Lounais-Häme

Valokuvia persoonallisessa aitassa

Letkun kylällä vaikuttava espoolainen mökkeilijä Aarne Simonen on esimerkki kyläläisten luovasta voimasta. Mies on 1990-luvun puolivälistä asti rakentanut tontilleen uusia piharakennuksia. Keväällä valmistuneessa hirsiaitassa pidetään tänä viikonloppuna euralaisen valokuvaaja Harri Nurmisen luontokuvanäyttely.

Pihapiiriin mahtuu myös muun muassa viikon mittaan noussut laavu, jolle Simonen parhaillaan etsii sijoituspaikkaa. Hän ajatteli hyödyntää kohteen etsinnässä viikonloppuun ajoittuvaa Tammelan kirppiskierrosta. Myyntiin Simosen pihalle tulee toki muutakin tavaraa, mutta laavu on niistä kooltaan ja tarinaltaan vaikuttavin.

-Fortum oli laajentanut sähkölinjaa ja kaatanut puita erään isännän tontilta, niin mustikkareissulla hän kysyi, että keksitkö käyttöä niille, aloittaa Simonen.

-Viime kesänä sitten menin elämäni ensimmäiseen ammattikouluun eläkeläisenä. Meitä oli viisi huru-ukkoa, jotka olemme jo 60 ja kuoleman välissä ja yksi armeijasta kotiutunut nuorimies. Tehtiin Faktian ammattiopiston kahdeksanviikkoisen kurssin puitteissa tuo aitta. Loppupuista tein laavun, hän selvittää.

Jo teinivuosina metsätöihin Pohjois-Karjalan Polvijärvellä tottunut Simonen ei malta kesämökillä laiskotella. Pääosan työelämästään hän on viettänyt kuljetusalalla sekä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen työsuojeluvaltuutettuna ja ennen eläkettä turvallisuustarkastajana.

-Kun on maaseudulta lähtenyt ja kaupunkiasunto on kerrostalossa, siellä ei tällaisia itsensä toteutuskeinoja hirveästi ole. Eläkeläisten suurin ammattitauti on jonkun asiantuntijan mukaan alkoholismi, ja sitten se avioliittokin rakoilee. Se on hyvä, kun omalla pihalla saa puuhailla huutomatkan päässä vaimon ohjeista, mies sanailee.

Nurminen kiinnostui Simosen piha-aitasta galleriatilana kuultuaan aitan edellisen näyttelyn yleisömenestyksestä. Letkun Rembranttien kuvataidetöitä oli keväällä käynyt katsomassa useita kymmeniä vieraita. Nurmisella itsellään on ollut näyttelyitä Etelä-Suomen alueella kymmenkunta, muun muassa Kauttuan Ruukinpuistossa Eurassa.

-Minua kiehtoo luonto taiteena, joten en ole perinteinen luontokuvaaja siinä mielessä, sanoo vuonna 1985 luontokuvauksen aloittanut Nurminen.

Osuviin hetkiin ja luonnon yksityiskohtiin keskittyvien parinkymmenen teoksen joukossa on jokunen otos myös Tammelasta. Vuonna 2010 digitaalisuuden myötä uudelleen valokuvaukselle syttynyt kuvaaja on myös ihastunut Letkun kyläyhteisöön.

-Tykkään tällaisesta aktiivisesta vanhan ajan meiningistä. Poikkean Helsinkiin ajaessa Letkulla usein kahvilla ja seuraan kylän toimintaa netissä, taiteilija lisää. FL

Tammelan kirppiskierros 20.–21.8. Kohteiden kartat löytyvät muun muassa Facebookin Tammelassa tapahtuu -ryhmän sivulta. Valokuvanäyttely Aarne Simosen piha-aitassa on auki ensi lauantaina, sunnuntaina ja keskiviikkona kello 9–17.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti