Lounais-Häme

Valtaosa vesiliikenteen onnettomuuksista tapahtuu huviveneilijöille - Ennen vesille lähtöä kannattaa kerrata väistämissäännöt

Turvallisen veneilyn viisi perusasiaa ovat sääntöjen tunteminen, veneen huoltaminen, vesialueen kartta, pelastusliivit ja selvä pää.
Huviveneilijöiden pitäisi opetella ainakin vesillä toimimisen perusasiat kuten väistämissäännöt. Arkistokuva. Kuva Pekka Rautiainen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastojen mukaan yli 90 prosenttia vesiliikenteen onnettomuuksista tapahtuu huviveneilijöille. Keskeisiä onnettomuuden syitä ovat alukseen tullut vaurio ja karilleajo.

Huviveneilijöiden pitäisi opetella ainakin vesillä toimimisen perusasiat kuten väistämissäännöt.

Traficomin yksikönpäällikkö Ville Räisäsen mukaan suomalaiset vesillä liikkujat tuntevat vesiliikenteen säännöt hyvin, mutta parantamisen sijaa osaamisessa on.

– Kansainväliset meriteiden säännöt koskevat kaikkia aluksia, myös huviveneitä. Lisäksi pitää tuntea sisävesisäännöt, jotka täydentävät meriteiden sääntöjä kansallisesti. Vesillä liikkuessa ei ole etuajo-oikeuksia, vaan väistämisvelvollisuuksia, Räisänen kertoo VTS Finlandin tiedotteessa.

Vuosittain vesiliikenneonnettomuuksia sattuu maassamme noin pari tuhatta ja niissä menehtyy noin 50 henkeä. Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien yleisin syy on toimintavirhe ja toiseksi yleisin alkoholin käyttö.

 

Vene väistää laivaa

Huviveneilyn ja kauppamerenkulun kohdatessa syntyy turhan usein läheltä piti -tilanteita.

– Etenkin väyläalueilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota niillä kulkeviin aluksiin. Meriteiden säännöissä määrätään, että veneen, myös purjeveneen, on väistettävä kauppa-alusta, jonka turvallista kulkua rajoittaa sen suuri syväys, kertoo VTS Finlandin meriliikenteen ohjauksen operatiivinen johtaja Sari Talja tiedotteessa.

Huviveneiden tulee väistää kauppa-aluksia kaikilla kauppamerenkulun väylillä sekä Saimaan syväväylillä. Kauppa-alusten ohjaaminen on hidasta, eivätkä ne voi poistua väyläalueelta.

Väistämissäännöt ovat luonnollisesti voimassa myös väylien ulkopuolisilla vesialueilla.

Väistämisen perussäännöt

Teet veneilystä turvallisemman noudattamalla seuraavia perussääntöjä.

Veneet kohtaavat keulat vastakkain: Väistä oikealta.

Veneet kohtaavat risteävästi: Vasemmalta tuleva väistää.

Moottorivene ja purjevene kohtaavat: Moottorivene väistää purjevenettä, paitsi jos purjevene liikkuu moottorivoimalla.

Laiva ja vene kohtaavat: Pituudeltaan alle 20 metrin alus tai purjealus ei saa estää sellaisen aluksen kulkua, joka voi navigoida turvallisesti vain itse ahtaassa kulkuväylässä. Käytännössä lähes kaikki kauppamerenkulun väylät rannikollamme lasketaan tällaisiksi ahtaiksi kulkuväyliksi, joten niillä liikkuessaan veneiden ja purjeveneiden tulee väistää laivoja.

Liikkuva ja paikallaan oleva kohtaavat: Ohittava vene väistää ohitettavaa.

Väistämissäännöistä löydät lisää täältä.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic