Lounais-Häme

Valloittava näyttely Humppilan koululaisilta

Humppilan peruskoululaiset ovat ahkeroineet tuloksekkaasti kuvataiteen parissa vastikään päättyneenä lukuvuonna. Asian voi todeta näyttelyssä, joka on esillä talonpoikaismiljöössä Kauppilan navetassa.

Katselmus valloittaa pelkästään runsaudellaan. Saman tekee näyttelyn sisältö, joka viestii nuorten taiteellista ennakkoluuttomuutta.

-Nimeä näyttelyllä ei ole, mutta nyt, kun sitä ajattelen, se voisi olla kannanottoja. Ainakin itse koen, että esillä olevissa töissä riittää osallistuvaa otetta, mitä pidän hienona asiana, summaa kokonaisuuden ripustanut kuvataiteen laaja-alainen taustavaikuttaja Katja Koffert.

Koffertin mainitsema teosten kantaaottavuus ilmenee tarttumisena niin ajankohtaisiin kuin pysyväisluonteisimmin vaikuttaviin aiheisiin. Esimerkkeinä Humppilaa koskettavista tekijöistä valtatie- ja rautatietutkielmat samoin lentokoneet, jotka riippuvat katosta langoissa hulahula-vanteisiin ripustettuina.

Humppilassa pitkään keskustelua herättänyt urheilukenttäasia on niin ikään löytänyt paikkansa, kun koululaiset ovat ilmaisseet kuvataiteen keinoin itseään. Valtakunnallisestikin ajankohtaista mittakaavaa edustavat lukuisat linnunpöntöistä innoituksen saaneet teokset.

 

Katja Koffert ripusti esillä olevan katselmuksen läpikäytyään aineiston läpi yhdessä Humppilan peruskoululaisia kuvataiteen pariin johdattaneiden opettajien kanssa. Omalla jäljittelemättömällä tunnelmallaan ja kauneudellaan vetoavaan miljööhön on päätynyt enimmäkseen alakoululaisten töitä.

Tietynlaiseksi keskipisteeksi katselmuksessa voi tulkita näyttelytilasta löytyvän alttarin, jota raamittaa hirsiseinän ovisyvennys. Alttaritaulussa oleellisen elementin muodostaa koululaisten A4-kokoisille papereille luomista maalauksista koostuva risti.

Ensi sunnuntaina 11.6. alttari palvelee todellista tarkoitustaan, kun näyttelytila toimii kello 10 alkavan sunnuntaimessun pitopaikkana.

 

Edellisen ja tähän mennessä ainoan kerran Humppilan koululaiset toivat esille lukuvuotensa kuvataidesatoa vastaavassa muodossa ja samassa paikassa neljä vuotta sitten.

Näyttelyn järjestelyistä vastannut kuvataideopettaja Leena Miettinen palkittiin silloin Humppilan kunnassa vuosittain myönnettävällä Vellikellokas-, kotiseutu- ja kulttuuritunnustuksella.

Kolmasluokkalainen Rauha Koskinen rakensi nyt esillä olevaan näyttelyyn pahvipienoismalleja Humppilan vanhoista koulurakennuksista. Koskinen toivoo vastaavia katselmuksia tarjolle useammin.

-Olisi ihan hyvä, jos lapset saisivat töitään tällaisissa näyttelyissä esille niin, että yleisö pääsisi katsomaan niitä vuosittain. FL

 

Humppilan peruskoululaisten kuvaamataidetta on esillä Kauppilan navetassa kesäkuun ajan.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic