Valkoinen talo sanoo palauttavansa "väliaikaisesti" Acostan kulkuluvan - vihjaisi kulkulupasääntöjen mahdollisesta muuttamisesta

Washington
16.11.2018, 19:31

Ulkomaat

Valkoinen talo sanoo palauttavansa ”väliaikaisesti” uutiskanava CNN:n toimittajan Jim Acostan kulkuluvan. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun oikeus oli todennut, että kulkulupa takavarikoitiin sääntöjenvastaisesti.
Presidentti Donald Trumpin lehdistösihteerin Sarah Sandersin mukaan Acostan kulkulupa palautetaan väliaikaisesti vastauksena oikeuden lausuntoon. Sanders jätti kuitenkin auki mahdollisuuden ottaa kulkulupa pois myöhemmin. Hänen mukaansa voidaan säätää uusia sääntöjä ”reilujen ja rauhallisten lehdistötilaisuuksien varmistamiseksi”.

CNN vaati julistamaan takavarikon perustuslain vastaiseksi

Oikeus ei vielä tehnyt lopullista päätöstä Acostan kulkulupa-asiasta, mutta tämä saa kulkulupansa takaisin toistaiseksi.
Tuomari perusteli CNN:n mukaan päätöstä muun muassa sillä, että hän uskoo CNN:n ja Acostan voittavan jutun lopulta. Hänen mukaansa Valkoinen talo ei menetellyt juridisten vaatimusten mukaan takavarikoidessaan Acostan kulkuluvan. Hän kuitenkin jätti avoimeksi sen mahdollisuuden, että Valkoinen talo voisi mahdollisesti oikeaa protokollaa noudattaen perua uudestaan Acostan luvan.
CNN vaati tuomaria myös julistamaan Acostan kulkuluvan takavarikoimisen perustuslain vastaiseksi. Päätös suojelisi myös muiden tiedotusvälineiden edustajia Valkoisen talon mielivallalta. Tuomari ei ottanut tähänkään vielä kantaa.
CNN:n juristien mukaan asiassa järjestetään lisäkuulemisia lähiviikkoina.

Trump suuttui toimittajalle

Valkoinen talo perui Acostan kulkuluvan sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli suivaantunut Acostan kriittisiin kysymyksiin siirtolaiskaravaanista välivaalien jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.
Trump sai Acostan kysymyksistä tarpeekseen ja yritti antaa puheenvuoroa seuraavalle toimittajalle kesken kysymysten. Acosta halusi kuitenkin vielä jatkaa ja piti tiukasti kiinni mikrofonista eikä suostunut antamaan sitä pois pyynnöistä huolimatta.
Myöhemmin Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders väitti Acostan käyneen kiinni mikrofonia tavoitelleeseen harjoittelijaan ja jakoi Twitterissä videon tilanteesta. Sandersin jakama video paljastui kuitenkin asiantuntijoiden analyyseissä muokatuksi.
Acostan käden liikettä oli nopeutettu niin, että se näytti todellista aggressiivisemmalta. Alkuperäisessä, peukaloimattomassa videossa Acostan vasen käsi näyttää liikkuvan vain mukana, kun hän yrittää oikealla kädellään pitää kiinni mikrofonista. Muokatussa videossa hän näyttää iskevän kädellään harjoittelijan kättä.
Muokatun videon paljastuminen kirvoitti laajaa paheksuntaa.

https://edition.cnn.com/2018/11/16/media/cnn-trump-lawsuit-hearing/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic