Lounais-Häme

Valkoinen helmi kiilteli tumman taivaan alla

 

Forssa parveili sunnuntaina ihmisistä, kun 34. Pick-Nick järjestettiin Pilvenmäellä. Kävijöillä oli jälleen monenlaista taustaa, mutta yhdistävänä tekijänä oli innostus harrastusajoneuvoihin.

-12-vuotiaana sain ensimmäisen autoni, luupää-Datsunin. Siitä se vähän niin kuin lähti, renkolainen Mika Santala hymähtää ja kohauttaa olkapäitään.

”Luupää-Datsuneita” eli Datsun Bluebirdejä Santalalla ehti olla viisi. Sen lisäksi vuosiin on mahtunut lukuisia muitakin autoja. Erityisiä harrasteautoja, joita Santala on kunnostanut, hänellä on ollut kymmenkunta.

Pilvenmäelle Santala toi kuitenkin helmensä, Essex Super Sixin vuodelta 1929. Santala tilasi auton noin viisi vuotta sitten Yhdysvalloista.

Kaikki vaikutti aluksi hyvältä, kun Essex saapui Suomeen. Auto kulki kohtuullisesti ja näytti kauniilta.

-Vuoden ajelemisen jälkeen tuli totuus ilmi. Auto oli aivan kauhea, Santala tuhahtaa.

Tekniikka pelasi alusta lähtien hyvin, mutta kori oli Santalan mukaan susi. Se oli verkoilla ja kitillä tehty kauniiksi, mutta hetken ajelun jälkeen alkoivat kitit putoilla ja ruosteet tulla esiin.

Santala purki auton ”muttereilleen” ja kokosi uudestaan. Nyt Essexin kanssa väännettyä 3200 työtuntia ja tuhansia palaneita euroja myöhemmin auto on jälleen kaunis ja käyttökelpoinen.

Autoa on muun muassa madallettu ja siihen on lisätty ilmajouset.

-Tekeminen on myös kertautunut: kun jotain on tehnyt, sitä huomaa, että täytyy tehdä jotain muutakin, kun osat eivät sovikaan, Santala nauraa.

Nyt autossa on 5,7-litrainen Chevyn moottori ja Chevyn automaattivaihteisto. Santala asensi autoon myös Mustangin taka-akselin ja teetti Pohjois-Amerikassa autoon uuden etuakselin.

Parhaimmillaan Santala on kuluttanut autotallissa Essexin parissa keskimäärin kymmentä tuntia vuorokaudessa. Perheen tuki on mahdollistanut harrastuksen.

Nyt kun auto on valmis, Santalan lisäksi autossa on usein kolme muutakin Santalaa: sisällä vaimo Anu ja taivasalla takapenkillä tyttäret Siiri ja Elmiina.

-Yleensä he tykkäävät istua takana. Paitsi eilen Maisemaruisessa, kun satoi vettä, isä-Santala nauraa.

Perhe ajelee kesän aikana tuhansia kilometrejä lähes 90-vuotiaalla autollaan.

-Olemme käyneet sillä pari kertaa Ruotsissa ja kuukausi sitten Haapsalussa. En halua tehdä mitään tallikoristeita, kun tällaisen auton tekee, kyllä sitä pitää ajellakin, hän sanoo.

Koristeeksikin auto kelpaisi. Pick-Nickissä auto sai ansaitsemaansa huomiota, kun valkoinen Essex kiilteli näyttävästi taivaalle kerääntyneiden tummien pilvien alla.

Pick-Nick on ollut Santalalle kesätraditio jo vuosikausia. Santalalle on jäänyt tapahtuman historiassa vain pari Pick-Nickiä väliin.

-Täällä näkee kavereita, mutta autot tänne tuovat. On aina hauska nähdä, löytyykö uusia projekteja, kun täällä on aina joitain autoja myynnissäkin, Santala naurahtaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti