Lounais-Häme Tammela

Vala ja Tantut taidekesän teemoina – Portaan Nahkurinverstas täyttyy jälleen kulttuurista

Taidekesässä mukana olevilla henkilöillä on jokin kytkös Tammelaan ja Portaaseen.
Portaan Nahkurinverstaan yrittäjät Kari Tikka ja Johanna Pelto-Huikko, tutkija ja tietokirjailija Minna Maijala, näyttelijä Niina Nurminen ja elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Huttu-Hiltunen odottavat innolla taidekesän viikonloppua, jota vietetään idyllisessä miljöössä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Portaan Nahkurinverstaan yrittäjät Kari Tikka ja Johanna Pelto-Huikko, tutkija ja tietokirjailija Minna Maijala, näyttelijä Niina Nurminen ja elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Huttu-Hiltunen odottavat innolla taidekesän viikonloppua, jota vietetään idyllisessä miljöössä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Portaan Nahkurinverstaan taidekesää vietetään teemalla Valasta Tanttuihin. Toista kertaa järjestettävässä tapahtumassa kohtaavat suomalaisen kirjallisuuden merkkihenkilöiden esittelyt, elokuvat, nykykansanmusiikki ja taiteilijavieraat.

– Taidekesän järjestävät talkoovoimin paikalliset ihmiset ja kesäasukkaat, taidekesän idean isä, Tammelan kesäasukas, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Huttu-Hiltunen kertoo.

”Valan runot ovat yhä ajankohtaisia”

Taidekesä osoittaa, miten paikallinen kulttuuri ja historia linkittyvät laajempaan kansalliseen kokonaisuuteen. Taidekesässä mukana olevilla henkilöillä on jokin kytkös Tammelaan ja Portaaseen.

Portaan kesäasukkaan, tutkijan ja tietokirjailijan Minna Maijalan esitelmä Katri Valasta kuullaan 24.7. kello 18. Luento perustuu tekeillä olevaan elämäkertaan, jossa Maijala purkaa Valaan liitettyä myyttistä mielikuvaa poliittisesti sitoutuneena työläiskirjailijana.

– Pohdin, mikä merkitys paikalla on henkilökerronnassa. Vala tunnetaan helsinkiläisenä kirjailijana, vaikka tosiasiassa hän ei asunut pääkaupunkiseudulla pitkään, Maijala sanoo.

Elämänpiirit Muoniossa, Porvoossa ja Ilomantsissa muokkasivat Valan ajatuksia maailmasta, sodasta ja ihmisyydestä. Hänen yhteiskunnallinen ajattelunsa perustui Maijalan mukaan ennemmin tähän moninaisuuteen kuin 1930-luvulla omaksuttuun poliittiseen ideologiaan.

Kesätammelalaiset näyttelijät Niina Nurminen ja Carl-Kristian Rundman esittävät Valan runoja ja tekstiä.

– Hyvän taiteilijan tunnusmerkki on, että hänen välittämiinsä tunteisiin voi samaistua edelleen aikakausien kuluttua. Valan runot ovat yhä ajankohtaisia, Nurminen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Näyttelijä Niina Nurminen lausuu yhdessä Carl-Kristian Rundmanin kanssa Katri Valan runoja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Näyttelijä Niina Nurminen lausuu yhdessä Carl-Kristian Rundmanin kanssa Katri Valan runoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Runolaulaja Ilona Korhonen vie kuulijat Larin Parasken säkeiden kalevalalaiseen maailmaan.

Erkki Tantulta kaksi näyttelyä

Erkki Tantulta (1907–1985) on taidekesässä kaksi näyttelyä. Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlavuoden näyttelystä Nurmijärveltä on saatu valikoitu osasto. Avajaisia vietetään 25.7. Galleria Ateljee Jokitörmässä kello 13. Näyttelyn kuvien malleina ovat olleet tammelalaiset talot, tavarat ja ihmiset. Tanttu oli Tammelan kesäasukas.

Tanttu käsitteli myös muiden kirjailijoiden teoksia, mutta Kiven tuotannon hän kuvitti kokonaan, monin osin useaan kertaan.

– Tanttu otti kuvien arkkitehtuurin ja esineistön, jos mahdollista, eteläisestä Hämeestä. Jukolan talon pihapiiri on saanut mallinsa Tammelan Portaassa, Lopen rajamailla sijainneesta Mustalammin tilasta. Impivaaran tuvan parvelle johtavat Lopen Vojakkalassa nähdyt tikkaat. Samasta kylästä on kertomuksen kolmessa kuvassa esiintyvä napakaira, Tantun poika, kuvittaja ja kirjailija Markku Tanttu kertoo.

Toisen Erkki Tantun töitä esittelevän näyttelyn muodostavat Lounais-Hämeen joulu -julkaisun noin 15 kansilehteä. Avajaiset pidetään Nahkurinverstaalla 25.7. kello 16.30, ja esittelijänä on Ilppo Aaltonen.

Erkki Tantun elämästä kuullaan myös luento, jonka pitää tietokirjailija, toimittaja Ville Hänninen.

Erkki Tantun pojanpoika elokuvaohjaaja Ville Tanttu tuo taidekesään musiikkipitoisen dokumenttielokuvansa Nightingales in Berlin, ja Erkin pojanpojan poika Amos Tanttu esittää piirrosperformanssin. Lisäksi nähdään Markku Tantun ja Ville Tantun tv-dokumentti Kiveä läpi elämän.

Luvassa on myös runolaulua. Taito Hoffrén on ottanut ohjelmistoonsa Kalevalan merkittävimpiin laulajiin kuuluvan Arhippa Perttusen tuotannon.

Koronarajoitukset huomioiva vapaa pääsy

Päätösbrunssia vietetään 26.7. kello 11–13 ja kuullaan Ilona Korhosen, Taito Hoffrénin ja Eero Grundströmin esittämää kansanmusiikkia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Näyttelijä Niina Nurminen, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Huttu-Hiltunen ja tutkija ja tietokirjailija Minna Maijala ovat Tammelan kesäasukkaita ja mukana järjestämässä Portaan Nahkurinverstaan taidekesää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Taidekesän tapahtumapaikkoina ovat Nahkurinverstaan sisä- ja ulkotilat ja Galleria Ateljee Jokitörmä. Tapahtumiin on koronarajoitukset huomioiva vapaa pääsy.

– Sisälle otetaan 40 henkilöä. Esityksiä voi seurata myös ulkona olevassa teltassa, jonne ne striimataan, Nahkurinverstaan yrittäjät Johanna Pelto-Huikko ja Kari Tikka kertovat. FL

Taidekesän järjestävät 24.–26.7. Portaan Nahkurinverstas, Tammelan kulttuuripalvelut ja Kulttuuriyhdistys Teatteri Umpihanki. Tapahtumaa tukee Suomen Kulttuurirahaston Hämeen maakuntarahasto.

Lue myös: Portaan Nahkurinverstaan uuden kulttuuritapahtuman keskiössä ovat Sakari Pälsi ja Minna Canth (FL 13.8.2019)

Luitko tämän? Taidetta Turpoonjoen varrella: Portaan Akatemiassa kesän hehku vangitaan siveltimen vedoin (FL 17.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic