaittinen ei itse ole pitkiä ultramatkoja juuri harrastanut, vaikka sadan kilometrin kisa reippaalla vauhdilla läpivietynä kiinnostaa. Toistaiseksi uutta sadan kilometrin kisaa ei ole suunnitelmissa.

-Vähän se pelottaa, sillä 50 kilometrin jälkeen tulee sellaisia tuntemuksia, että loukkaantumisriski kasvaa liian suureksi. Ultramatkat jäävät minulle toistaiseksi isoksi kysymysmerkiksi.

 

Vaikka ultramatkoja ei ole tiedossa, jatkaa Vaittinen kilpailemista ahkerasti. Huomenna torstaina on ratakympin vuoro Forssassa, syyskuussa edessä on SM-maraton. Välissä Vaittinen aikoo toimia kolmen tunnin jäniksenä Helsinki City Marathonilla elokuussa ja mahdollisesti kilpailla myös aikuisurheilijoiden SM-maantiellä.

Torstain kympiltä Vaittinen tavoittelee kauden parastaan. Aikuisurheilijoiden SM-kisoissa matka taittui 33.39:ään.

-Ratakymppi on seuraava etappi. Tähtään sellaiseen 33.20:n aikaan. Markovaaran Laura pyysi minua jänikseksi, mutta teen nyt oman juoksuni. 36 minuutin aika ei palvele minua, Vaittinen näkee.

SM-maratonilla Vaittinen arvelee pystyvänsä pistesijoille. Se vaatisi hänen mukaansa 2.33–2.34:n loppuaikaa.

-Uskon, että tuollaiseen aikaan on mahdollisuuksia. Tukholmassa juoksin kesän alussa 2.35, vaikka sippasin aika pahasti. Alku meni hyvin, mutta 27 kilometrin kohdalla oli pakko pudottaa vauhtia. Lopussa tuli monta lisäminuuttia, laskeskelee Vaittinen, joka on Tukholman ajallaan 2.35.26 Suomen kauden tilastokolmonen maratonilla.

Vaittinen on hyvässä iskussa, ikäisekseen loistavassa, ja nauttii kisaamisesta.

– Maratonharjoittelussa vauhdit jäävät helposti tasapaksuiksi. Lyhyemmät kisamatkat tuovat tarpeellista vaihtelua harjoitteluun. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic