Lounais-Häme

Väki liikkeelle uutuuskursseilla

Kansalaisopistojen kevätlukukausi starttaa pian. Vielä on aikaa tutustua kevään kurssitarjontaan ja poimia opetusohjelmasta itselleen sopiva harrastus.

-Kurssitarjottimella on kursseja, jotka ovat jo syksyltä tuttuja, mutta ne uusitaan nyt keväällä. Paljon on myös täysin uusia kursseja, kurssisihteeri Riitta Ryhtä Somero-opistosta kertoo.

-Ohjelmistoon on kevääksi haettu paljon uutta. Katsotaan, miten uutuuskurssit purevat, saavatko ne väen liikkeelle, rehtori Jukka Nummelin Wahren-opistosta aprikoi.

Somero-opiston pääkohderyhmä ovat ikääntyneet, mutta tämän kevään uutuuksissa painopiste on lasten monipuolisessa harrastamisessa.

-Pyrimme tarjoamaan kehittäviä kursseja lapsille ja nuorille, Ryhtä sanoo.

Ohjelmistosta löytyy esimerkiksi kaksi uutta alle kouluikäisten muskaria.

Viulumuskarissa 3–6-vuotiaat lapset pääsevät kokeilemaan leikkisästi soittoharrastusta, kun taas taaperomuskarissa pienet sisarukset voivat osallistua samaan ryhmään vanhempansa kanssa.

Alakoululaisille tarjolla on sirkuskurssia ja robottirakentelua sekä kässäkerhoa, jossa perinteisin käsityötekniikoihin yhdistyy led-valot.

Aikuisille opiskelijoille uutta tarjotaan muun muassa henkilökuvauskurssin ja elokuvakerhon muodossa.

Wahren-opistollakin uutuudet löytyvät laajasti eri aineista.

-Tietotekniikassa on alkamassa ihan uudet kurssit, joten toivottavasti ihmiset lähtevät innokkaana opiskelemaan tietotekniikkaa. Kuvataiteissa uudentyyppisiä kursseja ovat Puettavia teoksia -taidepaja ja Pukeutuminen taidehistorian kuvissa -kurssi. Kuvataiteen monipaja on myös uusi avaus, Nummelin kertaa.

Uusilla kädentaitokursseilla valmistetaan keväällä muun muassa fantasiapuku sekä Minni ja Mikki Hiiren ja Bonzo-koiran kaltaisia vanhan ajan pehmoleluja.

Wahren-opisto panostaa vahvasti myös verkko-opetuksen kehittämiseen. Keväällä tarjolla onkin espanjan kielikurssi verkossa.

Opistojen opetusohjelmista löytyy myös kestosuosikeiksi kohonneita kursseja. Ryhtä kertoo, että erityisesti ikääntyneiden kuntosalikurssit ovat Somerolla vetäneet väkeä jo pitkään.

-Näille kursseille olisi tulijoita enemmän kuin pystymme ryhmiä tarjoamaan, Ryhtä sanoo.

Forssassa taas pikkuväen teatteritaiteen kurssit täyttyvät yleensä alta aikayksikön. Tänä vuonna kymppisynttäreitään viettävässä Pienessä Teatterissa alkaa keväällä uusi yli 8-vuotiaiden ryhmä, joka on jo täynnä. Varasijoille otetaan vielä ilmoittautumisia vastaan.

Forssassa suosittuja ovat myös olleet muun muassa erilaiset kotitalous- ja ruokakurssit.

-Ja jumpissa tämän hetken muotihitti on lavatanssijumppa. Kurssit ovat olleet täynnä ja uusi ryhmäkin piti perustaa. Lavatanssijumppa on siis nyt in, Nummelin sanoo.

Kansalaisopistossa opiskelulla on valtaosalle kurssilaisista todella suuri merkitys.

-Teimme muutamia vuosia sitten kyselyä opiskelijoillemme siitä, miten he kokevat opiskelun vaikuttaneen heidän arjessa jaksamiseensa, Ryhtä kertoo.

-Jopa 80 prosenttia vastanneista koki, että kansalaisopistolla oli jaksamiseensa paljon tai melko paljon merkitystä. Tämä oli meille todella tärkeä tieto. FL

 

Kaikille avointa opetusta
Suomessa on yhteensä 184 kansalaisopistoa.Kansalaisopistot ovat kaikille avoimia oppilaitoksia. Opetukseen voi osallistua kuka tahansa iästä ja koulutustaustasta riippumatta.Kansalaisopisto on yksi vapaan sivistystyön oppilaitosmuodoista. Kansalaisopistoon ei tulla suorittamaan tutkintoa, vaan opinnot perustuvat elinikäisen oppimisen periaatteeseen sekä ihmisen omaan haluun oppia ja kehittyä.Useimmiten opetustarjontaan kuuluu taideaineiden, käsityön ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita.Kansalaisopisto voi olla nimeltään kansalaisopisto, työväenopisto, opisto tai aikuisopisto.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti