Lounais-Häme

Valokuitu on Forssan seudun valtteja

Mobiiliverkkojen ruuhkautuessa kiinteiden valokuituverkkojen asema nopeana ja turvallisena tiedonsiirtokanavana on vahvistumassa. Valokuituyhteyksiä tarvitsevat niin yritykset, verkkopelejä pelaavat nuoret kuin maaseudun asukkaat perinteisen kupariverkkoyhteyden poistuessa käytöstä. 
Uudet kerrostalot varustetaan valokaapeliyhteyksin, joiden palvelumaksut veloitetaan yhtiövastikkeessa.
Lounea on ollut hyvin määrätietoinen valokuitukaapeliverkkonsa rakentamisessa. Vuodesta 2007 lähtien yritys on investoinut valokuituverkkoon kaikkiaan jo noin 79 miljoonaa euroa. Tänä vuonna valokuituverkkoon investoidaan noin seitsemän miljoonaa euroa.
Lounean vahva valtakunnallinen asema valokuituverkkojen rakentamisessa on selkeä. Suomessa on tällä hetkellä noin 100 000 kuitukotiin liittymää (FTTH), joista Lounean alueella on kaikkiaan noin 17700 kappaletta. Lounea toimialueeseen kuuluvat Forssan, Someron ja Salon lisäksi Loimaan, Lohjan, Turun ja Sastamalan seutukunnat.
Osoitteita, joihin on kytketty valokuitusaatavuus, on Lounean alueella kaikkiaan tällä hetkellä noin 45 000. Aktiivisia valokuituverkkoasiakkaita Lounealla on kaikkiaan tällä hetkellä vajaat 18 000. Käyttäjien määrä on monikertainen asiakasmäärään verrattaessa, koska yrityksissä ja kodeissa yhteyttä hyödyntää lähes aina useampi tai jopa kymmeniä käyttäjiä.
Lounean operaattoriasiakkaista ja tuotannosta vastaava johtaja Jari Lahti kertoo yhtiön investoineen Forssan seudulla valokuitukaapeliverkkoon tähän mennessä 14,7 miljoonaa euroa.
– Valokuitukaapeliverkon myynti Forssan seudulla kohdistuu uusina alueina Jokioisten Vaulammmille, Loimosiin Tammelassa ja Matkun alueen toisen vaiheen rakentamiseen sekä Piispanmäen ja Paavolan alueille Forssassa, Lahti kertoo.
Käyttöönottovaiheessa ovat Sukulan, Papinkedon, Saviniemen ja Suonpään alueet.
Lounealla on yhtiönä täysin toinen strategia valokuituverkkoihin kuin mobiiliverkkoon nojaavilla Elisalla, DNA:lla ja Soneralla, joiden kiinnostus valokuituverkkojen rakentamiseen on lopahtanut. Suomesta on tullut mobiiliviestinnän kärkimaa maailmassa. 
Lounean valitseman strategian kannalta on keskeistä, että yrityksen omistus säilyy maakunnallisissa käsissä eikä nurkanvaltausyrityksissä onnistuta.
Lahden mukaan tulevaisuuden viestinnässä ei voida nojata pelkkään mobiiliverkkoon vaan valkokuituverkon tarve tulee kasvamaan.
– Aikamoisessa etunojassa verkkoa on vuosien varrella rakennettu. Eikä rakentaminen ole ollut halpaa. Nyt on nähtävissä, että tiedonsiirtoon tarvitaan tulevaisuudessa paljon potkua, johon mobiiliverkko ei kykene vastaamaan.
Mobiiliverkossa saman tukiaseman varassa voi olla jo sata käyttäjää, jolloin tiedonsiirto ei ole niin nopeaa kuin tarve vaatisi, Lahti sanoo.
 Oman lisämausteensa tulee antamaan EU:n sisäisten roaming-maksujen poistuminen ensi kesäkuussa. 
Vaikka hintojen harmonisoinnin vaikeutuksista ei ole varmaa tietoa, virkamieslähteiden mukaan suomalaisen kuluttajan halvat mobiiliajat ovat ohi.
Roaming-maksun poisto merkitsee todennäköisesti isoja tulonsiirtoja kotimaisilta operaattoreilta erityisesti Etelä-Euroopan operaattoreille. Maksuketju päästä löytyy kuka muukaan kuin tavallinen kuluttaja.
Valokuitukaapelin rakentamisen kustannuksissa kaapelin saaminen maahan on suurin yksittäinen kustannus. 
Tämän vuoden noin seitsemän miljoonan euron verkkorakentamisen kustannuksista itse valokaapelin osuus kustannuksista on vain noin 500 000 euroa. Siksi Lounea tekee yhteistyötä paikallisesti mm. Forssan Verkkopalveluin ja Elenian kanssa kaivuukustannusten jakamiseksi.
Lisäksi valokuitukaapeliverkoston aktiivilaitteet vahvistimineen, reitittimineen ja tietoturvaan liittyvine ns. pesureineen nettihyökkäysten torjumiseksi lisäävät kustannuksia.
Lisäksi aktiivilaitteita on uusittava viiden vuoden välein.
Forssan seudulla kaksisuuntaista kaapeliverkkoa on kyetty hyödyntämään nopeiden yhteyksien rakentamisessa.
Tätä vaihtoehtoa ei ole käytössä esimerkiksi Salossa tai Somerolla, jossa kaapeliverkko on vain yksisuuntainen. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti