Lounais-Häme Forssa

Valtaosa Forssan 1.–3.-luokkalaisista opiskelee etänä – "Suositukset ovat menneet koteihin hyvin perille"

Uusi linjaus ei tuonut Forssan kouluihin oppilasvirtaa. 1.–3.-luokkalaisten määrät kasvoivat korkeintaan yhdellä tai kahdella oppilaalla koulua kohti.
Osa Talsoilan koulun kakkosluokkalaisista opiskelee lähiopetuksessa koulussa. Kuvassa kakkosluokkien oppilaita. Kuva: Tapio Tuomela
Osa Talsoilan koulun kakkosluokkalaisista opiskelee lähiopetuksessa koulussa. Kuvassa kakkosluokkien oppilaita. Kuva: Tapio Tuomela

Valtaosa Forssan koulujen perusopetuksen 1.–3.-luokkalaisista on etäopetuksessa. Forssan kaupungin sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo, ettei koulussa lähiopetuksessa olevien lasten määrä ole muuttunut tällä viikolla olennaisesti verrattuna viime viikkoon.

Pynnönen mainitsee esimerkkinä, että Talsoilan koulussa oli maanantaiaamuna kahdeksan 1.–3. luokkien oppilasta. Vieremän koulussa heitä oli kuusi, Heikan koulussa niin ikään kuusi ja Koijärven koulussa kolme.

Tölön koulun rehtori Minna Lintonen kertoo, että Tölön koulussa oli maanantaiaamuna yleisopetuksessa 1.–3.-luokkalaisia seitsemän ja pienryhmissä oli 16 oppilasta.

– Kouluissa lähiopetuksessa maanantaiaamuna olleiden 1.–3.-luokkalaisten määrät vaihtelevat viime viikkoon verrattuna korkeintaan yhdellä tai kahdella oppilaalla koulua kohti, Pynnönen sanoo.

Ministeriö tarkensi linjausta

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti viime viikolla, että vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1.–3. luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa.

Mahdollisuutta rajattiin ensin koronavirustilanteen vuoksi. Aluksi lähiopetus rajattiin niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla.

Ministeriön mukaan linjausta päädyttiin tarkentamaan, koska kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja vaihtelevia tulkintoja perusopetuksen järjestäjissä.

Kouluun ei ole kuitenkaan pakko mennä, vaan myös 1.–3.-luokkalaisille suositellaan vahvasti osallistumista etäopetukseen.

– Viesti etäopetuksessa olemisesta on mennyt Forssassa koteihin hyvin perille, Pynnönen toteaa.

Forssan Keskuskoulu on edelleen suljettuna koronavirusaltistuksen vuoksi, mutta se avataan jälleen tämän viikon torstaina.

Henkilökuntaa kouluissa vaihtelevasti

Forssan kouluissa on Pynnösen mukaan henkilökuntaa paikalla vaihtelevasti. Opettajat pitävät oppitunnit sekä lähiopetuksessa koulussa että etäopetuksessa oleville oppilaille.

– On suositeltavaa, että myös opettajat voivat antaa opetuksen etänä kodeistaan, mikäli se on mahdollista. Koulujen rehtorit hyväksyvät opettajien etätyösuunnitelmat, Pynnönen kertoo.

Pynnösen mukaan kouluttain vaihtelee, miten opettajia on paikalla koulussa. Opettajat saattavat myös käydä koulussa aamupäivällä pitämässä yhteisen tilaisuuden ja hakemassa kotiinsa opetuksessa tarvittavia välineitä.

– Rehtorit valvovat, ettei kouluissa pidetä yli kymmenen henkilön kokoontumisia, Pynnönen sanoo.


”Rehtorit valvovat, ettei kouluissa pidetä yli kymmenen henkilön kokoontumisia.”


Kaikissa toiminnassa olevissa Forssan kouluissa järjestetään 1.–3.-luokkaisille ruokailu, johon myös etäopetuksessa olevat voivat halutessaan ilmoittautua. Pynnösen mukaan kouluissa on ollut ruokailijoita yhteensä muutamia kymmeniä, joten suurin osa oppilaista ruokailee kotonaan.

Käyntiin ilman isompia ongelmia

Pynnönen toteaa, että etäopetus on lähtenyt käyntiin ilman isompia ongelmia.

– Jos oppilaalla on hankaluuksia opiskella etänä, erityisopettajat opastavat heitä tarvittaessa verkon kautta.

Huoltajilta on myös tullut Pynnösen mukaan runsaasti toiveita ja palautetta, joihin rehtorit vastaavat.

– Etäopetuksessa on erilaisia tapoja ja pyrimme löytämään parhaat tavat. Etäopetusta voidaan toteuttaa niin, että opettaja on suoraan yhteydessä oppilaisiin. Joissakin tapauksissa oppilaille annetaan aamupäivällä jokin tehtävä, jonka palautus on iltapäivällä, Pynnönen sanoo. FL

Lue myös: Korona muuttaa käytäntöjä Forssankin kouluissa: Opittavaa riittää niin oppilailla kuin opettajilla (FL 18.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic