Lounais-Häme

Väki vähenee, talous kasvaa Urjalassa

Puolivuosikatsauksen mukaan Urjalan kunnan väkiluku on laskenut 4 911 asukkaaseen. Alkuvuoteen verrattuna asukasluku väheni 25 henkilöllä.

Poismuutosta väheneminen ei johdu.

-Kuolleisuus on korkeampi kuin syntyvyys. Se on suurin tekijä, kertoo Urjalan hallinto- ja talousjohtaja Joonas Yliluoma.

Asukasluvun laskusta huolimatta tulevaisuuden näkymät ovat hyvät.

Työttömyys Urjalassa on vähentynyt kesäkuussa 13,5 prosenttiin, kun vuosi sitten se oli 14,9. Urjalassa työllisyystilanne on parempi kuin keskimääräisesti Pirkanmaalla, jonka työttömyysprosentti on 15,7.

-Ennen Urjalalla oli Pirkanmaalla toisiksi suurin työttömyysprosentti, mutta nykyään hoidamme aktiivisesti esimerkiksi kuntouttavaa työtoimintaa. Aktivoimme työttömiä sitä kautta.

Myös Urjalan kunnan talousarviota korjattiin parempaan suuntaan.

-Ellei tule mitään yllätyksiä, tilinpäätösennuste on talousarviota parempi.

Suurimmat muutokset menoihin tulivat perusterveydenhuollon ja toimeentulotuen arvioitua vähäisemmästä käytöstä. Alkuperäisessä talousarviossa määräraha perusterveydenhuoltoon on ollut 3814010 euroa, ja nyt arviota korjattiin 200000 euroa alaspäin vähäisemmän käytön vuoksi.

-Kolmena viime vuonna perusterveydenhuoltomenojen arvio on järjestään alittunut. Yksi tekijä on, että Akaan kunta järjestää nykyään perusterveydenhuollon ja on järjestänyt sen taloudellisemmin. Myös asukasluvun väheneminen on vaikuttanut.

Toimeentulotukeen arvioitiin käyttötarpeeksi 866 000 ja nyt arviota korjattiin peräti 115000 euroa alaspäin.

-Toimeentulotuessa vaikuttaa työttömyyden väheneminen. Työllisyyden hoitoon on panostettu ja se näkyy. Suunta on oikea.

Näillä näkymin Urjalan kunnan talousarvio on ylijäämäinen 305 000 eurolla.

-Viime vuosina on katettu aiempien vuosien alijäämät. Nyt kunnalle on jäänyt taseessa ylijäämää ja tämä vuosi kerryttää sitä hiukan.

Joonas Yliluoma arvelee, että ylijäämä voi vaikuttaa kunnan talouteen myös sote-uudistuksen tullessa.

-Tämä hyvä tilanne tuo vähän pelivaraa, jos tulee yllätyksiä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti