Lounais-Häme

Välivuodeksi löytyy paljon mahdollisuuksia

 

-Äiti on sydän syrjällään, Elli Lukander sanoo.

19-vuotias Lukander haki keväällä ensimmäistä kertaa luokanopettajan koulutukseen, muttei päässyt sisään.

Edessä on välivuosi.

Nyt Lukander on tullut Forssan Ohjaamoon keskustelemaan alan asiantuntijoiden kanssa, mitä vaihtoehtoja hänellä on välivuodelle. Tärkeintä olisi pysyä aktiivisena ja edistää oman alan osaamista.

Yllättävää kyllä, siihen löytyy paljon mahdollisuuksia.

Etsivä nuorisotyöntekijä Susanna Salin suosittelee Lukanderille avoimia yliopisto-opintoja. Lukander voisi suorittaa tänä talvena 25 opintopisteen perusopinnot. Niiden suorittaminen lyhentää tutkinnon kestoa, kun ovet yliopistoon avautuvat.

Lukander pitää vaihtoehtoa erinomaisena.

Avoimien yliopisto-opintojen ohessa Lukander voisi kerätä työkokemusta. Parhaassa tapauksessa hän pääsisi tekemään sijaisuuksia kouluihin. Hän on tehnyt jokusen pätkän aiemminkin.

-Ihmiset suhtautuvat välivuoteen kovin kielteisesti. Moni muukin kuin äiti voivottelee, että miten sinulle nyt noin kävi. Aion kuitenkin ottaa tästä vuodesta kaiken irti, Lukander sanoo.

Nuorille suunnatun palvelupisteen Ohjaamon työntekijät kiittelevät Lukanderin asennetta. Jos välivuoden käyttää tehokkaasti hyväkseen, se edistää koulupaikan saamista ja voi avata ovia työelämään.

Välivuotta ei voi edes kutsua välivuodeksi, jos tekee töitä tai opiskelee aktiivisesti avoimessa yliopistossa tai korkeakoulussa.

-Tunnen monia opettajia, jotka ovat päässeet yliopistoon vasta kolmannen tai neljännen yrittämän jälkeen. He ovat tehneet opettajan sijaisuuksia ja muita töitä useamman vuoden ajan ennen opintoja. Minulla ei ole vielä mitään hätää, Elli Lukander sanoo.

Myös hänen veljensä Arttu Lukander jäi ilman korkeakoulupaikkaa.

Veli hyväksyttiin kuitenkin kahteen ammattikouluun. Hän valitsi vastaanottovirkailijan koulutuksen Tampereella. Opinnot tukevat miehen tavoitetta päästä ammattikorkeakouluun lukemaan restonomiksi.

Arttu Lukander on innoissaan opiskelupaikastaan. Hänellä on syksyllä edessään muutto ensimmäiseen omaan kotiin ja tiedossa sellaisen alan opinnot, jotka aidosti kiinnostavat.

-Aion toki myöhemmin hakea ammattikorkeakouluun uudelleen.

Lukanderin kaksoset kuuluvat siihen enemmistöön, joka jäi tämän kevään yhteishaussa ilman korkeakoulupaikkaa.

Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ottivat sisään vain 31 prosenttia kaikista hakeneista. Korkeakoulupaikkaa haki koko maassa yhteensä reilut 150000 hakijaa.

Ohjaamon nuorten työvalmentajan Sarianna Salmivallin mukaan opiskelupaikkojen vähentäminen näkyy varmasti myös Forssassa pudokkaiden lukumäärässä. Hän odottaa, että tuleva syksy tuo aiempia vuosia enemmän asiakkaita, jotka hakevat ratkaisuja välivuoden viettoon.

-Tulkaa juttelemaan, jos koulupaikka jäi saamatta. Me löydämme yhdessä varmasti jonkin ratkaisun, Salmivalli kehottaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic