Lounais-Häme

Valion Turengin tehtaalla tapahtui ammoniakkivuoto – Vaaratilanne on ohi

Tilanne ei aiheuta enää vaaraa. Pelastuslaitos on saanut tilanteen hallintaan ja tukkinut vuodon. Henkilövahinkoja ei tapahtunut.
Humppilassa evakuoitiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä viiden huoneiston rivitalo tulipalon vuoksi.
Kuvituskuva

Valion Turengin tehtaalla tapahtui lauantaina aamupäivällä ammoniakkivuoto. Pelastuslaitos sai vuodosta tiedon noin puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä. Vaaratiedote annettiin Tapailan alueelle.

– Tilanne on saatu hallintaan ja vuoto on tukittu, kertoo päivystävä palomestari Paavo Löyttyniemi Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan kukaan ei ole altistunut kaasulle.

Syynä ammoniakkivuotoon oli laiterikko. Pelastuslaitos tukki vuodon ja tuuletti Valion tiloja ammoniakin kärystä. Vuoto ehti kestää noin tunnin.

Ammoniakki on ihmiselle vaarallista

Ammoniakille altistumisesta voi aiheutua iho- ja hengitysoireita. Oireet ilmenevät heti altistumisen tapahduttua.

–Jos altistuminen on tapahtunut, ensin tulee hengitysvaikeuksia. Jos on saanut ison kaasumuotoisen altistuksen, se voi lamaannuttaa hengityksen, Löyttyniemi kertoo.

Mikäli altistusta epäilee, voi hakeutua päivystykseen tai soittaa hätäkeskukseen. Ensiapu altistukselle on hakeutuminen raikkaaseen ulkoilmaan.

Jälkikäteen ammoniakkialtistumisesta ei pitäisi ilmaantua oireita.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Harvinainen tilanne

Pelastuslaitokselta kuvaillaan ammoniakkivuodon olleen melko harvinainen tapaus.

Valion Turengin tehtaan johtaja Pirjo Häkkinen kertoi STT:lle, että tapahtuman aiheutti kylmälaitteen tiivistevuoto, jolloin pieni määrä ammoniakkia pääsi kompressorihuoneeseen.

Häkkisen mukaan tapahtuma-aikaan työvuorossa oli neljä ihmistä, jotka poistuivat paikalta. Kylmälaitteen venttiili saatiin nopeasti suljettua ja lisävahingot estettyä. Häkkinen arvioi lauantaina päivällä, että vuodolla ei ole vaikutusta tehtaan toimintaan, vaikka asian selvittely jatkuu.

Valion tehtaalla valmistetaan lastenruokia ja pitkään säilyviä UHT-tuotteita. Tehtaalla on noin 120 työntekijää.

Tehtaan lähettyvillä Turengissa sijaitsee kerrostaloja, liiketiloja, kirjasto ja Janakkalan kunnan terveyskeskus. FL, STT

Uusimmat

Fingerpori

comic