Lounais-Häme Somero

"Valoa tunnelin päässä" – Someron tavoitteena uusi autetun asumisen yksikkö kehitysvammaisille

Someron oma kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Tuulentupa on täynnä.
Somero kaipaa lisää asumispalveluita kehitysvammaisille. Kaupunginhallitus on asettanut tavoitteeksi, että Somerolle perustetaan uusi kehitysvammahuollon autetun asumisen yksikkö. Kuva: Lassi Puhtimäki
Somero kaipaa lisää asumispalveluita kehitysvammaisille. Kaupunginhallitus on asettanut tavoitteeksi, että Somerolle perustetaan uusi kehitysvammahuollon autetun asumisen yksikkö. Kuva: Lassi Puhtimäki

Somero kaipaa lisää asumispalveluita kehitysvammaisille. Kaupunginhallitus on asettanut tavoitteeksi, että Somerolle perustetaan uusi kehitysvammahuollon autetun asumisen yksikkö.

Uutinen on hyvä Someron Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:lle.

– Tarvetta 24/7-asumispalveluille Somerolla on. Tällä hetkellä somerolaisia asuu esimerkiksi Salossa, Loimaalla, Paimiossa ja Tammelassa, yhdistyksen aktiivi Jaana Latva-Äijö kertoo.

Vammaistyön ja kehitysvammahuollon työryhmä on kartoittanut tulevaisuuden tarpeita. Se toteaa, että asumispalveluiden tarve lisääntyy tulevaisuudessa. Someron kaupungin oma asumispalveluyksikkö eli 13 asukkaan Tuulentupa on täynnä. Vaihtuvuutta Tuulentuvassa on hyvin vähän.

Lisäksi Somero on ostanut vuoden 2019 aikana eritasoisia palveluja yhteensä 15 kehitysvammaiselle.

Perusteluita asumisyksikölle riittää. Someron tietojen mukaan kolmen lähivuoden aikana asumispalveluita tarvitsevia henkilöitä on noin 15. Seuraavina vuosina heitä on lisäksi 10 henkilöä.

Suurin osa asumispalvelun tarpeessa olevista kehitysvammaisista henkilöistä on nuoria, joko nyt kotonaan asuvia tai opiskelupaikkakunnaltaan tulevaisuudessa kotiutuvia.

Latva-Äijö toivoo, että uutta yksikköä suunniteltaessa otettaisiin huomioon myös aikuistuvien nuorien tarpeet.

– Yksikössä tulisi varautua myös nuorten asumisvalmennukseen. Tilaa tulee varata siihen, että nuoret pääsevät harjoittelemaan itsenäistymistä ohjatusti. Kun ohjausta saa ja vastuuta harjoitella, nuoret saattavat pärjätä ominkin avuin, hän pohtii.

Latva-Äijö tietää, että asumispalveluiden avautuminen on ajallisesti kaukana periaatepäätöksestä.

– Mutta se on perheille valoa tunnelin päässä, hän muistuttaa.

Osa asumispalvelun tarpeessa olevista on iäkkäämpiä, joko tuetusti itsenäisesti tai iäkkäiden vanhempiensa kanssa asuvia kehitysvammahuollon asiakkaita.

Mahdollista myös on, että asumispalvelun tarve voi tulla hyvin yllättäen.

Kaupunginhallitus nimesi ohjausryhmän, joka käy läpi eri vaihtoehdot ja kartoittaa mahdolliset yhteistyökumppanit, mikäli esimerkiksi asumispalveluyksikön rakennuttamiseen Somerolle päädytään. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic