Lounais-Häme Forssan seutu

"Valtavan hyvä idea Teurolta" – Kauppakassipalvelut keräävät kiitosta, toiminta aloitetaan myös Forssassa

Teuron-Kuuslammen tarjoama kauppakassipalvelu kerää kiitosta. Samankaltaista palvelua käynnistellään Pohjois-Forssassa.
Teuron-Kuuslammen kyläavustaja Arto Ylitalo auttaa Pohjois-Tammelan asukkaita käymällä kaupassa ja apteekissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Teuron-Kuuslammen kyläavustaja Arto Ylitalo auttaa Pohjois-Tammelan asukkaita käymällä kaupassa ja apteekissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Susikkaalla asuva Päivi Kangasniemi on ollut vapaaehtoisessa karanteenissa nyt kolme viikkoa. Eristäytymiseen on kaksi syytä: Toinen on riskiryhmään kuuluminen vaikeahoitoisen astman vuoksi, toinen on se, että Kangasniemi tapasi miehensä kanssa koronaviruskriisin rantautuessa Suomeen virukselle altistuneen henkilön.

– Kyllähän se pelottikin vähän, kun tavallisen kausiflunssankin aikaan minulla on aina käsidesi taskussa taudin ehkäisemiseksi, Kangasniemi sanoo.

Eristäytymisen alkuvaiheessa Kangasniemelle toi kaupasta ruokaa oma tytär, mutta nyt apuna on myös Teuron-Kuuslammen kyläavustaja, joka tarjoaa kauppakassipalvelua Pohjois-Tammelan alueella. Kyläavustaja Arto Ylitalo kertoo, että viikkotasolla hän on vienyt ostoksia 12 talouteen pääosin Teurolla ja Susikkaalla.

– Kyläavustajan tarjoama kauppakassipalvelu on valtavan hyvä idea Teurolta. Olen henkilökohtaisesti soitellut kylämme vanhuksille ja kertonut, että tällainen palvelu on olemassa, ja he ovat olleet mielissään ja ottaneet sitä käyttöön, Susikkaan kylätoimikunnan puheenjohtajana toimiva Kangasniemi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jos itse ei pääse kauppaan, Pohjois-Tammelassa auttaa kyläavustaja Arto Ylitalo. Tällä hetkellä eniten avuntarvitsijoita on tullut Teurolta ja Susikkaalta.

 

Aiemmin aiheesta: Teuron-Kuuslammin kyläavustaja auttaa Pohjois-Tammelan ikäihmisiä kauppakäynneillä (22.3.2020)

Pohjois-Forssassa apua arjen ongelmiin

Jatkossa vastaavaa palvelua on saatavilla myös Pohjois-Forssassa, kun Koijärven alueen kylät ry alkaa tarjota koronakriisin aikana apua sitä tarvitseville. Apu voi olla esimerkiksi kauppakassipalvelua, mutta myös muita erilaisia arjen ongelmia.

– Mietimme tapauskohtaisesti, mitä voimme tehdä. Tärkeintä on, ettemme vie tai tuo tautia mukanamme. Jos emme pysty itse auttamaan, hommaamme jonkun, joka voi auttaa, Koijärven alueen kylät ry:n puheenjohtaja Timo Heikkilä kertoo.

Apua tarjotaan Lempään, Peräjoen, Vuollun, Matkun, Raitoon, Kojon, Saviniemen ja Suonpään alueilla. Sitä, kuinka paljon avuntarvitsijoita on, on Heikkilän mukaan vaikea arvioida etukäteen.

– Monelle käyvät esimerkiksi sukulaiset kaupassa, mutta tilanne voi seuraavien viikkojen aikana muuttua, jos vaikkapa auttava perhe joutuu itse karanteeniin. Siksi haluammekin nyt kertoa, että myös tällainen palvelu on olemassa.

Tilannetta ei kukaan osannut ennustaa

Heikkilä toteaa, että avun tarjoaminen on hyvää jatkumoa muutaman vuoden takaiselle turvakartoitukselle, jossa silloisen puheenjohtajan Pirjo Poutasen johdolla alueen asukkailta kyseltiin heitä askarruttavia ja huolestuttavia asioita.

– Silloin päällimmäisiksi asioiksi nousivat esimerkiksi sähkökatkot ja liikenteen ongelmat, kuten isojen teiden varsien kävely- ja pyöräilymahdollisuudet. Eihän tällaista tautia kukaan osannut ennustakaan, Heikkilä sanoo.

Pohjois-Forssassa apua tarvitseva voi olla yhteydessä Asta Jaakkolaan (0505548337), Liisa Ahtolaan (0405919743), Irmeli Vinnikaiseen (0405444110), Miina Heikkilään (0443509108), Hannele Raitaan (0503025116) tai Riikka Viljaseen (0503427737).

Pohjois-Tammelan asukkaita avustavan Arto Ylitalon tavoittaa numerosta 0504338447. FL

Lue myös: Korona herätti halun auttaa – Tammelassa tarjolla asiointiapua ja kuuntelevia korvia (22.3.2020)

Lue myös: Ruoka-avun tarve kasvaa poikkeusaikana – Sivusto kokoaa avuntarvitsijat ja -antajat yhteen

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic