Valtion ja autoalan vihreä diili yrittää kaasuttaa ja sähköistää autokauppaa - liikenteen hiilidioksidipäästöt halutaan puolittaa

Helsinki
22.11.2018, 12:41

Talous

Vajaan kymmenen vuoden kuluttua joka neljäs uusi auto liikkuu kaasulla tai sähköllä, jos autoalan ja valtion solmima uusi green deal -sopimus toteutuu. Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan vaihtoehtoisista käyttövoimista pitäisi tulla valtavirtaa vuoteen 2025 mennessä.
– Liikkumisen tarve on kuitenkin pysyvä, ja uskoisin, että se tulee jopa kasvamaan. Siksi tavoitteena täytyy olla autokannan nopeampi uusiutuminen ja vaihtoehtoisen käyttövoiman kasvattaminen, Berner sanoi.
Green deal -sopimuksen tavoitteena on puolittaa liikenteen hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Jotta tähän päästäisiin, ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräisiä päästöjä tulisi vähentää neljä prosenttia vuodessa.
– Suomen autokanta on Euroopan vanhimpia. Ilman sen uusimista ei päästörajoja saavuteta. Myös verotuksen painopiste olisi siirrettävä auton käyttöön sen ostamisen sijasta, tietää Autotuojat ja -teollisuus -yhdistyksen puheenjohtaja Rami Kittilä.
Vanhojen autojen romutusikää ja autokannan keski-ikää olisi sopimuksen mukaan niin ikään alennettava 1,5 prosenttia vuodessa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic