Lounais-Häme

Valioyksilöt vaihtoivat omistajaa

-Ja sitten myydään Isorajan Maurice, lähtöhinta 3700 euroa, tarjouksia, huutaa meklari ja yleisöstä kuuluu ensimmäiset huudot.

-3800! 4000!

Kunnes eturiviin asettautunut herrasmies huutaa 5000 euroa ja kääntyy myhäillen katsomaan kilpahuutajaa. Tämä hiljenee ja näin yksivuotias Charolais-rodun sonni vaihtaa omistajaa.

Jokavuotinen sonnihuutokauppa Tammelassa Maatalousyhtymä Ali-Lekkalan tilalla on päässyt vauhtiin ja yleisö alkaa tosissaan lämmetä. Myynnissä on kaikkiaan 100 sonnia viidestä eri rodusta.

Noin 800 kilometrin päästä Tervolasta asti huutokauppaan on saapunut karjatilan isäntä Veli-Matti Hallikainen.

-Ensimmäistä kertaa olen paikalla. Huomasin eilen, että täällä on myynnissä Hereford- ja Angus-rotujen sonneja, jotka kiinnostavat minua. Tulin samalla käymään Turussa opiskelevan tyttäreni luona, Hallikainen kertoo.

Mies tarkkailee hyvissä ajoin ennen huutokaupan alkua myynnissä olevia yksilöitä. Hallikaiselle tärkeimpiä kriteerejä on se, että valitun sonnin jälkeläiset on helppo poikia. Jos emolehmästä ei saada elävää vasikkaa, emokin menee teuraaksi. Hallikainen haluaa myös sonnin, joka on sarveton eli nupo.

-Vaikuttaa siinä moni muukin seikka, kuten sonnin luonne ja rakenne. Se on vähän sellaista intuitiota, kuten parisuhteessakin, Hallikainen nauraa.

HKScanin Sonnihuutokaupassa ylitettiin tuhannen myydyn huippusonnin raja. Myytävänä olivat parhaat Aberdeen Angus, Charolais, Hereford, Limousin ja Simmental -sonnit.

-Eläinaines on vuosi vuodelta tasalaatuisempaa. Testattujen sonnien isät ovat joko kasvatusaseman parhaita sonneja aikaisemmilta vuosilta tai keinosiemennys/alkiosonneja maailmalta kuten Pohjois-Amerikasta. Jalostuksellinen tasalaatuisuus siirtyy pikkuhiljaa karjoihin.

-Tuotantoketjussa eläinaineksen tasalaatuisuus ja -kokoisuus helpottavat monia työvaiheita. Tämä näkyy viime kädessä kaupan tiskillä tasalaatuisina tuotteina, kertoo HKScanin rotukarjaan erikoistunut asiantuntija Juhani Numminen.

Sonnihuutokaupassa myynnissä olleet 100 sonnia oli valittu kasvattamon 500 sonnin joukosta. Kaikille sonneille on syötetty samaa ruokaa viime syksystä asti, jotta niiden kehitys tulee tasapuolisesti esille. Sonneilla on tuoreet kasvu- ja jalostusarvotiedot ja kaikki sonnit oli rakennearvosteltu. Myytäville eläimille on tehty myös eläinlääkärin tarkastus ja laadittu terveystodistus.

Rakennearvostelujen parhaat eläimet palkittiin huutokaupan yhteydessä. Sonnien rakennearvostelun olivat suorittaneet jo etukäteen emolehmätarkkailuun erikoistuneet Faban jalostusasiantuntijat Päivi Anttila ja Tero Mustonen.

Aberdeen Angus -rodun parhaana palkittiin Toivettulan Nestori, kasvattajana Minna Toivettula. Charolais-rodun parhaana palkittiin Tavastin Mats GF TI, kasvattaja Mty Tavasti. Hereford-rodun parhaana palkittiin KB Nevada X, kasvattajina Virpi ja Henrik Jensen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic