Lounais-Häme Lounais-Häme

Valkohäntäpeuran pyyntilupia lisättiin Etelä-Hämeessä – Lupia jälleen ennätyksellisen paljon

Valkohäntäpeuran pyyntilupia on myönnetty jälleen enemmän kuin koskaan. Kanta ja luvat painottuvat Lounais-Hämeeseen.
Suomen riistakeskus suosittelee Etelä-Hämeessä valkohäntäpeuran metsästämisen aloittamista heti syyskuussa, jotta kantaa saadaan harvennettua ja ehkäistyä liikenneonnettomuuksia. Kuva: Terho Aalto
Suomen riistakeskus suosittelee Etelä-Hämeessä valkohäntäpeuran metsästämisen aloittamista heti syyskuussa, jotta kantaa saadaan harvennettua ja ehkäistyä liikenneonnettomuuksia. Kuva: Terho Aalto

Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toiminta-alueelle on myönnetty tulevalle metsästyskaudelle yli 11 100 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Luku on suurempi kuin koskaan aiemmin. Viime vuonna pyyntilupia oli tuhat vähemmän, noin 10 100.

Hirven pyyntilupia on metsästyskaudelle 2020–21 myönnetty noin 1500. Viime vuonna luku oli vajaa 1800.

Pyyntilupamäärä painottuu aiempaan tapaan vahvasti hirvitalousalueelle EH1 eli Helsinki–Tampere-moottoritien länsipuolelle.

Etelä-Hämeen korkeimmat peuratiheydet löytyvät Urjalan, Jokiläänin ja Lopen riistanhoitoyhdistysten alueilta.

Metsästyskausi alkaa syyskuun alussa

Valkohäntäpeuran metsästys alkaa syyskuun alussa ja päättyy 15.2.2021. Aikavälillä 1.9–25.9. valkohäntäpeuraa saa metsästää ainoastaan vahtimalla.

Myös hirvenmetsästys alkaa syyskuun alussa, mutta päättyy jo 15.1.2021. Aikavälillä 1.9.–9.10. hirveä saa metsästää ainoastaan vahtimalla pellolta.

Hirven osalta on koiran käyttö kielletty metsästyksessä tammikuun aikana ja valkohäntäpeuran osalta helmikuun aikana.

Kuusipeuran pyyntilupia myönnettiin 20 kappaletta. Metsästysaika on syyskuun alusta tammikuun loppuun. Säännökset ovat muutoin samat kuin valkohäntäpeuran osalta.

Lue myös: Seudun peurakanta pienenee vihdoin – ”Näillä kaatomäärillä metsästysharrastuksessa on ollut jo työn makua” (FL 18.4.2020)

Kanta on runsas, metsästystä suositellaan heti alkusyksystä

Valkohäntäpeurojen kanta on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan pienentynyt hieman aiemmasta, mutta kanta on yhä varsin runsas.

Valkohäntäpeuran talvikannan vähentämistä onkin Suomen riistakeskuksen mukaan jatkettava kannan tihentymäalueilla.

Suomen riistakeskus suosittelee koko toimialueella valkohäntäpeuran metsästyksen tehokasta aloittamista laajasti heti syyskuun alusta, erityisesti kolariherkkien tieosuuksien vaikutuspiirissä. Näin pyritään vähentämään kannan tiheyttä ennen syksyn kolarihuippuaikaa, joka on lokakuusta vuoden loppuun.

Lue myös: Millainen valkohäntäpeurojen kanta oikeastaan on? – Väitöskirja: Metsästäjät voisivat auttaa selvittämisessä (FL 23.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic