Lounais-Häme Etelä-Häme

Valkohäntäpeuroja kaatui ennätysmäärä – Kaikkia pyyntilupia ei kuitenkaan saatu käytettyä

Maanantaiaamuun mennessä saatujen tietojen mukaan valkohäntäpeuroja kaadettiin Etelä-Hämeessä noin 11 000.
Etelä-Hämeen valkohäntäpeurakanta kuuluu maan suurimpiin. Kuva: Tapio Tuomela
Etelä-Hämeen valkohäntäpeurakanta kuuluu maan suurimpiin. Kuva: Tapio Tuomela

Etelä-Hämeessä saavutettiin päättyneellä metsästyskaudella valkohäntäpeurojen kaatoennätys. Syyskuussa alkanut jahtikausi päättyi viime lauantaina. Maanantaiaamuun mennessä saatujen tietojen mukaan valkohäntäpeuroja kaadettiin Etelä-Hämeessä noin 11 000.

– Kaadetuista peuroista voi ilmoittaa ensi lauantaihin asti, joten kokonaismäärä lisääntyy vielä. Kun kaikki saalisilmoitukset on saatu ja tarpeellinen prosessointi tehty, tiedetään lopulliset tulokset myös riistanhoitoyhdistyksittäin, kertoo riistapäällikkö Jyri Rauhala Suomen Riistakeskus Etelä-Hämeestä.

Määrään on syytä olla tyytyväinen

Rauhalan mukaan päättyneellä jahtikaudella kaadettujen valkohäntäpeurojen määrään on syytä olla tyytyväinen varsinkin, koska lumen puute haittasi metsästystä. Edeltävällä kaudella peuroja kaadettiin Etelä-Hämeessä runsaat 9 700.

– Hyvän tuloksen eteen tehtiin tällä jahtikaudella todella paljon töitä erityisesti, koska metsästysolosuhteet eivät olleet hyvät. Metsästäjät ottivat varsinkin jahtikauden lopulla hyvän loppukirin, Rauhala sanoo.

Pyyntilupia oli 10 102

Rauhalan mukaan hyvästä tuloksesta huolimatta kaikkia pyyntilupia ei kuitenkaan saatu käytettyä. Tällä hetkellä tiedossa olevan saalismäärän mukaisesti pyyntilupien käyttöaste on 80 prosenttia.

– Etelä-Hämeeseen oli myönnetty tälle jahtikaudelle 10 102 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Lupien määrää on lisätty huomattavasti, sillä edellisellä jahtikaudella lupia oli noin 7 400.

Yhdellä luvalla saa kaataa aikuisen peuran tai kaksi vasaa. Näin Etelä-Hämeessä olisi voitu kaataa yli 13 000 valkohäntäpeuraa, mutta Rauhalan mukaan tähän lukuun ei kuitenkaan päästy.

– Etelä-Hämeen peurakanta on suuri. Kaikkein suurin se on Varsinais-Suomessa, mutta sen jälkeen tulevat Satakunta ja Etelä-Häme. Peurat tekevät tuhoja viljelyksille, ja peurakolarit ovat kaikkein suurin haitta. Pyyntilupien tuntuvalla lisäyksellä pyritään karsimaan tiheää peurakantaa. Luonnonvarakeskus arvioi myöhemmin millainen peurakannan koko on jahtikauden jälkeen, Rauhala kertoo.

Riistakeskuksen Etelä-Hämeen alue kattaa koko Kanta-Hämeen eli siis myös Forssan seudun. Lisäksi siihen kuuluvat Pirkanmaalta Urjala ja Päijät-Hämeestä Asikkala, Hollola, Kärkölä, Lahti ja Padasjoki. FL

Lue myös:  Lumeton ja leuto talvi haittaa metsästystä – Peurojen pyyntilupia voi jäädä käyttämättä

Aiheesta aiemmin:  Valkohäntiä kaatunut ennätysmäärä: Metsästäjät ottivat kannan kasvun vakavasti

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.3.2020

Uusimmat