Valkoinen talo katsoo, että toimittajan kulkuluvan peruminen on sen harkintavallan alla

Washington
14.11.2018, 19:42

Ulkomaat

Toimittajien kulkuluvista päättäminen kuuluu Valkoisen talon harkintavallan alle, Valkoinen talo sanoo vastauksessaan CNN:n haasteeseen. Valkoisen talon mukaan se päättää, ketkä toimittajat voivat osallistua tiedotustilaisuuksiin ja ketkä saavat haastatteluja.
CNN ja yhtiön toimittaja Jim Acosta haastoivat Valkoisen talon oikeuteen eilen. Acostan kulkulupa Valkoiseen taloon oli peruttu aiemmin tämän ajauduttua tiedotustilaisuudessa sanaharkkaan presidentti Donald Trumpin kanssa.
CNN katsoo, että yhtiön ja toimittajan perustuslaillisia oikeuksia on loukattu. Haasteessa vastaajiksi on nimetty muun muassa presidentti Trump, lehdistösihteeri Sarah Sanders ja kansliapäällikkö John Kelly. CNN:n mukaan he kaikki olivat osallisia kulkuluvan perumisessa.
Valkoisen talon vastineen antaneiden oikeusministeriön lakimiesten mukaan presidentin ei tarvitsisi enää pitää tiedotustilaisuuksia, ja hän voisi perua kaikkien toimittajien kulkuluvat ilman että oikeusturvaa loukattaisiin.

CNN:llä tukijoita toimittajakunnassa

CNN:n mukaan sen haasteella on journalistinen päämäärä.
– Jos Valkoista taloa ei haasteta, sen toiminnalla voi olla tukahduttava vaikutus toimittajiin, jotka seuraavat päättäjien työtä, CNN kirjoittaa lausunnossaan.
Trumpin usein siteeraama ja kehuma Fox News ilmoitti tänään asettuvansa CNN:n taakse haastejutussa. Fox News ilmaisee olevansa huolissaan lehdistönvapaudesta.
– Valkoisen talon toimittajien kulkulupia ei koskaan pitäisi käyttää aseina, yhtiö kertoo tiedotteessaan.
Myös muun muassa Valkoisen talon toimittajayhdistys asettui eilen CNN:n taakse sanomalla, että kulkuluvan peruminen oli suhteettoman vahva reaktio tilanteeseen.

Acostan väitettiin käyneen kiinni harjoittelijaan

Kulkuluvan peruminen juontaa juurensa välivaalien jälkeiseen tiedotustilaisuuteen, jossa Acosta esitti Trumpille kysymyksiä siirtolaiskaravaanista. Trump oli saanut Acostan kysymyksistä tarpeekseen, ja yritti antaa puheenvuoroa seuraavalle toimittajalle. Acosta halusi kuitenkin vielä jatkaa, ja piti tiukasti kiinni mikrofonista, eikä suostunut antamaan sitä pois pyynnöistä huolimatta.
Kohu sai lisää kierteitä, kun Valkoisen talon lehdistösihteeri Sanders väitti Acostan käyneen kiinni mikrofonia tavoitelleeseen harjoittelijaan, ja jakoi Twitterissä videon tilanteesta. Sandersin jakama video paljastui kuitenkin asiantuntijoiden analyyseissä muokatuksi.
Acostan käden liikettä oli nopeutettu niin, että se näytti todellista aggressiivisemmalta. Alkuperäisessä, peukaloimattomassa videossa Acostan vasen käsi näyttää liikkuvan vain mukana, kun hän yrittää oikealla kädellään pitää kiinni mikrofonista. Muokatussa videossa hän näyttää iskevän kädellään harjoittelijan kättä.
Muokatun videon paljastuminen kirvoitti laajaa paheksuntaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic