Lounais-Häme

Valinnanvapautta tarjolla etukenossa

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on tyytyväinen hallituksen tuoreesta päätöksestä sallia valinnanvapauden kokeilu jo ensi vuonna, vaikka varsinainen määräaika on vuoden 2019 alku. Tuossa vuodenvaihteessa voimaan tulevat myös maakuntahallinto, henkilökohtainen budjetti, asiakasseteli ja suuhoidon yksiköt.

Pilotoinnin voi aloittaa jo 1.1.2018 ja viimeistään 1.7.2018. Pilottimaakunnille on luvassa myös taloudellisia kannusteita ja joustavuutta aikatauluissa.

– Tämä on hyvä tilaisuus levittää kuntien ja kuntayhtymien hyviä käytäntöjä myös maakunnille. Näistä hyvistä käytännöistä hyötyy kaikenikäinen ihminen, Risikko sanoo.

Sote-keskusten on aloitettava viimeistään 1.7.2019. Lisäaikaa on vaadittu varsinkin tietotekniikan eli ict-ratkaisujen yhteensovittamiseen. Risikko uskoo, että hallituksen räätälöimä lisäaika riittää.

– Alan ihmisenä ymmärrän hyvin, että ei saa liian aikaisin edellyttää samaa kaikilta. Siksi se puoli vuotta annettiin aikaa sote-keskuksille, mutta kaikki muut valinnanvapauden työkalut tulevat voimaan.

Valinnanvapaus on kokoomuksen mukaan keino varmistaa lähipalveluja.

– Valinnanvapaus lisää kyllä alkuvaiheessa kustannuksia, koska tuottajia tulee enemmän, Risikko myöntää.

Sote-uudistus pyrkii ratkomaan ongelmakierteen: peruspalvelujen heikentymisen ja kalliiden erikoispalvelujen vahvistumisen. Peruspalvelut kaipaavat ministerin mukaan vahvistamista, jotta ihmiset pääsevät sujuvasti hoitoon.

– Se ei tapahdu millään muulla kuin lisäämällä resursseja. Sitä on yritetty kaiken maailman projekteilla ja ohjelmilla, eikä se ole siitä vahvistunut.

– Pitkällä juoksulla saamme kustannukset hillintään, kun niitä ei tarvitse siirtää erikoistasolle.

Ministeriryhmän sisäisessä kokouksessa Risikko väläytti vielä viime viikolla sellaista mahdollisuutta, että kunnat voisivat tuottaa sote-palveluja siirtymävaiheessa. Hänen mukaansa idea sammui alkuunsa jo ennen tiedon vuotamista julkisuuteen, kun muut ministerit eivät ajatuksesta innostuneet.

Vierailullaan Forssassa Risikko tutustui Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän osaamiskeskukseen. Hän pidättäytyy ottamasta kantaa Hykyn ja Pihlajalinnan kaavailtuun yhteisyritykseen.

– Täällä on viisaita päättäjiä, jotka päätöksen tekevät.

Risikko kehuu muuten hyvinvointikuntayhtymän, ”koko perheen osaamiskeskuksen”, palveluita.

Sisäministerinä Risikko kantaa huolta itärajan valvonnan vahvistamisesta ja poliisin miesvahvuudesta. Maahanmuuttajien palauttamisessa Risikko painottaa vapaaehtoisen paluun järjestelmää ja siitä tiedottamista.

Syrjäytyminen on hänestä sisäisen turvallisuuden suurin haaste. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic