Lounais-Häme

Välivaalien tulos ei vähennä USA:n jakautumista eri leireihin - kongressin republikaanit ovat entistä vanhoillisempaa joukkoa, tutkijat sanovat

Washington
07.11.2018, 15:18

Ulkomaat

Voimakas vastakkainasettelu leimasi Yhdysvaltain välivaalien kampanjointia, eikä jakautumisesta eri leireihin olla pääsemässä eroon. Demokraatit saivat edustajainhuoneeseen läpi monia naisia ja vähemmistöjen edustajia samalla kun kongressin republikaanit ovat vaalien jälkeen entistä vanhoillisempia.
Ulkopoliittisessa instituutissa vierailevan amerikkalaistutkijan Leo Michelin mukaan republikaanien vaalimenestystä edustajainhuoneessa nakersi kymmenien edustajien päätös jättää kongressi. Heistä monet lukeutuivat puolueessaan suhteellisen maltillisiin.
– On hyvin todennäköistä, että republikaaninen vähemmistö on nyt konservatiivisempi ja enemmän Trumpin kannalla, Michel sanoo.
Senaatissa republikaanit säilyttivät odotetusti enemmistönsä ja onnistuivat muutamassa tiukassa kisassa jopa kasvattamaan sitä voitoillaan.
– Monella senaattorilla on nyt suuri kiitollisuudenvelka presidentti Donald Trumpille, koska tämä päätti lähteä liikkeelle ja herätellä puolueväkeä noissa kilpailuissa, Michel arvioi.

Vastakkainasettelu näyttää toimivan

Monet Yhdysvaltain yhteiskunnan jakolinjat eivät vaalien myötä ole häviämässä, sanoo yliopistonlehtori Sonja Amadae Helsingin yliopistosta. Mitä enemmän Trump on lietsonut vastakkainasettelua ja saanut vastustajansa reagoimaan, sitä enemmän myös presidentin tukijat ovat rientäneet johtajansa tueksi.
– Niin kauan kun polarisaatio on toimiva strategia, sen voi odottaa jatkuvan, Amadae sanoo.
– Trump ei muutu eikä suurin osa republikaanista puoluettakaan näe syytä muuttua, poliittista kannustinta ei ole, Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista tiivistää.
Demokraattien ennustettua vaalivoittoa hehkutettiin etukäteen ”siniseksi tsunamiksi”, mutta tutkija Ville Sinkkosen mukaan lopulta rantaan tuli ehkä vain aalto. Voimakas kahtiajako ja Trumpin persoona innostivat äänestäjiä uurnille, mutta aktiivisuuden kohoaminen näyttää koskeneen myös presidentin kannattajia.
– Ei se hyödyttänyt demokraatteja ainakaan sillä tavalla kuin muutama kuukausi sitten toivottiin, tutkija Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista pohtii.

Uhkana pattitilanne

Presidentti Donald Trump voi välivaalituloksen jälkeen unohtaa muurihankkeet, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.
Edustajainhuoneen enemmistö on vuosien tauon jälkeen siirtymässä demokraateille, eikä edustajainhuone tule Heiskasen mukaan hyväksymään sellaista budjettia, jossa olisi esimerkiksi Trumpin hellimä Meksikon rajamuuri.
– Demokraateilla ja Trumpin hallinnolla on niin erilaiset agendat, että on suuri vaara, että tulee täydellinen pattitilanne.
Sellaiset voivat pahimmillaan johtaa siihen, että hallinto joudutaan sulkemaan joksikin aikaa, kun rahoituksesta ei löydy sopua. Vastaavia tilanteita nähtiin presidentti Barack Obaman kaudella.
Trump on jo ehtinyt tviitata tuloksen olevan valtava menestys. Toisaalta sitä on myös luonnehdittu näpäytykseksi hänelle.
Senaatti on edelleen pysymässä republikaanien hyppysissä, jopa niin, että paikkoja on tulossa puolueelle lisää. Heiskasen mukaan senaatti edustaa osavaltioita ja puoluejärjestelmää ja järjestelmä oli tuloksen perusteella Trumpin puolella. Edustajainhuoneen edustajat sen sijaan edustavat kansalaisten mielipiteitä.
– Senaattoreiden voitto kertoo, että järjestelmä on Trumpin puolella, mutta kansalaisten mielipide on muutoshaluinen.
Heiskanen viittaa siihen, että paljon paikkoja on menossa epätyypillisille ehdokkaille.
– Sieltä on tulossa muslimiedustajaa, avoimesti seksuaalivähemmistöjä edustavia, alkuperäiskansojen edustajia, naisia. Epätyypilliset ehdokkaat ovat menestyneet erittäin hyvin näissä kongressivaaleissa, ja se kertoo siitä, että syvissä riveissä ollaan eri mieltä kuin poliittisen establishmentin (valtaa pitävien) tasolla.

Sipilä: Nuorten ja naisten menestys myönteistä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) näkee, että välivaalien tulos merkitsee suurta muutosta Yhdysvalloissa. Hän toivoo, että vaalitulos johtaisi myös siihen, että kompromissien teko Yhdysvaltojen kanssa olisi nykyistä helpompaa.
Edustajainhuoneen enemmistö on siirtymässä demokraateille, kun taas senaatti pysyy republikaaneilla.
– Se muuttaa asetelmaa. Uskoisin, että ne tavoitteet, joita Suomi ja Eurooppa ajavat, niin niiden edistäminen Yhdysvaltojen kanssa on toivottavasti helpompaa, Orpo sanoi STT:lle EPP:n kongressissa Messukeskuksessa Helsingissä.
Presidentti Donald Trump on tähän mennessä ajanut kovaa linjaa, mutta Orpo arvioi, että nyt linja saattaa pehmentyä.
– Suuri pelko meillä on koko ajan kauppasodasta ja sen laajentumisesta. Se on lähtenyt Trumpin politiikasta.
Vaalituloksesta Orpo haluaa nostaa myös esiin sen, että edustajainhuoneeseen on valittu ennätysmäärä naisia.
– Jos uskotaan siihen, mihin minä uskon, että naisia enemmän politiikassa on rauhallisempi ja parempi maailma.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää Yhdysvaltain vaalien tulosta odotettuna. Hän sanoo pitävänsä myönteisenä sitä, että nuoret ja naiset keräsivät menestystä vaaleissa.
Sipilän mukaan tilanne Yhdysvalloissa on kuitenkin edelleen hyvin polarisoitunut eli jakautunut.
– Toivottavasti tulee enemmän kompromissihakuisuutta ja vähemmän polarisoivaa, jakavaa keskustelua. Sitä tietenkin toivotaan joka suuntaan, Sipilä sanoi medialle.
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kuvailee Yhdysvaltain vaalitulosta voitoksi demokraateille ja torjuntavoitoksi republikaaneille.
– Selvää on se, että demokraatit voittivat mutta eivät saaneet jytkyä, Soini huomauttaa STT:lle.
Soinin mukaan tulos vaikuttaa eittämättä presidentti Donald Trumpin loppukauteen, sillä Trump ei enää saa agendaansa yhtä helposti läpi.
Suomalaisia kiinnostaa Soinin mukaan, millaiseksi kauppapolitiikka vaalituloksen myötä muodostuu. Suomen kannalta tärkeää on, että Euroopan ja Yhdysvaltain suhteet pysyisivät hyvinä, Soini huomauttaa.

Rinne: Yhdysvaltoihin entistä tasapainoisempi tilanne

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä näyttää siltä, että Yhdysvaltoihin tulee aiempaa tasapainoisempi tilanne. Hänen mukaansa edustajainhuoneen enemmistön siirtyminen demokraateille mahdollistaa sen, että presidentin toimia kyetään edustajainhuoneessa valvomaan vähän nykyistä paremmin.
Rinne uskoo lisäksi, että vaalituloksella on tasapainoittava vaikutus myös Yhdysvaltojen ja Euroopan suhteisiin.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic