Lounais-Häme

Vallanvaihdos vie vasemmalle Forssassa

Forssassa kokoomus menetti kuntavaaleissa ykköspaikkansa sosialidemokraateille. Sosialidemokraatit keräsivät vaaleissa ehdokkaidensa taakse 2760 ääntä, kun vuoden 2012 kuntavaaleissa äänisaalis jäi 2220 ääneen. 6,4 prosentin ääntenkasvu nosti sosialidemokraattien valtuustoryhmän koon kesäkuussa alkavalla valtuustokaudella 14:ään kolmella lisäpaikalla.

Kokoomus menetti selkeästi suurimman puolueen aseman. Äänisaalis jäi vaaleissa 1849 ääneen, kun vuoden 2012 kuntavaaleissa kokoomuksen äänisaalis oli 2354 ääntä. Kannatuksen lasku 5,5 prosentilla merkitsi valtuutettujen paikkamäärän laskua kahdella yhteensä 10 paikkaan.

Forssan työväenyhdistyksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola nousi vaalien äänikuningattareksi 704 äänellä. Hän lisäsi kannatustaan 229 äänellä vuoden 2012 vaaleista.

SDP ylsi myös kannatuksen kakkossijaan, kun Emmi Lintonen keräsi 426 ääntä, joka on 289 ääntä enemmän kuin vuoden 2012 vaaleissa. Kaksikon kannatuksen nousu on merkittävä ja antoi vetoapua paikkamäärän kasvattamiselle. Lepola ja Lintonen lisäsivät äänimääräänsä 518 äänellä vuoden 2012 vaaleihin verrattaessa.

Lepola sanoo, että keskustelut poliittisten ryhmien kanssa käynnistyvät tarkistuslaskennan valmistumisen jälkeen tällä viikolla. Neuvottelujen lähtökohtana on, että vaalien voittajana ja suurimpana puolueena kaupunginhallituksen puheenjohtajuus kuuluu demareille ja Lepolalle.

-Neuvotteluissa tavoitteena täytyy olla se, että tavoitellaan kaikille miellyttävää lopputulosta. Vuoden 2012 vaalien jälkeistä tilannetta, jossa taitamattomat voittajat ja huonot häviäjän kohtasivat, ei pidä toistaa, Lepola sanoo.

Lepola toivoo paikkajaosta reiluja neuvotteluja. Hän sanoo ottaneensa vaalituloksen ilolla ja nöyränä vastaan.

Vuoden 2012 äänikuningas, kokoomuksen Mika Penttilä keräsi nyt 391 ääntä, joka on huimat 505 ääntä vähemmän verrattuna vuoden 2012 vaaleihin.

Penttilän menettämien äänien määrä on sattumalta sama kuin kokoomuksen äänimäärän menetys. Vaalitappiota ei voi sälyttää kokonaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan kontolle. 

Myös vuoden 2012 vaaleissa hyvin menestynyt opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kärsi äänikadosta. Hän sai nyt  282 ääntä, joka on 96 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Kokoomuksen äänet jakautuivat selkeästi laajemmin ehdokkaiden kesken kuin edellisissä vaaleissa. Tämä kertoo myös paremmasta ehdokasasettelusta. 

Vuoden 2012 vaalien jälkeen kokoomus nosti kaupunginhallitukseen 36 ääntä saaneen Sami Latvan. Hän loikkasi vaaleissa keskustan ehdokkaaksi ja keräsi 30 ääntä. Latvan loikka kertoi myös kokoomuksen kaupunginhallitusryhmän epäyhtenäisyydestä tällä valtuustokaudella.

Keskustan kannatus laski 1,7 prosenttia, joka johti yhden valtuustopaikan menetykseen. Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan äänimäärä oli 249 ääntä, joka on 29 ääntä enemmän kuin vuonna 2012. Anttila sälyttää vaalitappion syyksi vaali-iltana pääministeri Sipilän hallituksen lakimuutokset erikoissairaanhoidossa. Uhkana on, että leikkaustoiminta loppuu Forssan sairaalasta.  Kuntavaaleissa keskusta on leimaantunut voimakkaasti puolustamaan sairaalan toiminnan jatkoa. 

Keskustan Johanna Häggman keräsi nyt vaaleissa 222 ääntä, joka on 42 ääntä enemmän kuin vuoden 2012 vaaleissa. FL

 

Penttilä pettyi pahasti
Forssan tämän valtuustokauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) on henkilökohtaisesti pettynyt äänimääränsä sulamiseen yli 500 äänellä vuoden 2012 vaaleihin verrattaessa.Mitä olen tehnyt noin väärin? Mitä olisin voinut tehdä toisin? En saanut päätöksentekoon sitä fiilistä, jota olisi tarvittu. Yritin tehdä muutosta monta kertaa valtuustokauden aikana siinä kuitenkaan onnistumatta. Välillä oli tunne siitä, että onnistumiselle ei annettu edes mahdollisuutta, Penttilä sanoo.Penttilä sanoo antaneensa tukensa kaupunginjohtaja Sami Sulkon tarmokkuudelle. Ehkä innovaatioiden vauhti oli liikaa. Äänestysten päättyminen kaupunginhallituksessa 5-6 ei ollut kestävällä pohjalla. Valtuustokausi on ollut rankka jakso, Penttilä sanoo.Penttilä sanoo kokoomuksen olevan valmis avoimiin keskusteluihin paikkajaoista ilman tämän valtuustokauden painolasteja.Penttilän mukaan neuvottelut on käytävä hyvin avoimesti. Penttilä pitää hyvin mahdollisena, että kokoomukselle tarjotaan neuvotteluissa kaupunginvaltuuston puheenjohtajuutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic