Lounais-Häme

Vältä avotulen tekoa – Metsäpalojen riski on nyt korkea suuressa osassa maata

Avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Arkistokuvassa tutkimuskulotusta opetusmetsässä. Kuva: Laura Kolu = LK
Avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Arkistokuvassa tutkimuskulotusta opetusmetsässä. Kuva: Laura Kolu

Avotulen tekoa on syytä välttää tällä hetkellä suurimmassa osassa maata. Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä. Maasto on kuivaa lähes koko maassa.

Erityisesti maan länsiosissa maasto on hyvin kuivaa, eikä kuivimmille alueille ole tiedossa sateita. Koko Kanta-Häme sijoittuu alueelle, jossa metsäpalovaroitus on voimassa toistaiseksi.

Lähipäivät jatkuvat suurimmassa osassa maata poutaisena, sillä Suomessa vallitsee kuiva pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus. Ennustetut sateet ovat varsin vähäisiä, ja lähinnä idässä saattaa sataa joitakin millimetrejä.

Kuivuus on kuitenkin pahinta Länsi-Suomessa. Länteen sateita ennustetaan seuraavan kerran vasta ensi viikon puolivälissä.

– Kunnolla kastelevia sateita ei ole näköpiirissä tulevina päivinä, ja maasto kuivuu kuivumistaan, arvioi päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Maasto on lähipäivinä hyvin kuivaa erityisesti maan länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ja Länsi-Lapissa.

Metsäpalovaroitus annetaan maakunnittain, maan pohjoisosassa varoitus voidaan tarvittaessa antaa kuntakohtaisesti. Voimassa olevat varoitukset kerrotaan muun muassa Yleisradion sääennusteiden yhteydessä. Lisäksi ne näkyvät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Kevään ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan useimmiten toukokuun alkupuolella. Metsäpalovaroituskausi päättyy syyskuussa tai viimeistään lokakuun alussa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat