Lounais-Häme

Valta vaihtuu Ypäjällä

Keskustan pitkään jatkunut valta Ypäjällä päättyy. Neljän puolueen muodostaman liittouman seurauksena puheenjohtajan nuijat vaihtavat haltijaa kunnanhallituksen ja -valtuuston sijaan myös lautakunnissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskusta joutuu luopumaan tärkeimmästä eli kunnanhallituksen puheenjohtajuudesta. Nuijaa on pitänyt pitkään hallussaan kunnallisneuvos Markku Leppälahti. Myös valtuuston puheenjohtajuus siirtyy keskustalta koalitiolle. Valtuuston puheenjohtajana on toiminut nykyvaltuustossa Matti Alanko.

Neljästä lautakunnasta kolmea on johtanut keskusta, vain teknisen lautakunnan puheenjohtajuus on ollut kokoomuksella.

Liittouman keskuudessa ei paikkajaoista ole vielä päätetty. Sen suurin puolue on kokoomus, joten olisi luontevaa, että kunnanhallituksen puheenjohtajuus menisi kokoomukselle.

Kokoomuksen puolesta paikkaneuvotteluja johtaja Markku Saastamoinen sanoo, että asioista on keskusteltu, mutta puheenjohtajuuksien jaoista koalitiopuolueiden kesken ei ole vielä päätetty.

-Onhan se mahdollista, että kunnanhallituksen puheenjohtajuus tulee kokoomukselle. Siihen vaikuttaa vielä moni asia, kuten mies- ja naiskiintiöt. Puolueen sisäisiä paikkajakojakaan ei ole sinetöity, Saastamoinen kertoo.

Hän huomauttaa, että vaaliliitto on puhtaasti tekninen ja sillä varmistetaan vaalitulosta.

-Liitto käsittää vain paikkojen jaon. Puheenjohtajuuksien lisäksi koalitio saa lautakunnissa enemmistön paikoista. Paikkajaon jälkeen jokaisella puolueella on omat ideologiansa ja ajatuksensa.

Samaa sanoo demarien uusi kunnanvaltuutettu Janika Varjorinne-Mäkeläinen. Hänen mukaansa koalition tavoitteena on, ettei valta keskittyisi yhdelle puolueelle, vaan jakaa puheenjohtajuuksia useampien puolueiden kesken.

-Nyt on muutoksen aika koko yhteiskunnassakin. Haemme avoimuutta, kuntalaisten kuuntelua ja keskustelua sen sijaan, että yksi puolue tekisi päätökset. Sanelupolitiikkaa ei ole tarkoitus tehdä vaan hartaasti toivon, että asioista voitaisiin päättää hyvässä hengessä kaikkien puolueiden kesken, Varjorinne-Mäkeläinen sanoo.

Kunnanhallitukseen kokoomus on saamassa samat kaksi paikkaa kuin saisi ilman koalitiotakin. Keskusta on saamassa kolme paikkaa, SDP ja vihreät kumpikin yhden. Demarien paikka on menossa Varjorinne-Mäkeläiselle.

-Olen innostunut ja halukas tehtävään ja se sopi meillä muillekin. Vastuu on suuri, mutta olen valmis tekemään töitä ja opettelemaan tehtävää, hän sanoo.

Myös vihreiden leirissä koalition katsotaan noudattavan äänestäjien tahtoa muutoksesta. Vihreiden neuvottelijana toiminut Juha Lundström näkee, että äänestäjien tahtona oli murtaa keskustan valta-asema. Hän vakuuttaa, että koalitiossa ei suljeta kenenkään suuta.

-Keskusta on silti tärkeä kumppani koalitiolle. Toivotaan sieltä uusiakin pelaajia. Tavoitteena on, että vanhoja ei muisteltaisi, vaan päätöksiä tehdään yhteistyössä ja jokapäiväisiä töitä jaetusti. Esimerkiksi kunnanhallituksen puheenjohtajuuden ei pidä olla kokopäivätoimista työtä, Lundström sanoo.

Hänen mukaansa koalition tavoitteena on löytää paras ja sopivin henkilö joka tehtävään. Neuvottelut paikkajaoista ovat kesken myös vihreissä.

Lundström ei omista työkiireistään johtuen haaveile kunnanhallituksen puheenjohtajuudesta. Hänen mukaansa näyttää siltä, että sopivin henkilö kunnanhallituksen puheenjohtajaksi löytyy kokoomuksen riveistä.

-Meillä oli positiivinen henki ennen vaaleja ja on niiden jälkeenkin, Lundström kuvailee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic