Lounais-Häme

Valjakon yhteistyö ratkaisee

 

Tammelalainenen Anniina Kanerva, 12, menestyi viikonloppuna Ypäjällä järjestetyissä islanninhevosten SM-kilpailuissa hienosti. Kahden SM-hopean ja yhden -pronssin myötä Kanerva lunasti hevosellaan Lordi frá Hvolsvelli paikan elokuussa Norjassa järjestettäviin PM-kisoihin, johon junioriluokkaan kelpuutetaan kolme osallistujaa joka maasta.

Kanervan saavutus on sikäli historiallinen, että yleensä junioriluokan edustajat ovat ikähaitarin yläpäästä, eli 15-vuotiaita. Junioriluokka on tarkoitettu 12–15-vuotiaille, joten tammikuussa 12 täyttänyttä Kanervaa nuorempia osallistujia kisoissa ei taideta nähdä. Se ei nuorta ratsastajaa haittaa.

-En ole ennen ulkomailla kilpaillut, mutta PM-kisat eivät jännitä. Lordi on niin kiltti ja rauhallinen hevonen, jota ei joudu koskaan komentamaan. Lähden Norjaan rikkomaan rajoja ja omaa ennätystäni, Kanerva kertoo menestystavoitteista.

Islanninhevosilla ratsastetaan kahta luokkaa, tölttiä ja nelikäyntiä, joka sisältää käynnin, ravin, laukan ja hitaan sekä lisätyn töltin. Kyse on arvostelulajista, jossa yhteispisteet ovat 0-10. Kanervan ennätyspisteet ovat 6,2.

Kuusivuotiaasta asti ratsastanut Kanerva on tehnyt yhteistyötä Lordin kanssa reilun vuoden. Heti ensimmäisenä vuotena valjakko nappasi Suomen mestaruuden. Kanerva saa ratsastaa junioriluokassa vielä vuonna 2019, joten tähtäimet ovat kauempana kuin Norjan PM-kisoissa.

-Joka toinen vuosi järjestetään MM-kisat ja joka toinen vuosi PM-kisat. MM-kisoihin alaikäraja on 16 vuotta, PM-kisat järjestetään kahden vuoden kuluttua Suomessa, joten ne ovat meidän päätavoitteemme junioriluokassa, kertoo Anniinan äiti Piritta Vesander-Kanerva, joka jännittää tyttärensä puolestakin tulevia kisoja.

-Onneksi Anniina ei jännitä, sillä hevonen vaistoaa, jos ratsastaja jännittää. Anniina on todella innostunut treenaamaan, aina valmis lähtemään tallille ja hän hoitaa jo itse hevosen alusta loppuun, vaikka toki autan, jos tarve tulee. Hyväkään hevonen ei auta, jos ratsastajan ja hevosen yhteistyö ei toimi, Vesander-Kanerva pohtii valjakon menestyksen syitä.

Lordi on 10-vuotias Islannissa syntynyt hevonen, joka lähestyy parasta kilpailuikäänsä. Sen kasvattajat ovat Islannista ja Suomesta, ja hevonen onkin saanut nimensä vuonna 2006 Euroviisut voittaneesta suomalaisyhtyeestä.

Islanti on nimensä mukaisesti johtava maa islanninhevosten kasvatuksessa, mutta Ruotsi ja etenkin Saksa ovat muita Euroopan johtavia maita lajissa. Vesander-Kanervan mukaan Saksassa on jo kymmeniä tuhansia islanninhevosharrastajia. Suomessa islanninhevosia on reilu 3000, harrastajia muutama tuhat. Muualla valtaosa menestyjistä on poikia ja miehiä, meillä myös islanninhevoset ovat enemmän tyttöjen ja naisten harrastus.

-Tätä pidetään sellaisena puskaponiharrastuksena, mutta kyllä se on huippu-urheilua. Viime vuonna Suomen ainoat MM-mitalit ratsastuksessa otettiin juuri islanninhevosilla. Harrastajamäärät, sitä kautta menestys ja arvostus ovat nousussa myös Suomessa, hän tietää.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic