Lounais-Häme

Vaivaavatko allergiaoireet edelleen? Syynä voi olla pujon sukulaiskasvi, jonka siitepölyä on ilmassa ennätyksellisen paljon

Pujo kiusaa monia allergikkoja, mutta nyt riesana on sen Keski-Euroopassa esiintyvän sukulaiskasvin, tuoksukin siitepöly.

Pujolle allergisten oireet ovat saattaneet tänä vuonna jatkua pitkälle syksyyn. Pujolle sukua olevan, Keski-Euroopassa esiintyvän tuoksukin siitepölyä on nimittäin ollut syyskuussa ilmassa ennätyksellisen paljon.

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö havaitsi syyskuun alussa kaukokulkeutunutta tuoksukin siitepölyä ilmassa erittäin runsaasti. Tuoksukki on voimakkaasti allerginen kasvi ja sen siitepöly voi aiheuttaa oireita pujoallergikoille.

Tuoksukkia esiintyy runsaimmin Ranskassa, Itävallassa, Unkarissa ja Kroatiassa, missä sen leviämistä pyritään rajoittamaan.

– Pahimpana suvun lajeista pidetään marunatuoksukkia, jota on tavattu satunnaisena myös Suomessa. Suomen lyhyt kasvukausi ei riitä lisääntymiseen, mutta lämpiminä syksyinä tuoksukki saattaa ehtiä tuottamaan siitepölyä, kertoo aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto.

Todetut tuoksukin siitepölypitoisuudet ovat vaihdelleet vähäisistä jopa runsaisiin, ja kaukokulkeumia on ollut lähes koko maassa. Viimeksi tuoksukin kaukokulkeutunutta siitepölyä esiintyi Suomessa tässä mittakaavassa vuonna 2011.

Tuoksukin kukinta Euroopassa jatkuu lokakuulle, joten Suomeen voi tulla vielä lisää siitepölyn kaukokulkeumia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic