Lounais-Häme

Vajaa viidennes suomalaisista kokenut ikäsyrjintää töitä hakiessa

Helsinki
18.06.2018, 13:38

Kotimaa

Vajaa viidesosa suomalaisista on kokenut ikäsyrjintää työtä hakiessa, käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n teettämästä kyselystä.
Työ- tai virkasuhteen aikana ikäsyrjintää on kokenut 12 prosenttia suomalaisista. Työ- tai virkasuhdetta päätettäessä ikäsyrjintää kertoo kohdanneensa kuusi prosenttia vastaajista.
Eniten ikäsyrjintää työtä hakiessaan ovat kokeneet yli 55-60-vuotiaat, joista 28 prosenttia kertoi joutuneensa ikäsyrjinnän kohteeksi. Vähiten syrjintää työnhaussa ovat kokeneet 25-34-vuotiaat, joista 11 prosenttia koki joutuneensa syrjinnän kohteeksi ikänsä vuoksi.
Naiset ovat kohdanneet ikäsyrjintää työnhaun yhteydessä hieman useammin kuin miehet.
Kyselyn mukaan 90 prosenttia vastaajista ei ole ilmoittanut kokemastaan ikäsyrjinnästä työnantajalle, henkilöstön edustajalle, työterveyshuoltoon tai viranomaiselle.
EK:n mukaan koetusta ikäsyrjinnästä ilmoitetaan työnantajalle tai valvoville viranomaisille aivan liian harvoin.
– Vaikka kyseessä onkin subjektiivinen syrjintäkokemus, joka ei aina vastaa objektiivista totuutta, tulisi siitä ilmoittaa, jotta asia voidaan selvittää, EK:n asiantuntija Katja Leppänen sanoo järjestön tiedotteessa.

”Asennemuutosta tarvitaan”

Ikäsyrjintää koetaan työelämässä myös muiden kuin työnantajien taholta, sillä syrjintään voivat syyllistyä sekä työkaverit että asiakkaat.
Eniten ikäsyrjintää muiden kuin työnantajan taholta kokevat alle 35-vuotiaat. Naiset kokevat tällaista ikäsyrjintää enemmän kuin miehet.
– Syrjinnän kieltävä lainsäädäntö on kattavaa. Myös lainsäädännön valvonta työsuojeluviranomaisten toimesta on hyvällä mallilla. Näihin ei tarvita muutoksia. Asenteisiin sen sijaan tarvitaan, Leppänen painottaa.
– Niin työnantajien, työntekijöiden kuin asiakkaiden on hyväksyttävä, ettei iällä saa olla merkitystä työelämässä. Kaikkien ikäisten työpanosta tarvitaan, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.
Taloustutkimuksen viime tammikuussa toteuttamaan kyselyyn vastasi reilut 2 100 työikäistä. Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic